Свеж старт или безвъзвратен край? Поглед върху "Карибски пирати: Отмъщението на Салазар"
Източник: collider.com
13

Ч етиринадесет години, четири филма, почти четири милиарда долара приходи и... рекорд в България за най-голям откриващ уикенд за игрален филм с постъпления от над половин милион лева в рамките на три дни. Последното може и да не е най-впечатляващото постижение на поредицата "Карибски пирати", но със сигурност е най-важното за нас на локално равнище.

Затова и не е учудващо високото ниво на интерес към филма. Всеки иска да знае колко са интересни новите приключения на култовия капитан Джак Спароу.

Най-точен отговор на големия въпрос може да даде големият ни спортист Христо Стоичков с едно от най-известните си англоезични изказвания: "Фифти-фифти".

"Карибски пирати: Отмъщението на Салазар" е филм, изпъстрен с противоречия от начало до край.

Джони Деп отново е на големия екран в най-разпознаваемото си амплоа... и изглежда доста отегчен в него.

Да, хуморът е налице, както винаги, и сценаристите са положили видимо старание в опитите си да създадат някои доста комични ситуации с капитан Джак Спароу. Самият Деп прави видимо отчаяни опити да се забавлява в ролята си, но петото му влизане в кожата на колоритния пират със сигурност е най-лишеното му от чар.

Източник: Getty Images/Guliver

Не помага особено и фактът, че в петия филм Джак Спароу е повече аксесоар към историята, отколкото движеща сила зад нея. Тук тази функция се пада на новата двойка млади и красиви персонажи, изиграни от Брентън Туейтс и Кая Скоделарио.

ВИЖТЕ ДВОЙКАТА В ГАЛЕРИЯТА НИ

Той е дързък млад моряк, а тя е жена на науката във време, в което думичката "феминизъм" не е съществувала. И двамата търсят мистичния Тризъбец на Посейдон в името на бащите си.

Повече детайли за сюжета няма да издам, тъй като биха се класифицирали като "спойлери", а не са и нужни за критически поглед върху филма.

Двамата млади герои решават да обединят усилия в своето начинание и някакси между другото решават, че им трябва помощта и на капитан Джак Спароу. Някой все пак трябва да продаде филма...

Персонажите на Туейтс и Скоделарио са написани на напълно задоволително за летен блокбъстър логическо равнище. Човек може да разбере мотивациите им във всяка сцена и лесно да се постави в обувките им, което е сериозно подобрение над парадоксалната млада двойка от християнски

Кая Скоделарио
Кая Скоделарио Източник: Getty Images/Guliver

свещеник и морска сирена от предишната част от поредицата.

Откъде тогава идва противоречието тук, питате? Ами произтича от факта, че за да се създаде интересна и ангажираща холивудска двойка на големия екран, не е нужно просто да се поверят ролите на безкрайно красиви изпълнители. Нужно е неуловимото качество, което наричаме "химия" между двама души.

Химията не може да бъде дефинирана. Тя е чувство у зрителя, което изпълнителите на екрана, независимо от пола, просто изграждат с екранното си присъствие. Тя прави всяка размяна на реплики по-забавна или по-драматична, тя ни кара да обичаме или да мразим повече участниците в сцената, тя ни кара да вярваме в тях, независимо от контекста.

Харисън Форд и Кари Фишър я притежаваха. Райън Гослинг и Ема Стоун я притежават. Дори Орландо Блум и Кийра Найтли имаха искрица от тази магия помежду си в оригиналната трилогия на режисьора Гор Вербински.

За съжаление, Брентън Туейтс и Кая Скоделарио стоят като разноцветни парчета плат, изкуствено съшити едно към друго, или, иначе казано –

нямат капчица химия заедно.

Брентън Туейтс и Кая Скоделарио
Брентън Туейтс и Кая Скоделарио Източник: Getty Images/Guliver

Категорично положителен елемент от филма (който май е и константа за цялата поредица) обаче е капитан Хектор Барбоса, изигран за пореден път от несравнимия Джефри Ръш. Персонажът ни бе представен в първата част от поредицата като враг на героите, подобен на зомби, обречен на безчувствие и безкрайност. В петия филм той е най-човешкият от всички герои на екрана, движен от най-лесно разбираемите инстинкти на нашата природа.

Разгледана в ретроспекция, персоналната му арка представя съвършено хуманизацията на един зрял художествен персонаж. Не е учудващо, че дори носител на "Оскар" остава привлечен от възможността да играе Барбоса вече пети път на екрана. Единственият негатив от цялата ситуация е резкият контраст с безподобния капитан Спароу, който пет филма по-късно си остава все същият.

