5

Пореден опит да се защити културното наследство на инките.

Големият поток от туристи и локалните природни явления допринасят за опасността от разрушаването на архитектурния комплекс, издигнат през 15 век. 

Източник: Getty Images

Градът, открит от американския историк Хирам Бингъм в началото на миналия век, е сред една от най-разпознаваемите и впечатляващи забележителности на нашето време.

Новото предложение за ограничаване на прекормения брой туристи са билети, които да позволяват престой не по-дълъг от четири часа на територията на древния град.

Борбата за опазване на паметника от световното културно наследство на ЮНЕСКО се води от години. Неведнъж са били правени различни опити да се ограничи потока от туристи, но ефектът никога не е бил достатъчен.

Първата мярка е взета преди няколко години, когато максималният брой посетители на комплекса се ограничава до 2500. Това обаче не помага.

Източник: Getty Images

През 2017 година местните институции предприемат друг ход. Разделят билетите на два вида – такива, които могат да се ползват или само сутрин, или само вечер. Това обаче не пречи на голяма част от чуждестранните туристи да си купуват по два билета без притеснение относно цената.

Най-скорошните ограничения включват максимален престой от 4 часа на територията на комплекса и задължително пристигане с лицензиран туроператор. Горната граница за брой туристи на ден вече е 200, като в това число не са включени екскурзоводите.  

Мачу Пикчу не е единствената популярна туристическа дестинация, която се стреми да наложи различен вид забрани с цел опазване на културното си наследство. Подобни примери от съвсем скоро са увеличаването на таксата за вход в италианския град Венеция от 2,5 на 10 евро, както и налагането на такса при напускане на японската граница.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@