0

П резидентът на САЩ Барак Обама намери баланс между мрачната икономическа действителност и по-обнадеждени перспективи в опит да успокои разтревожените американци, че страната им ще излезе от кризата по-силна от преди, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Въпреки че икономиката ни е отслабена, а доверието ни е разклатено, въпреки че живеем в тежки и несигурни времена, искам всеки американец да знае това: ще изградим наново и ще се възстановим. И САЩ ще излязат по-силни от преди", заяви Обама в първата си реч пред двете камари на Конгреса.

Президентът от Демократическата партия отправи

косвени критики към предшественика си - републиканеца Джордж Буш

за сегашното лошо икономическо състояние на страната и огромния й външен дълг с предупреждението, че "е дошъл денят за уреждане на сметките".

Изтъквайки разграничаването си с някои от спорните политически решения на Буш, които навредиха на облика на САЩ в чужбина, Обама подчерта, че "САЩ не измъчват".

Обама нареди закриването на осъдения в цял свят военен затвор в Гуантанамо, където са задържани заподозрени терористи, припомня Ройтерс. Той се ангажира в речта си да осигури на заловените от САЩ заподозрени терористи "бързо съдопроизводство".

Президентът обеща да увеличи броя на войниците

в сухопътните сили на САЩ и на морските пехотинци.

Той също така обеща да увеличи заплащането на военнослужещите и да осигури на ветераните по-добри медицински грижи и обезщетения.

Обама отбеляза, че САЩ пренасочват военното си усилие от Ирак към Афганистан и заяви, че скоро ще обяви решения за Ирак, които "по отговорен начин ще сложат край" на непопулярната война на САЩ там.

Вашингтон планира да изтегли войските си от Ирак до август 2010 г. - 19 месеца след встъпването в длъжност на Барак Обама, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС, позовавайки се на пожелали анонимност представители на американската администрация.

Планът за изтегляне ще изпълни едно от основните обещания на Обама от предизборната му кампания, макар и малко по-бавно от предвиденото. Обама беше казал, че ще изтегли войските от Ирак за 16 месеца, или по около една бригада на месец след полагането си на клетва на 20 януари.

Източниците уточниха, че очакват Обама да съобщи плана тази седмица. Те добавиха, че САЩ ще оставят в Ирак между 30 000 и 50 000 войници, които ще съветват и обучават иракските сили за сигурност.

В момента в Ирак има около 142 000 американски войници.

За да върне доверието в бюджетната политика на правителството той обеща да скъса със старата практика на администрацията на Джордж Буш, която не включваше в текущия бюджет всички разходи, свързани с войните в Ирак и Афганистан.

"В продължение на седем години ние бяхме нация във война. Повече няма да крием цената на това", подчерта президентът на САЩ.

Обама защити икономическите си планове

и изложи обхватна вътрешнополитическа програма, включваща реформа на здравното осигуряване и енергийна независимост.

Той се ангажира да осигури повече средства на здравната система на САЩ, за да бъде намерен лек срещу рака "по наше време".

Тази здравна реформа "ще осигури най-значителните средства, които някога са били отпускани на превантивното лечение, защото това е един от най-добрите начини да се поддържат хората здрави и да се контролират разходите" в здравеопазването, изтъкна Обама.

Президентът на САЩ поиска от Конгреса да въведе система за

обмен на квоти за емисии на парникови газове

в рамките на борбата срещу глобалното затопляне.

Барак Обама призова младите американци да не се отказват от гимназиалното си обучение и заяви, че САЩ се нуждаят от по-образовани работещи, за да отговорят на предизвикателствата на бъдещето.

"Доброто образование не е само мост към успеха, то е задължително условие", заяви той.

Обама обеща да отпусне повече средства за образователната система и подчерта, че САЩ имат "едно от най-високите равнища на прекъсване на средното образование сред развитите страни".

Реформирането на образователната система обаче не е достатъчно, изтъкна той.

"Отговорност на всеки е да участва в това усилие. Затова тази вечер моля всички млади хора да се ангажират минимум една година да следват или да преминат професионално обучение.

Напускането на училище вече не е вариант

Това е не само предателство към себе си, това е предателство към страната си, а тази страна се нуждае от таланта на всички американци", заяви президентът на САЩ.

Обама обеща да защити затруднените от кризата автомобилостроителни компании заявявайки, че "страната, която е изобретила автомобила, не може да го изостави".

"Ангажираме се за обновена и пресъздадена автомобилна индустрия, която е в състояние да удържи на конкуренцията и да спечели. Милиони работни места зависят от това. Десетки градове зависят от това. И мисля, че страната, която е изобретила автомобила, не може да го изостави", подчерта той.

В опит да покаже, че ще спази обещанието си за фискална отговорност Обама заяви, че има

възможност за 2 трилиона долара спестявания

в бюджета през следващите десет години.

Той поиска от Конгреса бързо да приеме закон за регламентиране на финансовата система.

"За да се уверим, че криза с такива мащаби няма да се повтори, моля Конгреса бързо да одобри закон, който най-сетне ще реформира остарялата ни система за регулация", каза Обама. Той също така обяви създаването на фонд за финансиране на заеми за потребители и малки предприятия.

"Ще създадем нов фонд за заеми, който ще е най-голямото усилие в това отношение, за да се даде достъп до заеми за автомобили, за училище, за малките предприятия, за потребителите и за предприемачите, които са двигателят на нашата икономика", заяви държавният глава.

Той предупреди, че спасяването на банковата система на САЩ може да струва повече от предвидените средства, но увери американците, че

банковите им влогове са в безопасност

"Но ако действието ще струват скъпо, мога да ви уверя, че бездействието би струвало още по-скъпо", заяви той и добави, че на американската икономика може да са нужни повече от десет години да се възстанови напълно.

На заседанието на двете камари на Конгреса присъстваха повечето конгресмени и сенатори, вицепрезидентът Джо Байдън, който е и председател на Сената, председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси и почти всички членове на кабинета, както и избрани гости.

От съображения за сигурност отсъстваше министърът на правосъдието

Ерик Холдър, който по време на произнасянето на речта на Обама се намираше на неназовано безопасно място.

Това се прави по традиция, за да се съхрани приемствеността на властта в случай на сериозно нападение или тежко природно бедствие. По същата причина от залата отсъстваха и няколко парламентаристи.

Сенатът на САЩ одобри с 80 на 17 гласа номинацията на Хилда Солис за министър на труда. Кандидатурата й се разглеждаше повече от месец. Според местни медии това е било заради неизяснени въпроси около неплатени данъци на компанията на съпруга й.

След одобряването на номинацията на Солис в правителството остават само два вакантни министерски поста - на търговията и на здравеопазването.

Според източник от администрацията на САЩ Обама се е спрял на бившия губернатор на щата Вашингтон Гари Лок за министър на търговията.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 4 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 7 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 7 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 8 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 9 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 10 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 10 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 10 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 11 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 11 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 11 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 11 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 11 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 11 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 12 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите