Главозамайващи пейзажи на фона на Aurora Borealis. Това е Норвегия
Източник: netinfo
8

А ко искате да излезете извън утъпканите туристически пътеки, ако тълпата и борбата за свободно място на плажната ивица не попадат в плановете ви, то Норвегия предлага такива места, които ще се запечатат завинаги в съзнанието ви. Лятото и наситено зеленият пейзаж е времето, през което на островите в архипелага Лофотен е препоръчително да се движиш с мотор, защото задръстванията са сериозни. Това ми споделя старият морски вълк Руди, с който отивам на първия си риболов в Атлантическия океан. Но ако искате да видите величествената красота на далечния европейски север, то краят на зимата е времето за това. А март е идеалният момент да зърнете гледката, която никога няма да забравите: северно сияние.

РАЗГЛЕДАЙТЕ НЕЗЕМНАТА КРАСОТА НА ЛОФОТЕНСКИТЕ ОСТРОВИ

Викингите вярвали, че сиянията са воини, препускащи на коне през небето, а според ескимосите добри духове палят светлини, за да осветят пътя на мъртвите към отвъдния свят. Не знам кое от двете (или и двете) е вярно, но зрелището остава в съзнанието ти винаги.

Аз също направих аналогия с воините в небето и „Марвел”-ския Асгаард, родината на Тор. Космическият холивудски пейзаж обаче не може да се мери по нищо с неземния пейзаж на архипелага Лофотен, чийто забулени в мъгла снежни върхове са достойни за тронове на Один и Тор.

Изглежда нереално, но това не е компютърна обработка. Страхотен фотограф и още по-страхотен пейзаж.
Изглежда нереално, но това не е компютърна обработка. Страхотен фотограф и още по-страхотен пейзаж.

На 10 март потеглям за новото ми приключение, като призивът е: очаквай неочакваното. Чак пък толкоз! Аз съм човек, който е видял доста. Има 4-5 европейските държави, в които не съм бил, като едната е Исландия. Надявам се един ден да я посетя и нея. Дотогава ще правя сравнения на база Норвегия, тъй като природата тук е несъпоставима с нищо, което съм видял през последните 20-ина години пътувания. Несъпоставими са и цените.

Посещението в Норвегия е скъпо удоволствие. Най-простият измерил за скъпо е… една бира. Сърбам на малки глътки от божествената течност на летището в Осло и осмислям цената на този Carlsberg: 9 евро! С две парчета пица, която благоуханно мирише в цялото летище (морската храна е омръзнала на младите, защото и в Бодо пицариите са на почит), бързият ми обяд излиза 20 евро.

Кои са най-популярните туристически дестинации

Колко ще ви струва да отидете в Перлата на Дунав - Будапеща

Tоп 5 най-странните места в света

Следва трети полет за деня, след като първото ми прехвърляне бе в Амстердам. Вътрешните полети са по-натоварени от международните. Осло е много отдалечен от пристанищните градове в Норвегия, поради което самолетът е най-удачният (не казвам евтин) начин за придвижване. Крайната ми дестинация за деня е град Бодо (срещам го още като Бодьо и Будьо).

Разходката в Бодо е кратка, просто няма кой знае какво да се види.
Разходката в Бодо е кратка, просто няма кой знае какво да се види.

Изморен съм, но един бърз душ и с колегата тръгваме на разходка. Проблемът е, че тук няма кой знае какво за гледане. Градът си е безличен. Хора няма, вятърът брули, а само за 3-4 минути ставаме вир вода, защото пороят, примесен със сняг и як вятър, пропива през якетата ни. Даваля буквално като по филмите. И това е нещо, с което този край на Европа е характерен: за минути може да минеш през четири сезона, изпитах го, не е преувеличено.

Няма как, ще вечеряме по-рано. Сядаме в ресторант в МОЛ-а, в който има хора. Скромна вечеря за двама излиза също толкова „скромната” сума от 75 евро: порция риба, пица и 4 бири. Проблемът е, че нито рибата, нито пицата бяха хубави. Но сърцето ми топли фактът, че на другия ден потеглям към крайната точка на пътуването ми: островите Лофотен.

365 дни в годината кораби на Hurtigrute свързват 35 пристанища по брега на Норвегия.
365 дни в годината кораби на Hurtigrute свързват 35 пристанища по брега на Норвегия.

Товарим се на туристически кораб на Hurtigrute – компания, която 365 дни в годината обслужва линия от 35 пристанища в Норвегия. След четири и половина часа сме в Стамсунд, Лофотен. Макар на 6 палуби и масивни размери, леко ми се повдига от клатушкането, но всяка една минута неразположение си струва: стъпвам в замръзналото кралство, но не на Ана и Елза, а на хилядолетни традиции и пейзажи, които не могат да бъдат описани с думи.

Архипелагът Лофотен е на под 200 км от полярния кръг. И характерните червени къщи...
Архипелагът Лофотен е на под 200 км от полярния кръг. И характерните червени къщи...

Лофотенските острови се намират на 197 км северно от Арктическия кръг. Населението е около 28 000 жители. Това е дълъг 188 км архипелаг с малки рибарски общини, разположени около фиорди и безбройни вътрешни езера. Над тях се извисяват покритите със сняг върхове на гранитни образувания, които датират от няколко милиарда години.

Интересното е, че тук не е студено. За март минималната и максималната температура са съответно -4 и +4⁰С, а причината за тази температурна аномалия е Гълфстрийм. Той е и причината тук да е съсредоточен най-големият улов на треска в света, а край бреговете на архипелага се намира един от най-големите дълбоководни рифове на земята. Това е истински биологичен рай почти на северния полюс.

Моят подвижен "хотел" за 2 дни: VW California Ocean. Над него е нещо, което е сред най-характерните черти на островите: сушаща се треска.
Моят подвижен "хотел" за 2 дни: VW California Ocean. Над него е нещо, което е сред най-характерните черти на островите: сушаща се треска.

Традиционните хотели тук липсват. Има няколко малки, другото са къщи под наем. Аз съм привилегирован, защото моята „къща” е подвижна. VW California Ocean е невероятен кемпер, предлагащ всякакви удобства. Именно той е причината да съм на Лофотенските острови – да го тествам и да разбера, че с него може да се къмпингува по всяко време на годината.

РАЗГРЕДАЙТЕ VW CALIFORNIA OCEAN СРЕД НЕВЕРОЯТНИЯ НОРВЕЖКИ ПЕЙЗАЖ

Островите са толкова на север, че в периода 26 май – 17 юни денят трае 24 часа. Близо месец е и нощта между 9 декември и 4 януари. Но Гълфстрийм прави така, че температурите да са малко под 0⁰С, като за 3-дневния ми престой температура бе постоянно около 2-4⁰С. Проблем са вятърът и дъждът.

Тези острови са център на улова на риба треска. Моят досег до него се състоя в Хенингсвер, където се качихме на корабчето на Руди – поне 1,90 м викинг, гонещ 130-140 кг. Той е представителна извадка за мъжкото население на тази държава: огромни хора.

Това е викингът Руди, стар морски вълк, чиято цел през годината е да изпълни квотата си за улов на треска. След това идват туристите.
Това е викингът Руди, стар морски вълк, чиято цел през годината е да изпълни квотата си за улов на треска. След това идват туристите.

Руди бе напълнил трюма на корабчето си с треска от сутрешния риболов, но бе на линия за поредната група туристи. Подходих с такъв ентусиазъм към това приключение, но това бе и една от най-големите ми грешки. От далечината на времето вече не съжалявам, но сега внимавайте – морската болест е нещо ужасно. Особено ако не може да повръщате. Трима от групата свършиха тази полезна дейност, но аз не можах и около час и половина бях между Небето и Земята.

Част от флотилията на Хенингсвер, където постоянно живеят 450 човека. Целта им е да захранват полската фабрика за обработка на риба. Дневно тя изкупува (в сезона) между 80 и 100 тона треска.
Част от флотилията на Хенингсвер, където постоянно живеят 450 човека. Целта им е да захранват полската фабрика за обработка на риба. Дневно тя изкупува (в сезона) между 80 и 100 тона треска.

Старият морски вълк искаше да ни покаже уменията си, намирайки голям пасаж треска. Проблемът на това бе, че се озовахме в… Атлантическия океан. На навигационния уред Руди ми показа Гренландия и ми обяснява, че вълните, блъскащи корабчето идват именно оттам. А тръгнат ли, няма спиране. Тръпката да хванеш сам вечерята си е голям и един немски колега свършва цялата работа – две големи трески за около 10 минути, а аз се чудя кога ще умра. Казах ли ви, че морската болест е ужасно нещо?

Още един съвет от мен. Ако в някой ресторант ви кажат, че ще ви сервират току що уловена треска, не им вярвайте. Освен ако не я ядете в Скандинавия или Лофотен. Защото пътят на треската от Хенингсвер до пазарите в Германия и Франция (основни) трае около 40 дни. Руди и всички останали рибари (450 постоянни жители) тук продават рибата си на полска фабрика. Дневно (в сезона) се улавят по около 80 – 100 тона треска. Тя преминава първична обработка, товари се на камиони, оттам ферибот, Полша, обработва се и след това се изпраща на пазара. Нашите 3 (една подарък от Руди) риби обаче бяха абсолютно пресни и невероятно вкусни.

Сърфингът във водите на Норвежко море е атракция, която е малко трудно да осмислиш рано сутрин, виждайки 10-ина ентусиасти на дъски.
Сърфингът във водите на Норвежко море е атракция, която е малко трудно да осмислиш рано сутрин, виждайки 10-ина ентусиасти на дъски.

Не съм сигурен обаче за рибата от другата най-известна гледка на островите. Сушащите се трески. Така местните съхраняват рибата, която оставят за себе си. Нищо не се губи. Главите също се сушат и се продават на страни в Африка, където те се мелят и се прави рибно брашно. Част от вътрешностите са деликатес. От изсушената треска се произвежда и прословутото португалско бакаляо. Няма да стане фен на сушената треска, която, за да се сготви, първо трябва да се изкисне във вода няколко дни. Но доставя голямо количество омега киселини, а в този суров климат това е важно, защото зеленчуците (супер безвкусни) тук са кът.

Тези върхове са достойни за тронове на Один и Тор.
Тези върхове са достойни за тронове на Один и Тор.

Вътрешните езера, през които се преминава по живописни мостове, са безброй. Супер впечатляващи са и тунелите, като един слезе дълбоко под земята (има и такъв, минаващ под водата). Интересното е, че тези тунели са прокопани в скалите и само през определено разстояние са подсилени с бетонни пръстени, другата част си е гола скала. Няма падащи осветителни тела, напротив, всичко свети и е маркирано прекрасно. Покарах доста през островите с VW California Ocean и трябва да ви уверя, че дори тук, над полярния кръг, хората, колкото и малко да са, се радват на супер инфраструктура. Такава, която с още 20-30 млрд. евро европомощи ние пак няма да може да изградим.

Aurora Borealis. На снимки цветовете са по-ярки, но гледката наистина е помрачителна.
Aurora Borealis. На снимки цветовете са по-ярки, но гледката наистина е помрачителна.

Накрая оставям най-величествената гледка: уникалното Северно сияние, което тук може да се наблюдава от началото на февруари до края на март. Е, само заради него си заслужава да се впуснете в едно такова приключение. Aurora Borealis трябва да бъде видяно.

Такова барбекю се помни винаги.
Такова барбекю се помни винаги.

Четете още:

Водите на "Св. Ана", които ще ви омагьосат

Не мога да се наситя на това кътче на любовта

Най-пъстрите карнавали по света

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гореща вълна обхвана Гърция, градусите скачат до 43

Гореща вълна обхвана Гърция, градусите скачат до 43

Свят Преди 1 час

Висок риск от пожари (четвърта степен) е обявен за областта Атика, където се намира столицата Атина, и остров Крит, както и за областите Коринтия, Арголис, Беотия, Евия, Еврос и Родопи

<p>Един от най-големите за последните десетилетия у нас пожари&nbsp;бушува в Свиленградско</p>

Внимание! Опасност от пожари: Каква е обстановката в страната

България Преди 1 час

Седем пожара горят в горски територии

Руски дрон навлезе във въздушното пространство на Беларус

Руски дрон навлезе във въздушното пространство на Беларус

Свят Преди 2 часа

Това е станало по време на атака срещу Украйна

Екипът на Тръмп с първи коментар след стрелбата

Екипът на Тръмп с първи коментар след стрелбата

Свят Преди 2 часа

В изявление на кампанията му и на Националната конвенция на Републиканската партия се казва, че той се чувства добре след инцидента

<p>Разкриха самоличността на стрелеца срещу Тръмп</p>

ФБР идентифицира самоличността на стрелеца срещу Тръмп

Свят Преди 2 часа

Според източници, на които се позовава репортер на CNN, става дума за 20-годишен мъж от Пенсилвания

Реакциите на световните лидери след атаката срещу Тръмп

Реакциите на световните лидери след атаката срещу Тръмп

Свят Преди 2 часа

Стреляха срещу бившия президент на САЩ по време на митинг

Той прилага "закон" срещу критиците на Израел – и прибира много пари

Той прилага "закон" срещу критиците на Израел – и прибира много пари

Свят Преди 3 часа

Споразумението е добър казус за грозните начини, по които идеологическите разделения на Америка се вплитат в съдебна война

<p>Байдън: В Америка няма място за подобен вид насилие</p>

Байдън след стрелбата срещу Тръмп: В Америка няма място за подобен вид насилие

Свят Преди 3 часа

„Всички трябва да го осъдят“, допълни той

Опасни горещини днес! Оранжев код в цяла България

Опасни горещини днес! Оранжев код в цяла България

България Преди 3 часа

Максималните температури ще са предимно 35° и 40°

.

На Луната времето тече по-бързо и сега знаем защо

Любопитно Преди 3 часа

Как минава времето на Луната четете в следващите редове

ПП: Чакаме ДБ за мандата

ПП: Чакаме ДБ за мандата

България Преди 10 часа

Радев заяви, че ще връчи вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство следващата седмица

Земеделец е виновен за големия пожар край Студена

Земеделец е виновен за големия пожар край Студена

България Преди 11 часа

Мъжът е бил задържан и разпитан

Зеленски с план да удари дълбоко в Русия

Зеленски с план да удари дълбоко в Русия

Свят Преди 12 часа

Зеленски: Чакаме разрешение от нашите съюзници

Буря разпиля фестивал в Словакия, много ранени

Буря разпиля фестивал в Словакия, много ранени

Свят Преди 12 часа

Организаторите спешно докараха автобуси, за да евакуират посетителите

Българските девойки станаха европейски шампиони по волейбол

Българските девойки станаха европейски шампиони по волейбол

Любопитно Преди 13 часа

Отборът на България надигра Белгия с резултат 3:0 гейма

Триумф за ансамбъла на България в Клуж-Напока

Триумф за ансамбъла на България в Клуж-Напока

Любопитно Преди 14 часа

Българките събраха 73.650 точки