0

(виж доноси на Коритаров-Алберт)

"Колебаех се дали да се намесвам в тая история. Разбирах съображенията на тези, които са против отварянето. Понеже там има много разузнавачи, хора, служели на България и т. н., и войници... Ще се получи нездрава история. Но като прочетох това нещо, нямам никакво колебание, изобщо никакво колебание, че това трябва да стане ясно, продължи Андрей Райчев.

И добави: "Две години този човек - агент Алберт, това е господин Коритаров, по това време студент славянска филология - две години е писал доноси срещу свои състуденти. От нищо: някой разказал виц за Брежнев, едно момче дошло с униформа на руски офицер - Боже мой, сигурно от ВИТИЗ я е взело. Някакви прости и елементарни студентски истории. Написали пародия на песента "Младостта си отива" - ей такива дребни неща.

За две години в резултат от тия доноси, ето сега ще ви прочета, 11 души, на първо място брат ми - Владимир Райчев, но още 10 души покрай него влизат в месомелачката. Това са Виктор Кунчев, Атанас Цанков, Стефан Пашов, Асен Сираков, него го познавам, Валентин Косашки, и него го познавам, Галина Иванова, Светла Хаджииванова, това е бившата жена на брат ми, Румен Янков, Пламен Коев, Любомир Коцев. Никому неизвестни хора - 11 души.

Тук са 15 странички, а ми казаха, че делото е 270 страници. От тези 11 души на петима нищо не им се е случило, само са споменати, но за други, за шест души от тях са последвали съвършено ясни действия.

Те някак си ги повишават. В първия донос казват: засечен за пръв път, във втори донос казват - вече засичан, в третия - примерно, брат ми го произвеждат - за идеологическа диверсия. На четвърти, пети донос същото нещо се оказва идеологическа диверсия, накрая всичко завършва с това, че той ще бъде "профилактиран".

Това "профилактиране" аз го помня. Само че не знаех, разбира се, причината. Профилактирането беше следното - на два пъти го задържаха за по цял ден в Държавна сигурност и у нас, вкъщи, направиха обиск с конфискация.

Ние се чудехме какво търсят - оказа се, че търсят книга за Хитлер. Господин Коритаров е докарал работата, че брат ми написал книга за... в прослава на Хитлер - безумие, нали? Той е едно обикновено десидентстващо студентче -
читател на Солженицин, либерални възгледи, съвсем обикновени. Такива бяха всичките. Но понеже е набелязан, понеже този господин го е набелязал като жертва, понеже бие по него със шест или седем доноса за две години, всичко това завършва с обиск и арест, и слава Богу - нищо, защото никаква книга за Хитлер няма...

Това не са доноси на човек, който насила го прави - той се натяга на властите, той го прави нарочно. Това е страшно безобразие - впрочем читателите ще се убедят сами", каза Андрей Райчев.

Също в предаване на Би Ти Ви на депутатите Татяна Дончева и Николай Свинаров от ръководството на парламентарната комисия по вътрешна сигурност беше поставен въпросът допустимо ли е искането на Георги Коритаров да бъде изслушан на закрито заседание на комисията.

Дончева каза, че ако иска да съобщава нещо на обществото, Коритаров може да седне и да напише книга. Според Свинаров това могат да решат с гласуване само членовете на комисията.

Във вторник в печата отново има много публикации по темата за избирателното отваряне на досиетата на агентите на Държавна сигурностВъв водещо заглавие

"Вадят агенти на ДС в политиката"

в. "Монитор" пише, че вътрешният министър Петков ще оповести имената на няколко политици от различни цветове, но предимно от центъра и дясното пространство, за които има данни в архивите на бившата ДС.

Според "Монитор" ставало дума за 4, 5 или 6 души. За двама имало данни за агентурно минало, за един - като съдържател на явочна квартира, за един или двама, че са разработвани от ДС по сигнали. Сред магистратите пък можело да излязат данни вероятно за един, който имал кадрово дело на служител на ДС.

"Какво има в МВР за Кеворкян?",

такова питане бил отправил сам телевизионният журналист за себе си и за Първо управление на ДС и в. "24 часа" пише за това на първа страница.

Легендарният водещ на "Всяка неделя" Кеворк Кеворкян поискал от министъра на вътрешните работи да види досието си или каквито и да било други документи, които се съхраняват в архива на МВР за него.

