22

Пожарникари и спасители са провели над 220 операции за оказване помощ на населението в засегнатите от снеговалежа райони, съобщават от пресцентъра на МВР.

Няма пострадали хора.

Работата на екипите в страната се ръководи от щаб в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН).

Обстановката в районите, засегнати от снеговалежа и дъждовете остава сложна.

Структурите на ГДПБЗН работят при пълна мобилизация на наличните сили и техника.

Работят 120 групи с над 500 пожарникари и спасители, които изтеглят закъсалите в снега тежкотоварни и леки автомобили, отводняват приземни помещения и премахват паднали по пътищата дървета.

В засегнатите райони са сформирани допълнителни аварийно-спасителни екипи. Благодарение на бързата реакцията на екипите на "Пожарна безопасност и защита на населението" не са допуснати случаи на бедстващи хора.

Изтеглени са над 150 тежкотоварни автомобили и леки коли в областите Смолян, Софийска, Кърджали, Ловеч, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Перник, Габрово и в други райони на страната.

Отводнени са приземни помещения на детски градини, болници и мазета на къщи.

Усилията са насочени към извеждане на хора от закъсали в преспите автобуси и транспортиране на болни граждани.

Изтеглят се аварирали тежкотоварни автомобили и се премахват паднали дървета, за да не възпрепятстват движението.

Изтеглени са и автобуси с общо 70 пътника при с. Глогово и село Брестница в област Ловеч.

Извозени са пет душина хемодиализа от с. Малиново и с. Българене. Изтеглени са над 50 тежкотоварни автомобила в района на с. Студена и с. Старо село в област Перник.

Почистен е пътят около хотел "Еделвайс" в природен парк "Бузлуджа" и са освободени блокираните в сградата 40 деца.

Изведени са деца от курортите Семково и Трещник, област Благоевград. Възстановява се дигата на река Блягорница в района на село Бинкос, община Сливен.

Екипи работят по отводняването на множество сгради в Нова Загора, Котел, с. Градец и с. Катунище, двора на СОУ "Неофит Рилски" в Твърдица. До момента са отводнени 12 къщи.

В Бургаска област река Луда Камчия е излязла от коритото си, спасители от Айтос отводняват десет къщи в село Дъбовица. Започнало е почистването на коритото на реката от паднали дървета, за да може водата да се оттича.

Оказва се съдействие на аварийните екипи по възстановяване на електроснабдяването в населените места. Следи се състоянието на реките и язовирите в засегнатите райони.

Към момента няма опасност от преливане на язовир "Кърджали". Язовир "Студен кладенец" прелива, но работят и двата ВЕЦ-а. Ликвидирана е опасността за намиращите се в съседство къщи в района на полученото свличане на пръст в района на микроязовира при с. Сестринско.

Язовир "Ивайловград" прелива от всички преливници. От Министерството на икономиката и енергетиката са уведомили гръцките власти.

Вижте подробна прогноза за времето у нас и по света, както и актуалната пътна обстановка, на Sinoptik.bg

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@