Но какъв е филм от "Карибски пирати" без безсмъртен прокълнат злодей.

Тук ролята е поверена на Хавиер Бардем, който играе капитан Армандо Салазар, доста едноизмерен персонаж, движен единствено от сляпото си желание за мъст срещу всички пирати в морето. За разлика от случая с младите главни герои, тук противоречието се създава от талантливия изпълнител в ролята. Бардем е авторитетен, заплашителен и безпощаден и редките му ексцентрично забавни моменти като Салазар не убиват тази аура.

Хавиер Бардем в ролята на Армандо Салазар
Хавиер Бардем в ролята на Армандо Салазар Източник: collider.com

Режисурата в по-голямата си част е категорично предимство на филма.

Еспер Сандберг и Йоаким Рьонинг използват зададения им бюджет от 175 милиона долара, за да заснемат редица сцени под вода, с възможно най-реалистичните методи. Компютърно генерираните графики (CGI) също са на ниво, особено в гротескните илюстрации на прокълнатия екипаж на Салазар. Единствената недотам добре заснета сцена, с видима екстензивна употреба на дубльори и на CGI, е битка в морето през втората половина от филма, но за нейното понижено качество определено компенсират много от останалите сцени.

Финалната равносметка потвърждава мъдростта на спортната ни икона – положението наистина е "фифти-фифти".

Срещу всеки твърд недостатък "Карибски пирати: Отмъщението на Салазар" има предимство, а много от елементите на филма не могат да бъдат оценени категорично, заради което и четете толкова дълъг текст.

Тогава защо по-скоро бих ви препоръчал да гледате филма.

Защото във време, в което имаме по пет супергеройски филма по кината всяка година и вече дори "Междузвездни войни" е ежегодна константа със запазена дата всеки декември, филм за пиратски приключения всъщност е глътка свеж въздух и това е нещо страхотно.

Затова финалната ми препоръка е да се отпуснете и да се насладите на морските панорами, безумния екшън и великолепните музикални теми, композирани от Ханс Цимер за първия филм от поредицата и използвани до днес. Може да не останете докрай очаровани, но в никакъв случай няма и да сте разочаровани.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 17 минути

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Свят Преди 30 минути

Министърът и неговото ведомство отказаха коментар по случая

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 1 час

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

<p>Нова мярка срещу разпространението на коклюш в България</p>

Ваксината срещу коклюш ще бъде прилагана месец и половина след раждането

България Преди 1 час

Това решение бе взето на среща днес между Димитър Главчев, д-р Галя Кондева, Емилия Лазарова и доц. Ангел Кунчев

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

България Преди 1 час

Възможностите да се паркира за 10-15 минути, без да се изпраща съобщение, ще намалеят, каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

Любопитно Преди 1 час

Мъжете хванали болестта от северноамерикански елени, заразени с хронична болест на изтощение

<p>Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради Тейлър Суифт</p>

Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради песен на Тейлър Суифт

Любопитно Преди 1 час

43-годишната Кардашиян все още не е коментирала ефекта на песента върху социалните ѝ медии

коклюш

Първи случай на коклюш във Велико Търново

България Преди 1 час

Диагностициран с болестта е 17-годишен младеж

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Корнелия Нинова коментира, че тръгват с амбицията да печелят доверието на хората

<p>Април или януари: Половин метър сняг падна в Италия (ВИДЕО)</p>

Месец след началото на пролетта: Половин метър сняг падна в Италия

Свят Преди 1 час

Максималните температури не надвишават 9 градуса, обмислят да отворят отново ски пистите

Порой и ужасяващи бури в Китай

ООН: Азия е най-пострадалият регион от климатичните промени

Свят Преди 1 час

Основната причина за жертвите и икономическите загуби са наводненията и бурите

а

Грозни пижами и космати чехли: Младежите в Китай на бунт с "груби" работни облекла

Любопитно Преди 2 часа

Защо младежите в Китай се бунтуват четете в следващите редове

<p>Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми</p>

"Вероятно просто ще умра тук": Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми

Свят Преди 2 часа

Беларус започна жестоки репресии срещу опозицията, след като в цялата страна избухнаха масови протести след изборите през август 2020 г.

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

България Преди 2 часа

Радев издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи

<p>Революционно - туристите вече ще влизат във Венеция с билети</p>

За първи път в историята - туристите вече ще влизат във Венеция с билети

Свят Преди 2 часа

Целта е да се намали натиска върху италианския град, който се задъхва под тежестта на масовия туризъм