5

К омпютрите ни следят? Разберете коя е най-търсената информация за всеки човек!

Всички предполагаме, че някои интернет сайтове или социални мрежи може би знаят прекалено много за нас и че е възможно да ни следят.

Tехнологичният влогър Цецо разкрива завесата и разказва в новия епизод на „Ctrl Alt Del”, как и каква информация събира интернет за нас, както и с каква цел я използва.

Как да разберем паролата за Wi-Fi

Полезни хитринки за Windows 10

След като Windows 10 се появи на пазара, на група юристи им отне 4 дни да направят анализ на лицензионното споразумение, с което обикновено се съгласяваме без да си правим труда да прочетем обстойно.

Оказва се, че там се споменава коя е информацията, която е необходима на Microsoft, вижте част от нея:

- Кой и кога е на компютъра, т.е. всеки ще има профил. (има се предвид профил на някакви сървъри на MS, а не локалният ви профил)
- Колко време се използва компютъра
- Какво пишете по клавиатурата
- Кои програми сте отворили и какво правите в тях
- Всяко едно съобщение, независимо дали е по поща, чат или друга система
- Камера, микрофон и периферия

Може би си мислите, че има възможност да предотвратите вземането на вашата информация ако изключите определени опции от настройките?

Е, не точно. В лиценза се споменава също, че дори да стопирате определени функции на компютъра си, по-голямата част от желаната информация пак ще се събира.

Facebook забрани да се следят потребителите ѝ

От ЦРУ си признаха за телевизорите

Според данни на анализатори от Fusion, Facebook използва данните за местоположението ни от смартфоните, за да ни препоръчва хора, които евентуално да ни станат приятели и респективно живеят в същия район.

Социалната мрежа обработва информацията и с алгоритми, за да открие повече прилики в интересите между вас и другите потребители.

Официален говорител на компанията сподели, че данните за локацията ни е само един от факторите, с които тя преценява кои хора да ни препоръчва, както и отхвърли твърдението, че предоставят тази информация на рекламните си партньори.

Вече можеш да заключваш компютъра си чрез мобилния телефон

Българската компания, в която се инвестират милиони

Българинът, който чертае бъдещето на IT обученията

Много хора използват своя профил в Google+, за да се логват в различни услуги и сайтове.

Интересен факт е, че всъщност Google предлага възможност да изтеглите цялата информация, която компанията съхранява за вас.

Така може да разберете с каква информация разполагат компаниите за вас. 

За да разберете още по темата, гледайте видеото горе до края му.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@