Кои са шестте най-често срещани стомашно-чревни проблема
Източник: iStock/Getty Images
0

Н яма човек на този свят, който поне веднъж в живота си да не е имал някакво оплакване, свързано с храносмилателната система, и да не е казвал, че нещо „му пари под лъжичката“. Всъщност дори от самото ни раждане тези проблеми започват да надигат глава и първият от тях са коликите, които, слава богу, никой от нас не си спомня.

Гастроинтестиналните неразположения са разнообразни по вид и усещане, различни са и причините, поради които възникват.

Милиони хора по света имат някакъв проблем с храносмилателната система и ако трябва да направим нещо като класация на най-често срещаните състояния в тази област, то ето как би изглеждала тя:

Гастроезофагеална рефлуксна болест

Това е състояние, при което стомашните киселини се връщат в хранопровода и заради тях изпитвате изгаряща болка в гърдите. Най-често този проблем се активира вечер и през нощта след прием на определени храни. Хората често сами установяват връзката между конкретни храни и появата на киселини – тестени изделия, както и такива, направени с мая, кисели храни (домати, цитруси) и други. Нормално е човек от време на време да има киселини, но ако забележите, че почти постоянно страдате от киселини, имате лош дъх, внезапно появили се проблеми със зъбите, гади ви се и страдате от болки в гърдите – непременно се обърнете към лекар.

Гастрит

Източник: Vedra

Един от най-често срещаните стомашно-чревни проблеми е гастритът. Той представлява възпаление на стомашната лигавица. Гастритът може да е остър, с внезапни болки и хроничен, който пък е дългогодишно състояние, което може да не усещате постоянно, но периодично да се обостря. Гастритът може да е също така ерозивен, тоест да причинява малки ранички по стомашната лигавица, обикновено заради прекомерно количество киселини, жлъчни сокове, алкохол или наркотици.

Атрофичният гастрит пък причинява атрофия на лигавицата, което, от своя страна, води до храносмилателни проблеми. Симптомите на гастрит са разнообразни – липса на апетит или усещане, че сте се нахранили дори от съвсем малко количество; стомашни болки и подуване; оригване, гадене и/или повръщане. Болката при гастрит е много характерна и повечето хора я описват в средата на горната част на корема. Понякога парещата болка отминава след ядене, но по-често именно храната предизвиква комплекс от симптоми и много хора предпочитат да не се хранят редовно, за да не ги предизвикват – оттам и загубата на тегло.

Камъни в жлъчката

Също много често срещано състояние, от което страдат милиони хора. Възниква, когато веществата, образуващи жлъчния сок, станат прекалено концентрирани и се втвърдят, образувайки един или множество камъни. Когато камъче запуши каналчетата, водещи от жлъчката към червата, се усеща рязка болка в горната дясна част на корема. Често се налага хирургично отстраняване на жлъчката, ако проблемът продължава и е хроничен.

Болест на Крон

Това е всъщност цяла група от състояния, които най-често засягат крайната част на тънките черва (илеум) и дебелото черво. Специалистите не са съвсем сигурни от какво точно е причинена болестта на Крон и се смята, че генетичната предразположеност и фамилната обремененост са важни фактори. Най-често срещаните симптоми при това състояние са болка в стомаха, диария или пък запек, понякога и загуба на тегло и повишена температура.

Източник: Vedra

Колит

Колитът представлява възпаление на лигавицата на дебелото черво, а симптомите са болки и спазми в червото, запек или диария. Ако забележите кръв в изпражненията, задължително е да се обърнете към лекар!

Синдром на раздразненото черво

Подуване, газове, болка в стомаха и общи храносмилателни оплаквания, които продължават с месеци, обикновено сочат към Синдрома на раздразненото черво. Все още не е напълно ясно каква точно е причината за появата му, но страдащите от това състояние най-често се справят с него, като обръщат внимание на диетата си. По-нискомазнинната диета, с повече фибри и избягване на обичайните причинители на храносмилателни проблеми – млечни продукти, алкохол, кофеин, води до подобрение и облекчение.

Източник: iStock/Getty Images

Разбира се, няма как да изброим всички възможни храносмилателни проблеми, които хората изпитват в един или друг момент в живота си, но вероятността да страдате от някой от изброените, е голяма.

Теразал® Гастро форте 250 mg е хранителна добавка с изключително ценен природен комплекс от съставки, някои от които са известни още от древността с благотворния си ефект върху стомашните неразположения, особено за хора с парене в стомаха и раздразнено черво. Тя потенциално има своето място както в терапията на тези проблеми, така и след приключването ѝ, тъй като би могла да съдейства за възстановяването на възпалената лигавица и да я предпази от по-нататъшно увреждане.

Теразал® Гастро форте съдържа комбинация от естествени мазнини и други натурални съставки:

Витамин А е един от най-мощните антиоксиданти, който участва в регулацията на клетъчните процеси и има жизненоважна роля за здравето на епителните тъкани, включително и тези на стомашно-чревния тракт. Допринася и за поддържането на нормалното състояние на лигавицата на червата.

Витамин Е също има силни антиоксидантни свойства, противодейства на производството на свободни радикали, които пък свързваме с развитието на злокачествени процеси в тялото.

Масленият екстракт от плода на Pyrus Malus (специален сорт диворастяща ябълка, богата на полифеноли, подложена на ферментация при специфични условия в присъствие на бактерии и фунги) има потенциал да съдейства за намаляването на нивата на кръвна захар на гладно, подобрява паметта и тонуса на кръвоносните съдове.

Източник: Vedra

Масленият екстракт от листата на Allium porrum (листа на праз лук) пък се прави по уникален начин, който е запазен във времето и се извършва и досега така, както се е правело преди векове. Благодарение на това се запазват полезните ефекти на растението, които се дължат на състава му - кемпферол, алицин, инулин и някои витамини и минерали. Екстрактът може да подобни чревното здраве, да окаже антиоксидантно, антимикробно и противовъзпалително действие, а като бонус може дори да изпитате положителния му ефект върху метаболизма.

Препоръчителната доза за възрастни е 1 капсула два пъти дневно, 30 минути преди хранене, в зависимост от тежестта на състоянието.

*Ако все пак усетите влошаване на симптомите, не подценявайте състоянието си и непременно се обърнете към специалист гастроентеролог.

По-добре да излезете от лекарския кабинет спокойни, с предписана терапия, отколкото да се тревожите дни наред. А Теразал® Гастро форте винаги е на една ръка разстояние, за да окаже допълнителна подкрепа към основното лечение и да помогне да се почувствате по-добре.


* Да не се превишава препоръчваната дневна доза за възрастен от два пъти на ден по 1 капсула 30 минути преди всяко основно хранене. Не е заместител на разнообразното хранене. Да се държи далеч от деца. Номер на вписване в регистъра и дата на вписване в регистъра на добавките: Рег. № T222301025 и 13.03.2023 г.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 16 минути

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 39 минути

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 1 час

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 1 час

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 2 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 3 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 6 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява