Все още чакаме ясни сигнали от пазарите: Къде да „паркираме“ свободния кеш?
Източник: iStock/Getty images
0

Н есигурността на пазарите, потенциалът за продължение на покачването на лихвените проценти и очакванията за рецесия, правят решението къде да инвестираме сложно, заради многото неизвестни в уравнението.

Третото тримесечие на годината донесе обръщане на трендовете, които доминираха през първата ѝ половина. Това важи за повечето основни класове активи – при акции и облигации видяхме спадове, след силно начало на 2023, а при петрола пониженията се превърнаха в рязък скок.

Завърнаха ли се облигациите на бял кон?

През 2023 видяхме завръщането на един подценен заради 10-годишните политики на нулеви и отрицателни лихви актив  - а именно облигациите.  След като дълги години те бяха изгубили основната си функция на нискорисков актив със стабилна доходност, през 2023 г., в условията на по-висок основен лихвен процент, те отново ни носят отлична доходност, когато сме направили правилните избори в портфейла си.

Източник: iStock/Getty images

Всички облигации са зелени, но някои са по-зелени от другите

Разбира се, подборът е ключът за генериране на доходност при всички класове активи. През първите 2 тримесечия на годината видяхме по-високи доходности по облигациите на развитите страни (и по-конкретно САЩ, където те минаха 5% преди да генерират лек спад). Това позволи на далновидните инвеститори бързо да се отърсят от шока за пазарите през 2022 г. В ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, ние предвидихме това и реализирахме отлични резултати във фондове и портфейлите ни, инвестиращи в дългови инструменти.

И все пак нещата не са толкова прости. Финансовата история ни е научила, че при идваща рецесия, дългосрочните държавни облигации са правилното решение. През последните две години обаче те не изпълниха основната си функция да пазят инвеститорите при спадове на рисковите активи. В същото време те са по-чувствителни към промените в лихвените проценти и това доведе до понижението им с над 50% и много хора ги отписват като инвестиционен клас.

Източник: iStock/Getty images

Разбира се всяка монета има и друга страна. Внимателният анализ на текущата ситуация, предлага  аргументи да се стигне до рецесия с първоначален скок на доходностите. Те са няколко и са свързани изцяло със законите на търсенето и предлагането. Дали ще видим завръщането на дълговите книжа като предпочитан актив до края на годината е въпрос без ясен отговор. През 2024 г. шансовете това да се случи са доста по-високи. За щастие, за разлика от последните 10 г., ни се плаща добре да чакаме за ясни сигнали. Кешът и паричните еквиваленти, например краткосрочните ДЦК на развити страни, носят много добра доходност.

Къде да „паркираме“ свободния кеш                                            

При сравнение на данните в БАУД ЕЛАНА Фонд Свободни Пари завършва третото тримесечие на 2023 като първенец в своята категория – Фондове в облигации. Да погледнем цифрите – към края на третото тримесечие фондът може да се похвали с 4.40% доходност, като за последната година е генерирал 8.45%, което на практика бие инфлацията в страната за същия период, която по данни на НСИ е била 6.3%. Актуална доходност може да намерите на страницата на фонда.

Фондът е с консервативен профил, който инвестира основно в депозити, дългови книжа и инструменти на паричния пазар, а дългогодишният опит и доказана експертиза на управляващото дружество при нискорисковите продукти спомагат за максимално възползване от настоящата благоприятна среда за този тип активи.

Източник: iStock/Getty images

ЕЛАНА Фонд Свободни Пари, не просто предлага „безплатен“ инвестиционен паркинг за вашите лични спестявания или пък парите на вашия бизнес (фондът оперира без никакви такси на вход и изход), но и дава възможност за отлична потенциална доходност, при нискорискова инвестиция, с къс инвестиционен хоризонт и висока ликвидност.

С други думи, ако все още изчаквате правилният момент за инвестиции, ЕЛАНА Фонд Свободни Пари предлага отлична възможност да генерирате допълнителна доходност на свободния си кеш (независимо дали личен или фирмен).


Може да научите повече за стратегията и портфейла на ЕЛАНА Фонд Свободни Пари по телефон, чат, имейл или среща (лична или онлайн) от нашите консултанти. Николай Павлов, Директор „Връзки с инвеститорите“, тел.: +359 889 022 537, email: pavlov@elana.net; Сиана Даскалова, Консултант Финансови услуги, тел.: +359 887 855 031, email: daskalova@elana.net

Предоставената информация е маркетингов материал и не представлява инвестиционна консултация, съвет, инвестиционно проучване или препоръка за инвестиране и не следва да се тълкува като такава. Информацията е валидна към датата на издаване на маркетинговия материал и може да се промени в бъдеще. Информираме настоящите и потенциални инвеститори, че стойността на дяловете на договорния фонд и доходът от тях може да се понижат. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на инвестираните средства. Инвестициите във взаимни фондове, както и инвестициите на самия фонд, не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Постигнатите резултати от минали периоди не предвиждат бъдещата възвръщаемост. Преди вземане на окончателно инвестиционно решение е препоръчително инвеститорите да се запознаят с проспекта и с общия информационен документ на съответния фонд. Документите са достъпни на български език на интернет страницата на УД „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“ (www.elana.net), като при поискване могат да бъдат получени безплатно на хартиен носител в офисите, осигурени от Управляващото дружество за продажба и обратно изкупване на дялове на фондовете, всеки работен ден в рамките на работното им време. Бъдещите резултати подлежат на данъчно облагане, зависещо от личното положение на всеки инвеститор и може да се промени в бъдещи периоди. Резюме на правата на инвеститорите на български език е достъпно тук. Фондовете са активно управлявани без да следват индекс. ELANA Ned Davis Research Dynamic Strategy не е колективна инвестиционна схема по смисъла на ЗДКИСДПКИ. Инвестирането в дялове на договорния фонд освен ползи носи и определени рискове, като ликвиден, оперативен, лихвен, валутен, политически риск, макроикономически риск, валутен риск, риск от концентрация и др. Пълна информация за рисковете може да бъде открита в проспекта на съответния фонд.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 3 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 6 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 7 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 8 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 8 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 9 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 9 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 9 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 9 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 10 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 10 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 10 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 10 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 10 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия