0
а й-високият праг за извършване на дейност като лицензиран инвестиционен посредник ще се повиши четири пъти - до един милион лева. Това се обсъжда в Комисията за финансов надзор, съобщили източници от капиталовия пазар за "Дневник". "Наистина сигурно ще има повишение на капитала за посредниците, които имат право на пълен набор от дейности", каза и председателят на комисията Апостол Апостолов. Мярката е свързана с европейската директива за капиталовата адекватност на инвестиционните фирми и кредитните институции, която трябва да се прилага в България при приемането на страната в Евросъюза. Тя изисква също праговете за лицензиране на посредници да са три вместо два.

"Телеком Аустрия" АГ е направил необвързваща оферта за дял в най-големия български мобилен оператор "Мобилтел", съобщи Ройтерс в четвъртък. "Ние направихме оферта. Продавачът сега трябва да реши кога може да стартираме дю дилиджънса", каза говорителят на "Телеком Аустрия" Мартин Бредл пред Ройтерс.

Съветът на директорите на "Топлофикация - Русе" ЕАД прекрати процедурата за възлагане на обществена поръчка за 30 милиона лева за модернизацията на трети блок на местната ТЕЦ "Изток", пише още "Дневник". Причината е, че при разглеждане на предложенията са останали само две валидни оферти, което според ръководството може да доведе до нарушаване на принципа на реална конкуренция. Оферти за модернизацията на ТЕЦ-а подадоха консорциум между "Риск инженеринг" и "Трансимпекс", консорциум "Енергоремонт ИТА-Алстом" и "Обединение ТЕЦ - Русе 2003".
Още от самото начало на процедурата неофициално се твърди, че консорциумът между "Риск инженеринг" и "Трансимпекс" е фаворит на конкурсната комисия. Името на Васил Божков се свързва с втората компания, която е и собственик на повечето безмитни магазини, макар официално той да отрича участието си в нея.

Държавите-членки на Европейския съюз, постигнаха на третия опит епохално споразумение за реформа на общата си селскостопанска политика. След близо една година на преговори и заключителни 17-часови дебати те се съгласиха да прекратят 45-годишната практика за изплащане на помощи в сектора съобразно количеството на продукцията. По този начин ще намалеят 43 милиарда евро общи разходи за селско стопанство, заемащи половината от европейския бюджет. Ако схемата се беше запазила, тя можеше да банкрутира при влизането след по-малко от година на още 10 държави. Промяната няма да засегне новоприетите страни, тъй като те договориха за сектора по-малко пари, отколкото получават сегашните 15 членки. Реформата не е радикална и ще се прилага от 2005 година с двегодишен гратисен период за сериозни противници на промяната като Франция, Испания и Ирландия.

"Овергаз" ще бъде единственият посредник в доставките на руски природен газ за България, съобщи вчера енергийният министър Милко Ковачев, цитиран днес от "Сега". Предложението е направено от "Газпром" и е прието от българската страна. Досега "Булгаргаз" получаваше синьото гориво от "Газпром" през "Топенерджи" и "Овергаз". "Няма смисъл от цялата тази верига, защото добавената стойност трябва да е за тези, които са в България. По-добре посредник да остане фирма, която развива газоснабдяването в страната, тъй като по този начин търговската отстъпка ще се реинвестира в България", коментира енергийният министър. Той уточни, че няма да има нужда от нов договор между "Булгаргаз" и "Газпром", в който изрично да се запише, че "Овергаз" става единствен посредник, тъй като в досегашния има клауза, която позволява преминаването към друг доставчик.

Временни затруднения ще има в работата на митническите учреждения от 18,00 ч. днес до 8,00 ч. на 30 юни, съобщава още ежедневникът. Забавянето в обработката на документите ще бъде причинено, защото се внедрява новата уеб базирана версия на Българска интегрирана митническа информационна система - БИМИС. Новата версия дава възможност да се получава информация за движението на стоките в реално време от централния сървър на митниците и по места в митническите учреждения в цялата страна. Промяната няма да измени процедурите за работа на митниците с икономическите агенти.

Земеделските земи, които са останали след реституцията на собствениците, да стават държавна, а не общинска собственост. Това предвижда промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, която е внесена в парламента от група царски депутати. Според тях така ще се постигне окрупняване на земеделските земи и ще се развие модерно земеделие.

Държавата ще даде половингодишна отсрочка на собствениците на незаконни строежи да ги легализират след влизането в сила на промените в Закона за устройство на територията. Това ще важи само за вдигнатите до влизането в сила на промените постройки, които подлежат на узаконяване по досегашните нормативни разпоредби, уточнява "Сега". Собствениците на редовни строежи ще могат да ги узаконят, ако в 6-месечен срок от влизане в сила на новия закон подадат заявление до органа, който е издал или е трябвало да издаде разрешение за строеж.

Българските фирми, които са претърпели щети от войната в Ирак, може да получат компенсации под формата на нефт. Въпросът за обезщетение на нашите компании беше поставен от финансовия министър Милен Велчев по време на посещението му в САЩ, припомня "Стандарт". Американската страна се е ангажирала с подкрепа за предоставяне на компенсации в размер на $130 млн., съобщиха от финансовото министерство. Най-вероятно те ще бъдат под формата на иракски нефт, смята министър Велчев. В разговорите си с администрацията на САЩ Велчев и заместникът му Красимир Катев са съгласували въпроса за размразяване на блокирани в американски банки $25 млн. Тези пари са били преведени от Ирак за български фирми, осъществили доставки.

Офицерите и сержантите от МВР и армията, както и държавните служители ще бъдат освободени от плащането на лични осигурителни вноски. Това предвиждат промени в Кодекса за задължителното обществено осигуряване, които бяха приети от депутатите на второ четене. Става дума за около 300 000 души, които заради своята национална работа нямат право на никакви странични доходи и участие в частни фирми, обясни шефът на социалната комисия в парламента д-р Хасен Адемов. Техните осигуровки ще се покриват от държавния бюджет. Това е скандално, скочиха от опозицията. Как може тези, които са със стабилни и високи доходи, да не плащат вноски, а хората с минимални заплати от 110 лв. всеки месец да дават по 10 лв. за осигуровки, попитаха Росица Тоткова от ОДС и Емилия Масларова от коалиция "За България".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 5 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 6 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 7 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 7 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 7 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 7 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 8 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 8 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 8 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 9 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 9 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 9 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции