Мон Дьо: Триумфът на една българка, която пише история
Източник: Красена Ангелова / NOVA
9

З а първи път в историята българска актриса е с номинация за "Оскар". Мария Бакалова ще прикове вниманието на света към България, борейки се за победа в категорията "Най-добра поддържаща женска роля".

Броени часове преди старта на церемонията, NOVA ще посвети специалното си студио "Нощта на триумфа" на признанието за родната актриса. Журналистът Мариан Станков – Мон Дьо ще преведе зрителите по пътя на Мария Бакалова – от Бургас до Холивуд.

Какво ни разказа той за шансовете на Мария Бакалова да спечели "Оскар", за най-оспорваните категории, както и кои са неговите фаворити - четете в ексклузивното интервю с Мон Дьо за Vesti.bg. 

С какво "Оскарите" тази година са по-специални за теб?

Мон Дьо: Отговорът е само един - Мария Бакалова. И това, че цялото петчасово предаване го построихме около нейния триумф в този Сезон на наградите. 

Какви изненади си подготвил на зрителите в специалното студио "Треска за Оскари - Нощта на триумфа" тази неделя?  

Мон Дьо: Изненадите ги готви целият екип. Продуцентът Нина Александрова, режисьорът Албена Зикатанова, репортерите, операторите, монтажистите. Хората, които изготвят графичната опаковка, хората, които ще построят студиото и онези, които ще бъдат през цялата нощ в апаратната, за да се случи този ефир в тази меко казано странна година. Това са близо 30 души, които от началото на годината работят за 25 април. 

Това, което ще видите в неделя вечер, е подчинено на думата триумф. Триумфът на една българка, която пише история. Триумфът на Академията, която тази година показа, че е узряла за промяната, рушейки статуквото. Расовото разнообразие е факт, а жените буквално триумфират. И, разбира се, след тази трудна и мъчителна година за целия бизнес, "Оскарите" ще бъдат единствената присъствена церемония в този сезон. Легендарният режисьор на „Бандата на Оушън“ и „Ерин Брокович“ Стивън Содърбърг ще е продуцент на шоуто в неделя срещу понеделник. Ако има човек, който да е подготвен за подобна ситуация с ковид-кризата, то това със сигурност е Содърбърг. Десетилетие преди пандемията той режисира „Заразяване“, който включваше смъртоносен вирус, социално дистанциране и ваксини. 

Трудно ли се коментират "Оскарите"?

Мон Дьо: Киното, филмите, Сезонът на наградите и целият този шум ме вълнуват още от дете. В годините като репортер започнах да се интересувам от процесите, които се случват в големия кино бизнес. Правя прогнози официално още от 2006-а година. За мен това винаги е била най-интригуващата част от играта. Както винаги и тази година ще заложим на този елемент. В студиото ще влязат над 15 от най-обичаните български актьори и актриси, PR-специалисти и дизайнери. И тази година зрителите ни ще могат да гласуват за своите фаворити в „Големите шест“ категории – за филм, режисьор, поддържащи и главни роли в страницата на Новините на NOVA във Facebook и на сайта на NOVA, а в края на вечерта ще преброим заедно за кого гласува България.

Източник: Красена Ангелова / NOVA

Ще получи ли Мария Бакалова най-голямата филмова награда?

Мон Дьо: Отговорът на този въпрос не е никак лесен. Има доста обстоятелства около тази категория. Изобщо в нея "ще се лее кръв". Имаме категорично два сблъсъка – Оливия Колман срещу Глен Клоуз и Мария Бакалова срещу Юн Ю-джун. Преди няколко седмици в интервюто си пред мен човекът, който откри Мария за голямото кино, най-успешният български актьор зад граница – Юлиан Костов, каза нещо много важно, което никога не трябва да пропускаме по време на "Оскарите": "Номинацията е за актьорското ти постижение, но наградата винаги е свързана с политиката". И имаше право. Простата математика показва, че Юн Ю-джун ще си тръгне с "Оскар", но по-сложните сметки и сърцето ми крещят Мария Бакалова. Стискам палци. И вярвам, че това е нейната нощ на триумфа. 

Как кризата с коронавируса ще се отрази на провеждането на церемонията?

Мон Дьо: Екпертите казват, че има два пътя пред "Оскарите" тази неделя – единият е свързан с възкръсването на Академията след година, в която бяха извършени съществени промени в ДНК-ато ѝ. Тази година категорично има голямо разнообразие при номинираните. Другият път е телевизионна катастрофа, която ще се породи от нисък интерес към наградите. Пандемията сериозно наруши нормалното функциониране на филмовата индустрия и много от очакваните филми за миналата година просто не се появиха. От друга страна до тук в Сезона на наградите всяка една церемония беше белязана от ниска гледаемост и това може би принуди Академията да стегне редиците и всички номинирани да присъстват на живо.