С отделен списък бившият телевизионен водещ ще иска документите за други журналисти, работили за Първо главно управление на ДС. Той разказва няколко истории от миналото - как с някои предавания силно бил раздразнил ЦК на БКП и лично Тодор Живков, но от Държавна сигурност никога не му обръщали внимание.

Всички вестници цитират

исканията на главния прокурор Борис Велчев и кмета на София Бойко Борисов

за пълно отваряне на досиетата на бившата ДС, за да се научи истината.

В архива ни няма данни за причастност към ДС на Първанов, Станишев и Пирински, заявил Румен Петков пред Дарик радио по телефона от Словакия. Министърът не споменал дали има колеги от МС в списъците на ДС.

Общо в масивите на ДС били запазени лични и работни дела, белези за наличието на такива, картони за сътрудници и съдържатели на явочни квартири на ДС за

около 45 000 души в София и за около 15 000 ­ в провинцията.

Една пета от тези общо над 60 000 души са оставени на отчет като секретни сътрудници след 1990 г.

Отделно, в други масиви по линия на народната милиция, били запазени делата на около 45 000 тайни сътрудници, ползвани срещу криминалната и стопанската престъпност.

Междувременно министър Румен Петков отговори на откритото писмо от събота на главния редактор на в. "Труд" Тошо Тошев. В писмото си Тошев поиска от вътрешния министър да подкрепи с доказателства "заключенията си за моето сътрудничество с ДС, макар и само като "съдържател на явочна квартира". Ако няма такива доказателства, Тошев призова вътрешния министър да се извини.

В отговора си Румен Петков обявява: "Не са правени заключения, че сте сътрудничили с ДС. От наличното е видно, че не само не сте сътрудничили, но и работното Ви помещение е ползвано за "явочна квартира" против тогавашните разпоредби на МВР...

Извинявам се на Вас и на всички, които бяха клеветени години наред и държавата не реагира, за да защити доброто им име".

"Постъпката на Румен Петков е във всички случаи грозна. Не обаче тя е важна, а принципите, които дават възможност да се постъпва така, пише във в. "Сега" Митко Новков. И свежда принципите до три:

Принципът на тайното знание,

Принципът на манипулацията и

Принципът на моркова и тоягата.

"Би трябвало да има етическо правило: ровенето в досиетата, преобръщането на пепелта, останала от тях, не бива да вършим с мотив за използването им в даден момент срещу дадена персона. Точно това обаче направи журналистката Ангелина Петрова - дали по нечие внушение, каквито съмнения вече се появиха, дали пък от любов към истината. Нейното искане беше именно избирателно - този, този и този; сиреч в основата стои именно желанието досието да се превърне в инквизиторски инструмент срещу някоя неудобна личност", пише Новков.

И добавя: "Досиетата са оръжие, защото в общественото съзнание са компромат, очерняне. Значи този, който има досие, задължително е някакъв мръсник, подлец, гадняр. Въобще кофти човек. Това е презумпцията и тази презумпция дотолкова е вкоренена в масовата психика, че няма изваждане от там. Не се отчитат обаче обстоятелствата, които са принудили един човек да влезе в системата като някакъв обслужващ Държавна сигурност персонал..."

Вестниците отбелязват, че

само БСП остава изолирана в позицията си всички досиета да бъдат унищожени или затворени.

Премиерът Станишев и БСП в понеделник останаха сами на позицията, че досиетата на бившата Държавна сигурност (ДС) трябва да бъдат унищожени или затворени. Макар в левицата да бяха изненадани от заявлението на техния лидер в неделя, че е по-добре да се последва примера на Испания и Гърция, социалистите одобриха идеята, пише в. "Дневник".

Политици от опозицията, а и от мнозинството, главният прокурор Борис Велчев, столичният кмет Бойко Борисов обаче се обявиха за отваряне. Депутати припомниха, че според действащото законодателство тези документи вече трябва да са предоставени в Държавния архив, където да се проучват свободно.

Коментарът на президента Георги Първанов по случая беше, че днес България няма нужда от подобен дебат. Премиерът пък заяви, че е поискал юридическа експертиза как да бъдат закрити досиетата. Подобен законопроект все още не се подготвя, тъй като са необходими повече консултации, включително и в парламента, уточни директорът на правителствената пресслужба Таня Генева.

Ако се съди от изказаните позиции, такъв проект едва ли може да мине през пленарна зала. Освен опозицията дори коалиционните партньори на БСП - НДСВ и ДПС, се обявиха за пълно разсекретяване и достъп до архивите. Лютви Местан от ДПС припомни, че още в 38-ото Народно събрание партията му е гласувала за разкриване на архивите и не се притеснява от тези документи. Подобно мнение изказа и зам.-председателят на НДСВ Николай Свинаров.

Юристи от БСП неофициално упрекнаха Петков, че е действал избирателно. Неморално е да се действа избирателно, коментираха Филип Димитров от СДС и Димитър Абаджиев от ДСБ. МВР не е министерство на индулгенциите и е погрешно да се дава индулгенция на едни, а други да се заклеймяват, заяви и Бойко Борисов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Путин за първи път посети в болницата ранени в Украйна руски войници

Путин за първи път посети в болницата ранени в Украйна руски войници

Свят Преди 35 минути

Путин пристигна също днес в централата на министерството на извънредните ситуации на улица "Ватутин" в Москва, за да представи лично пред колегията на министерството новия министър Александър Куренков

Украйна: Руските сили напредват в Донбас

Украйна: Руските сили напредват в Донбас

Свят Преди 1 час

Руската армия и местните сепаратисти вече на практика контролират голяма част от Луганска област. Техните сили "напредват едновременно във всички посоки", каза губернаторът на източния украински регион Серхий Гайдай

Легендите от АББА отново на сцената, но само виртуално

Легендите от АББА отново на сцената, но само виртуално

Любопитно Преди 2 часа

АББА стартира поредица от концерти с най-съвременни дигитални аватари, които ще "заместят" четиримата истински изпълнители

Принцеса Шарлийн

Принцеса Шарлийн: Здравето ми все още е крехко

Любопитно Преди 3 часа

"Пътят беше дълъг, труден и толкова болезнен", признава принцесата на Монако

<p>Колко дни работим за държавата през 2022 година</p>

Експерти: Точно 146 дни работим за държавата през 2022 година

България Преди 3 часа

Официалната дата на данъчната свобода - 26 май

„Аквамен“ е най-касовият филм на „Ди Си комикс“

Заради липса на химия с Джейсън Момоа: Обмислят да заменят Амбър Хърд в „Аквамен 2“

Любопитно Преди 3 часа

Това заяви президентът на филмовото студио "DC Films" - отдел на "Warner Bros."

Борис Джонсън

Борис Джонсън заяви пред парламента, че поема отговорността за "Партигейт", но не подаде оставка

Свят Преди 3 часа

Премиерът заяви, че "е получил урок" и е "се е смирил". Той обаче призова "да се продължи напред" и фокусът да се премести върху приоритетите на правителството

Нинова: Нулевото ДДС на хляба, ако не намали цената, поне ще я задържи

Нинова: Нулевото ДДС на хляба, ако не намали цената, поне ще я задържи

България Преди 3 часа

"Смятам, че оттук нататък вниманието ни - и политическото на правителството, и на парламента трябва да е съсредоточено върху храни, подпомагане на храни, субсидиране на храни, контрол върху цените на храни", каза още Нинова

<p>Разследват отвличане на Александър Алтънбашев</p>

Разследват евентуално отвличане на криптотърговеца Александър Алтънбашев

България Преди 4 часа

От държавното обвинение обаче все още не разполагат с категорични данни, че бизнесменът е отвлечен

Зеленски: Украйна няма да отстъпва своя територия

Зеленски: Украйна няма да отстъпва своя територия

Свят Преди 4 часа

Президентът на Украйна добави, че войната се води "за нашата земя, за нашата свобода, за нашата независимост и за нашето бъдеще"

ЕК предлага нарушението на санкциите на ЕС да бъде обявено за европейско престъпление

ЕК предлага нарушението на санкциите на ЕС да бъде обявено за европейско престъпление

Свят Преди 4 часа

Това означава, че подобно действие ще бъде включено в списъка на престъпленията във всяка страна от ЕС и ще бъде наказвано със сходна строгост, ако предложението бъде одобрено

.

Най-запомнящите се женски дуели в историята

Любопитно Преди 4 часа

Най-често причината за женските дуели е ревността към някой мъж

.

Природните лекарства, които наистина спасяват

Любопитно Преди 4 часа

Природните екстракти могат да бъдат животоспасяващи

Прокуратурата разкри подробности за откритите край Банкя човешки останки

Прокуратурата разкри подробности за откритите край Банкя човешки останки

България Преди 5 часа

Вече е установена самоличността на един от починалите

Ето какво трябва да знаем за маймунската шарка

Ето какво трябва да знаем за маймунската шарка

Свят Преди 5 часа

Прочетете 10 основни факти за заболяването