Мон Дьо: Триумфът на една българка, която пише история
Източник: Красена Ангелова / NOVA
9

З а първи път в историята българска актриса е с номинация за "Оскар". Мария Бакалова ще прикове вниманието на света към България, борейки се за победа в категорията "Най-добра поддържаща женска роля".

Броени часове преди старта на церемонията, NOVA ще посвети специалното си студио "Нощта на триумфа" на признанието за родната актриса. Журналистът Мариан Станков – Мон Дьо ще преведе зрителите по пътя на Мария Бакалова – от Бургас до Холивуд.

Какво ни разказа той за шансовете на Мария Бакалова да спечели "Оскар", за най-оспорваните категории, както и кои са неговите фаворити - четете в ексклузивното интервю с Мон Дьо за Vesti.bg. 

С какво "Оскарите" тази година са по-специални за теб?

Мон Дьо: Отговорът е само един - Мария Бакалова. И това, че цялото петчасово предаване го построихме около нейния триумф в този Сезон на наградите. 

Какви изненади си подготвил на зрителите в специалното студио "Треска за Оскари - Нощта на триумфа" тази неделя?  

Мон Дьо: Изненадите ги готви целият екип. Продуцентът Нина Александрова, режисьорът Албена Зикатанова, репортерите, операторите, монтажистите. Хората, които изготвят графичната опаковка, хората, които ще построят студиото и онези, които ще бъдат през цялата нощ в апаратната, за да се случи този ефир в тази меко казано странна година. Това са близо 30 души, които от началото на годината работят за 25 април. 

Това, което ще видите в неделя вечер, е подчинено на думата триумф. Триумфът на една българка, която пише история. Триумфът на Академията, която тази година показа, че е узряла за промяната, рушейки статуквото. Расовото разнообразие е факт, а жените буквално триумфират. И, разбира се, след тази трудна и мъчителна година за целия бизнес, "Оскарите" ще бъдат единствената присъствена церемония в този сезон. Легендарният режисьор на „Бандата на Оушън“ и „Ерин Брокович“ Стивън Содърбърг ще е продуцент на шоуто в неделя срещу понеделник. Ако има човек, който да е подготвен за подобна ситуация с ковид-кризата, то това със сигурност е Содърбърг. Десетилетие преди пандемията той режисира „Заразяване“, който включваше смъртоносен вирус, социално дистанциране и ваксини. 

Трудно ли се коментират "Оскарите"?

Мон Дьо: Киното, филмите, Сезонът на наградите и целият този шум ме вълнуват още от дете. В годините като репортер започнах да се интересувам от процесите, които се случват в големия кино бизнес. Правя прогнози официално още от 2006-а година. За мен това винаги е била най-интригуващата част от играта. Както винаги и тази година ще заложим на този елемент. В студиото ще влязат над 15 от най-обичаните български актьори и актриси, PR-специалисти и дизайнери. И тази година зрителите ни ще могат да гласуват за своите фаворити в „Големите шест“ категории – за филм, режисьор, поддържащи и главни роли в страницата на Новините на NOVA във Facebook и на сайта на NOVA, а в края на вечерта ще преброим заедно за кого гласува България.

Източник: Красена Ангелова / NOVA

Ще получи ли Мария Бакалова най-голямата филмова награда?

Мон Дьо: Отговорът на този въпрос не е никак лесен. Има доста обстоятелства около тази категория. Изобщо в нея "ще се лее кръв". Имаме категорично два сблъсъка – Оливия Колман срещу Глен Клоуз и Мария Бакалова срещу Юн Ю-джун. Преди няколко седмици в интервюто си пред мен човекът, който откри Мария за голямото кино, най-успешният български актьор зад граница – Юлиан Костов, каза нещо много важно, което никога не трябва да пропускаме по време на "Оскарите": "Номинацията е за актьорското ти постижение, но наградата винаги е свързана с политиката". И имаше право. Простата математика показва, че Юн Ю-джун ще си тръгне с "Оскар", но по-сложните сметки и сърцето ми крещят Мария Бакалова. Стискам палци. И вярвам, че това е нейната нощ на триумфа. 

Как кризата с коронавируса ще се отрази на провеждането на церемонията?

Мон Дьо: Екпертите казват, че има два пътя пред "Оскарите" тази неделя – единият е свързан с възкръсването на Академията след година, в която бяха извършени съществени промени в ДНК-ато ѝ. Тази година категорично има голямо разнообразие при номинираните. Другият път е телевизионна катастрофа, която ще се породи от нисък интерес към наградите. Пандемията сериозно наруши нормалното функциониране на филмовата индустрия и много от очакваните филми за миналата година просто не се появиха. От друга страна до тук в Сезона на наградите всяка една церемония беше белязана от ниска гледаемост и това може би принуди Академията да стегне редиците и всички номинирани да присъстват на живо.

Локациите са много. Две само в Лос Анджелис и няколко в останалите континенти. Идеята е Zoom да не съществува като начин за провеждането на церемонията. Успехът на телевизионното предаване е жизненоважен за Академия за филмови изкуства и науки, която получава около 75 млн. долара годишно от телевизионната мрежа ABC, по договор, който ще продължи до 2028 г. Самата ABC печели стабилно от рекламните си слотове по време на излъчването на Червения килим и Церемонията. 129 млн. долара е спечелила компанията за 2020 г. - което означава, че генерирането на приходи остава силно. Но миналата година данните за аудиторията бяха най-ниските досега - 23,9 милиона в САЩ, което нарушава способността на ABC да реализира печалба в шоуто. 

Отсъствието на водещ вече трета поред година след оттеглянето на Кевин Харт през 2019 г. заради хомофобски скандал, също е горещ картоф. И, разбира се, основната забележка е, че "Оскарите" трябва да забавляват повече. Да, те са значими за филмовата индустрия, но не са достатъчно забавни за публиката. Така че тази година е заложено много повече от егото на филмовия бизнес. 

Кои са твоите фаворити за наградите в "Големите шест" категории

Мон Дьо: Моите шест изглеждат така"

  • Мария Бакалова /„Борат2“/ за поддържаща женска роля
  • Даниел Калуя /„Юда и черният месия“/ за поддържаща мъжка роля
  • Чадуик Боузмън /„Ма Рейни: майката на блуса“/ за главна мъжка роля
  • Вайола Дейвис /„Ма Рейни: майката на блуса“/ или Франсис Макдорманд /„Земя на номади“/ за главна женска роля
  • Клоуи Чжао /„Земя на номади“/ за режисьорската категория
  • „Земя на номади“ за най-добър филм

В коя категория битката ще бъде най-оспорвана?

Мон Дьо: В двете категории при жените. Вече казах как стоят нещата в категорията на Мария Бакалова. В главната женска роля засега фаворит е Кери Мълиган за „Момиче с потенциал“, но смятам, че Вайола Дейвис и Франсис Макдорманд имат много по-големи шансове за статуетката. Да, Дейвис участва в едва 26 минути и 41 секунди във филма, но появяването ѝ е като земетресение от най-висока степен. Труден филм за гледане не само заради Чадуик Боузмън и неговата последна роля, а и заради това, което Дийвис прави вътре.

Помня една нейна реплика: "Те не се интересуват от мен. Всичко, което искат е моя глас". И се сетих за един неин клип в интернет, в който тя казва: "Платете ми това, което струвам!". Говорейки за разликите между нея и други актриси от нейното поколение много по-скъпо платени. Това е режещ монолог от реалния живот. А във филма Дейвис отново е безапелационна. Освен това тя има опит с кратките роли. През 2009 г. тя бе номинирана за най-добра актриса в поддържаща роля за "Съмнения", в който бе на екран само в една 8-минутна сцена. За мен тя е новата Мерил Стрийп. Макдорманд прави удивителен портрет на жена, загубила всичко след финансовата катастрофа през 2008 г. във филм за пътуващите животи в Америка – наричани новите номади. За разлика от Дейвис, Макдормад е гръбнакът на този филм. Без нея няма филм. 

Източник: Красена Ангелова / NOVA

Повечето хора не знаят за "Оскарите", че...

Мон Дьо: Нещо наистина интересно. Великата филмова класика по романа на Маргарет Мичъл "Отнесени от вихъра" буквално триумфира на Оскарите през 1940 г. Триумфът започва още през декември 1939 г., когато на премиерата на филма в Атланта се събират над 300 хиляди души, които искат да го гледат. Билетът официално струва 10 долара, но спекулата се разраства и в суматохата някои дават и по 200 долара. В нощта на "Оскарите" "Отнесени от вихъра" получава 10 от 12-те статуетки включително най-добър филм, режисьор, актриса, сценарий и монтаж.

Актрисата Хати Макданиел става първата чернокожа жена, която печели "Оскар", а сценаристът Сидни Хауърд първият посмъртен носител на "Оскар", след като трактор го премазва месеци преди церемонията. Освен това "Отнесени от вихъра" е и първият цветен филм, който печели голямата награда. За постижението си Уилям Камерън Мензис взима почитен "Оскар".

Не на последно място, "Отнесени от вихъра" държи рекорда за най-дългия филм досега, който е печелил в категорията "Най-добър филм", със своите 3 часа и 54 минути.

Това, което прави "Оскарите" тази година специални, е фактът, че се случват много неща за първи път. За тях ще ви разкажем в студио "Треска за Оскари – Нощта на триумфа". Разбира се, подготвили сме ви изключителни срещи от целия свят. Бъдете с нас, защото това наистина ще бъде вълнуващо. 

Специално студио „Треска за Оскари – Нощта на триумфа“ с Мариян Станков – Мон Дьо

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Съпругата гледа индийски сериал. – Скъпи, толкова много хора са влюбени, а не са заедно! Съпругът: – Ако знаеш, колко много са заедно, а не…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бойко Борисов

Ето какво каза Борисов пред лидерите на ЕС в Порто

България Преди 1 час

Един от суперкомпютрите на Европа се намира в България

Лудогорец покани "златните" си треньори

Лудогорец покани "златните" си треньори

Любопитно Преди 1 час

Ивайло Петев и Георги Дерменджиев изказаха специални благодарности към собствениците

Макрон се ядоса на "англосаксонците" за ковид - ваксините

Макрон се ядоса на "англосаксонците" за ковид - ваксините

Свят Преди 4 часа

Ние, европейците, се борим за това ваксината да бъде световно обществено благо

Съдът: Няма виновни за срутената сграда на ул. "Алабин"

Съдът: Няма виновни за срутената сграда на ул. "Алабин"

България Преди 5 часа

Така собственикът, инженерът и строителят са окончателно оправдани

Скандал заради маската на Хаджигенов в НС

Скандал заради маската на Хаджигенов в НС

България Преди 6 часа

Дончева: Той е пълнолетен човек

AПИ с важна информация във връзка с интензивния трафик след празниците

AПИ с важна информация във връзка с интензивния трафик след празниците

България Преди 6 часа

Ето какво съветват от Агенцията шофьорите

Нов проблем с „АстраЗенека”, проучват засягане на нервите

Нов проблем с „АстраЗенека”, проучват засягане на нервите

Теми в развитие Преди 7 часа

Синдром на Гилен-Баре – демилиенизираща полиневропатия

Атанасова: Готви се кражба на изборите, Нинова: Не си говорим

Атанасова: Готви се кражба на изборите, Нинова: Не си говорим

България Преди 7 часа

Манолова: Започнаха да излизат "мръсните тайни" на властта

Каква е ситуацията с безработицата у нас от началото на годината

Каква е ситуацията с безработицата у нас от началото на годината

Теми в развитие Преди 7 часа

Ето какво показват най-новите данни от специализираното наблюдение на пазара на труда

Опасна ревност избухва между Марияна и Христо в “All Inclusive“

Опасна ревност избухва между Марияна и Христо в “All Inclusive“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте комедийния сериал в петък, от 21:00 ч., по NOVA

Кои са билките, които се берат през май

Кои са билките, които се берат през май

Любопитно Преди 8 часа

Сега е времето, в което свойствата на някои билки са най-силни и ще се запазят след изсушаването им, разказват от канала Баба знае във Vbox.

<p>Прокуратурата сезира евроинституции за закриването на спецправосъдието</p>

Прокуратурата сезира евроинституции за закриването на спецправосъдието

България Преди 9 часа

Татяна Дончева обаче смята, че има сериозни основания да се преосмисли съществуването на спецпрокуратурата и съдилищата

КЕВР: Рязко поскъпване на тока, парното и газта няма да бъде позволено

КЕВР: Рязко поскъпване на тока, парното и газта няма да бъде позволено

България Преди 9 часа

Общественият интерес се защитава, увери председателят на комисията Иван Иванов

Меган и Хари споделиха очарователна снимка на Арчи

Меган и Хари споделиха очарователна снимка на Арчи

Любопитно Преди 10 часа

Синът им стана на две години