3

Н еоновите светлини са в розово, синьо или лилаво, а названията на баровете са кое от кое по-екзотични. Зад витрините десетки млади девойки излагат на показ прелестите си, за да привлекат клиенти, на които "не им стига любовта"...

Те не се свенят да покажат тарифата за влизане в играта: четири пръста нагоре, или 40 евро за десет минути "платено удоволствие". Поглед наляво, поглед надясно - клиентът е примамен и влиза в бара.

Този сценарий се играе стотици пъти на ден по улица "Арскот" в брюкселския квартал Скарбек, най-известното място за проституцията в Брюксел. А главните жертви на тази практика са млади български жени, много често вкарани насила в мрежите (за проституция) и изтръгнати от техните семейства, без да знаят какви страдания ги очакват в Белгия.

Така започва голям репортаж в електронното издание на белгийския вестник "Соар", публикуван във връзка с откриващия се днес в Рио де Жанейро тридневен международен конгрес за сексуалната експлоатация на деца и подрастващи.

Този бил поводът специалният пратеник на вестника Фредерик Делпиер да пътува до Сливен, "откъдето е всяка втора проститутка в Брюксел", както пише той.

Журналистът цитира изявление на представител в отдела във федералната белгийска полиция за борба срещу трафика на хора, според когото "знаем, че от 200 момичета в квартала на Северната гара (намиращ се в Скарбек, от години център на проституцията в Брюксел) 70% са българки. А от тях 70% са от град Сливен и околностите му".

Авторът разказва историята на Елена (измислено име). Тя попаднала против волята си в Белгия, но успяла да се измъкне от "ноктите на палачите си и се съгласила да свидетелства срещу тях в български съд".

Ученичката Елена, която била дете на баща българин (починал неотдавна) и майка полякиня, работела като келнерка през лятото в бар в Сливен. Там срещнала семейство с дете, което й обещало да й намери работа като сервитьорка на морето. Девойката не разбрала, че е попаднала в клопка, но я обзели съмнения.

Сводникът й казал, че са й намерили добре платена работа в чужбина. В София била качена на автобус за Белгия с още две момичета на същия сводник. Съучастник в трафика, шофьорът, получил паспортите им, за да ги представи на границата.

Спътничка на Елена й отворила очите: "Не се притеснявай, ще проституираш".

В Брюксел тя била поета от мъж с турски произход и от неговата жена българка. Те изпратили момичето в хотел и изрично му забранили да излиза навън без тях. На втория ден след пристигането Елена вече била зад витрина (в района на Северната гара проститутките седят полуоблечени зад витрини, а "работата" се върши в помещения зад витрините).

В репортажа се отбелязва, че Елена била върната веднъж в България, за да бъде препродадена на други български сводници. Преди това тя трябвало да подпише, че има дългове от 10 хил. лв. за пътуването до Белгия, за храна и за подслон там.

Новите сводници я прехвърлили в бардаци в Холандия. След това тя отново пътувала за България, този път до Сливен, където успяла да избяга. За всички "оказани услуги" нещастната жертва е получила 1000 евро от палачите си, пише авторът на репортажа.

В Сливен Елена се свързала с майка си и двете подали оплакване в полицията. Девойката била поставена под полицейска защита, започнал съдебен процeс и замесените, включително шофьора на автобуса, били осъдени.

Оттогава полицията в Сливен удвои усилията, за да разбие различните мрежи, които върлуват в града. На прокурора бяха дадени седем досиета, а главният разследващ във връзка с борбата с организираната престъпност Петко Чолаков говори пред анкетна комисия в Брюксел преди няколко седмици, пише Фредерик Делпиер.

Той добавя: "Един от големите сводници, Атанас Мъндев, е заподозрян, че се е опитал да корумпира кметството в Сливен. За да изглеждат нещата наред, бил инвестирал в обществени паркове на града. А днес, измъкнал се жив от стрелба, при която получи осем куршума, той излежава присъда за пране на пари. Никакво доказателство обаче не бе осигурено за участието му в огромна мрежа за проституция".

Сега полицаите във федералната полиция, които действат срещу трафика на хора, работят по около 70 случая, свързани със Сливен. Преди десетина дни те постигнаха екстрадирането на още един престъпник в Брюксел.

Процедурата е облекчена, благодарение на европейската заповед за арест, която страшно не се харесва на сводниците, отбелязва авторът.

Той цитира полицейски източник, според когото "за няколко години идентифицирахме 2000 момичета от този град (Сливен). Често обаче те само минават оттук, а след това ги изпращат в други страни, за да завържат интимни контакти с клиенти или с полицаи".

В репортажа се изтъква също, че по-малко видимата част на айсберга е проституцията с ромски произход в Сливен и в България въобще.

"Тази проституция не стига до витрините в Брюксел или в Амстердам, тя се изявява по тротоарите. Особено в Гърция, в Испания или в Италия. Но също и в България. При нея момичетата са често невръстни", пише авторът.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 1 час

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 2 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 3 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 3 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 4 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 6 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче