9

В сяка зима сметката за ток се превръща в основно перо от бюджета на домакинствата, защото размерът ѝ се увеличава средно с около 150%. И все пак има много начини да намалите нейната стойност през отоплителния сезон, без да стоите на студено.

Достатъчно е да направите няколко малки промени в ежедневните си навици - за да спестите пари, а и за да се погрижите за околната среда.

Вижте няколко хитринки, с които бихте могли да намалите сметката за електроенергия:

1. Изключвайте уредите от електрическата мрежа, когато спите или сте навън. Да, това важи и за компютъра, и за Wi-Fi рутера. Може и да не ви се вярва, че ще спестите, но резултатите ще са налице още в следващата фактура.

2. Преминете на енергоспестяващи LED електрически крушки - те могат да намалят с до 80% разходите ви за осветление, защото използват много по-малко ток, а работят много по-дълго, в сравнение с конвенционалните.

Източник: Getty Images/Guliver

3. Затваряйте плътно вратите към помещенията, които не отоплявате, и се уверете, че изолацията им е на ниво. Ако е нужно, поставете на местата с луфтове допълнителни уплътнения - ще ги откриете на символична цена във всеки магазин за строителни материали.

4. Възползвайте се от програмите на пералнята и използвайте студена вода, когато това е възможно. Също така винаги избирайте възможно най-краткия подходящ цикъл на пране и пускайте машината само когато е пълна с дрехи.

5. Проверете хладилника - оптималната му температура за работа е +4 градуса, а тази на фризера е между -15 и -18 градуса. Също така обърнете специално внимание на уплътненията на вратите на уреда. Те трябва да прилепват плътно, без видими луфтове и неравности.

Източник: Getty Images/Guliver

6. Когато е възможно, използвайте микровълновата фурна - тя консумира много по-малко електроенергия спрямо традиционната готварска печка.

7. Отоплявайте само помещенията, които реално ползвате. Препоръчителните стайни температури са приблизително 20 градуса за хола и детската стая, 17 градуса за спалнята и 18 градуса за кухнята. За да ги постигнете мигновено, използвайте компактен отоплителен уред, който може да включите навсякъде и да местите от стая в стая, като например Starlyf Fast Heater

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@