К онсумацията на алкохол винаги предизвиква дискусии относно въздействието му върху здравето. Но ако решите да пиете, коя напитка е най-малко вредна за организма ви?
В интервю Халина Анохина, гастроентеролог и диетолог, доктор на медицинските науки и професор, даде ясен отговор, като обясни защо един вид алкохол е по-добър от другите и разкри оптималната доза.
Експерт посочи най-опасния алкохол
Коя алкохолна напитка е най-малко токсична и защо?
Според гастроентеролога най-малко токсичната алкохолна напитка е уискито. Тайната на неговото „предимство“ се крие в производствения процес. Уискито се произвежда с помощта на дестилиран алкохол, докато повечето други алкохолни напитки използват ректифициран спирт.
Ректифицираният спирт е по-пречистен, но именно дестилацията запазва някои съединения, които според някои теории могат да бъдат по-малко агресивни за организма, отколкото последиците от консумацията на големи количества ректифициран спирт.
Защо ни боли главата след пиене?
В същото време експертът подчертава, че дори и най-малко токсичният алкохол си остава алкохол. Ето защо, ако човек все пак реши да пие, оптималният избор би бил 20-30 грама уиски. Тази доза причинява по-малък токсичен стрес на черния дроб и позволява да се насладите на напитката без значителни отрицателни ефекти върху организма.
Бирата може да е по-здравословна, отколкото си мислите
Какво казват научните изследвания за въздействието на уискито?
Проучванията показват, че умерената консумация на уиски спомага за повишаване на нивата на „добрия“ холестерол и за намаляване на нивата на фибриногена, който е свързан с възпаленията. По време на процеса на стареене в уискито се развива и антиоксидантът елагова киселина, който има противоракови свойства.
Дори умерената консумация на алкохол обаче крие рискове: неговият етанол се метаболизира в ацеталдехид - мощен канцероген, който увеличава риска от развитие на рак във всяка част на тялото - от устата до черния дроб и гърдата.
Deutsche Welle: Алкохолът - изкушение и отрова
Световната здравна организация посочва: "Дори и ниска доза се счита за рисков фактор".
В допълнение към рака алкохолът увеличава вероятността от сърдечносъдови заболявания, нарушения на паметта, депресия, дисбаланс на мозъчните невротрансмитери и намалява ефективността на имунната система. Още от първата доза се променя сънят, отслабват защитните сили на организма и се задействат процесите на оксидативен стрес.
Важно! Уискито може да се счита за по-малко токсично в сравнение с други силни напитки поради чистата си форма и ниското съдържание на примеси. Но въпреки това то съдържа етанол, който се метаболизира в канцерогена ацеталдехид. Лекарите потвърждават: най-здравословният вариант е да се въздържате от алкохол или да го консумирате в изключително ограничени, разумни количества.
Източници: Cancer Biology & Medicine, Wine Geek Confessions, уебсайт на Световната здравна организация