Локациите са много. Две само в Лос Анджелис и няколко в останалите континенти. Идеята е Zoom да не съществува като начин за провеждането на церемонията. Успехът на телевизионното предаване е жизненоважен за Академия за филмови изкуства и науки, която получава около 75 млн. долара годишно от телевизионната мрежа ABC, по договор, който ще продължи до 2028 г. Самата ABC печели стабилно от рекламните си слотове по време на излъчването на Червения килим и Церемонията. 129 млн. долара е спечелила компанията за 2020 г. - което означава, че генерирането на приходи остава силно. Но миналата година данните за аудиторията бяха най-ниските досега - 23,9 милиона в САЩ, което нарушава способността на ABC да реализира печалба в шоуто. 

Отсъствието на водещ вече трета поред година след оттеглянето на Кевин Харт през 2019 г. заради хомофобски скандал, също е горещ картоф. И, разбира се, основната забележка е, че "Оскарите" трябва да забавляват повече. Да, те са значими за филмовата индустрия, но не са достатъчно забавни за публиката. Така че тази година е заложено много повече от егото на филмовия бизнес. 

Кои са твоите фаворити за наградите в "Големите шест" категории

Мон Дьо: Моите шест изглеждат така"

  • Мария Бакалова /„Борат2“/ за поддържаща женска роля
  • Даниел Калуя /„Юда и черният месия“/ за поддържаща мъжка роля
  • Чадуик Боузмън /„Ма Рейни: майката на блуса“/ за главна мъжка роля
  • Вайола Дейвис /„Ма Рейни: майката на блуса“/ или Франсис Макдорманд /„Земя на номади“/ за главна женска роля
  • Клоуи Чжао /„Земя на номади“/ за режисьорската категория
  • „Земя на номади“ за най-добър филм

В коя категория битката ще бъде най-оспорвана?

Мон Дьо: В двете категории при жените. Вече казах как стоят нещата в категорията на Мария Бакалова. В главната женска роля засега фаворит е Кери Мълиган за „Момиче с потенциал“, но смятам, че Вайола Дейвис и Франсис Макдорманд имат много по-големи шансове за статуетката. Да, Дейвис участва в едва 26 минути и 41 секунди във филма, но появяването ѝ е като земетресение от най-висока степен. Труден филм за гледане не само заради Чадуик Боузмън и неговата последна роля, а и заради това, което Дийвис прави вътре.

Помня една нейна реплика: "Те не се интересуват от мен. Всичко, което искат е моя глас". И се сетих за един неин клип в интернет, в който тя казва: "Платете ми това, което струвам!". Говорейки за разликите между нея и други актриси от нейното поколение много по-скъпо платени. Това е режещ монолог от реалния живот. А във филма Дейвис отново е безапелационна. Освен това тя има опит с кратките роли. През 2009 г. тя бе номинирана за най-добра актриса в поддържаща роля за "Съмнения", в който бе на екран само в една 8-минутна сцена. За мен тя е новата Мерил Стрийп. Макдорманд прави удивителен портрет на жена, загубила всичко след финансовата катастрофа през 2008 г. във филм за пътуващите животи в Америка – наричани новите номади. За разлика от Дейвис, Макдормад е гръбнакът на този филм. Без нея няма филм. 

Източник: Красена Ангелова / NOVA

Повечето хора не знаят за "Оскарите", че...

Мон Дьо: Нещо наистина интересно. Великата филмова класика по романа на Маргарет Мичъл "Отнесени от вихъра" буквално триумфира на Оскарите през 1940 г. Триумфът започва още през декември 1939 г., когато на премиерата на филма в Атланта се събират над 300 хиляди души, които искат да го гледат. Билетът официално струва 10 долара, но спекулата се разраства и в суматохата някои дават и по 200 долара. В нощта на "Оскарите" "Отнесени от вихъра" получава 10 от 12-те статуетки включително най-добър филм, режисьор, актриса, сценарий и монтаж.

Актрисата Хати Макданиел става първата чернокожа жена, която печели "Оскар", а сценаристът Сидни Хауърд първият посмъртен носител на "Оскар", след като трактор го премазва месеци преди церемонията. Освен това "Отнесени от вихъра" е и първият цветен филм, който печели голямата награда. За постижението си Уилям Камерън Мензис взима почитен "Оскар".

Не на последно място, "Отнесени от вихъра" държи рекорда за най-дългия филм досега, който е печелил в категорията "Най-добър филм", със своите 3 часа и 54 минути.

Това, което прави "Оскарите" тази година специални, е фактът, че се случват много неща за първи път. За тях ще ви разкажем в студио "Треска за Оскари – Нощта на триумфа". Разбира се, подготвили сме ви изключителни срещи от целия свят. Бъдете с нас, защото това наистина ще бъде вълнуващо. 

Специално студио „Треска за Оскари – Нощта на триумфа“ с Мариян Станков – Мон Дьо

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 1 час

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 1 час

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 3 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 3 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 3 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 4 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 4 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 4 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 4 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 5 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 5 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 5 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 6 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 6 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя