Уитиър: Градът, в който всички жители живеят в една сграда
Снимката е илюстративна   
Източник: iStock
3

Eдинственият начин да се стигне до град Уитиър в Аляска през зимата е с лодка или влак, като транспортът изцяло зависи от метеорологичните условия. Така е било допреди 15 години, когато Аляска преоборудва железопътния тунел от Втората световна война, така че да може да обслужва и автомобили.

Сега има само един начин да се стигне по суша до Уитиър, Аляска: тунел с дължина 4 км. и едно платно. Някога част от железопътна линия от Втората световна война, голите стени на тунела ви напомнят, че пътувате направо през планина с височина 1 200 метра.

Пътуването през еднолентовия тунел може да се усеща задушаващо, но е от изключително значение за жителите на Уитиър, които организират живота си според разписанието на тунела - колите могат да преминават само веднъж на час в двете посоки и ако се опитвате да се върнете в града след 22:30 ч., нямате късмет.

Често срещана гледка на входа на Уитиър са хора, които са пропуснали последното преминаване, спящи в колите си. Много жители притежават тениски с надпис "POW" . Затворник на Уитиър - (Prisoner of Whittier).

Докато шофирате към  града, вляво се вижда прочутият Принц Уилям Саунд на Аляска и малко пристанище. Вдясно огромен водопад се спуска по зеленото лице на планината, през която току-що сте минали. Ако погледнете на километър и половина зад себе си покрай брега, ще видите нов терминал за круизни кораби, който ще бъде открит това лято.

Работата е там, че на жителите на Уитиър никога не им се налага да пътуват през тунела, ако не искат, въпреки че малкото градче в югозападната част на Аляска е откъснато от външния свят по много начини. Годишно тук пада 6.7 метра сняг, което е над 1000 пъти повече от средното за страната.

Жителите дори не трябва да напускат сградата, в която живеят, ако не искат.

Това е така, защото Уитиър, включително болницата, училището и градската управа, функционира в рамките на една самодостатъчна структура: гигант от времето на Студената война.

14-етажната сграда Begich Towers Incorporated, известна по тези места просто като BTI, вероятно е последното нещо, което бихте очаквали да видите в толкова отдалечено място.

Той се издига в небето, на фона на околния пейзаж от ледници. BTI издържа на шестмесечни дъждове всяка година, последвани от шестмесечни снегове и виещи ветрове със скорост близо 130 км. в час. Все пак сградата е построена, за да оцелее при бомбардировки.

Отвътре BTI прилича на всеки огромен жилищен комплекс в голям град, с изключение на това, че когато излезете навън през зимата, няма къде да отидете и няма кого да видите.

"Усещането е като да живееш в университетско общежитие, но си възрастен", казва Джейми Лоан, градски комисар по планиране и зониране.

Пътуването в час пик в Уитиър означава спиране на асансьора на всеки етаж.

Това означава, че дори когато е студено, градските служители като Дженифър Роджърс могат да отидат на работа по сандали. Тя дори не трябва да води трите си деца на училище; те отиват с асансьора до мазето и слизат по подобен на бункер подземен коридор, който свързва BTI с общинското училище в Уитиър.

Носят се слухове, че някои хора не са излизали от BTI от седмици, месеци, а може би дори от години.

Само около 220 души живеят целогодишно в Уитиър, като работят в сферата на търговския риболов, отдиха и туризма или за държавния ферибот и железницата. Повечето от тях имат жилища в кулата, както наричат блока BTI, сякаш обитават отделни спални в една огромна къща. За изолацията си заедно те казват: "Тук всички сме семейство."

Едно голямо семейство. С много любов и, както казват някои, с равни части дисфункция. Всички се грижат един за друг, но също така всички си знаят и целия личен живот.

Горилите и оръжията

Хората идват в тази част на Аляска от далечни места, за да започнат живота си отначало. Те могат да се скрият тук и никога да не бъдат открити. Но повечето от тях са пристигали с надеждата да намерят по-добър живот.

Бренда Толман, 64 г., е една от тях. Била е художник на табели в слънчева Калифорния, когато е взела близнаците си и се е установила в Уитиър.

"Бях ужасена, когато за първи път излязох от този тунел", казва тя за голямото си преместване през 1982 г. "Помислих си, че тук ще стои голяма горила. Градът изглежда като във филм на ужасите."

Всъщност Холивуд е планирал да снима "Hunter-Killer" в Уитиър тази пролет. Това е трилър за подводници, в който Уитиър щеше да замества руска военноморска база. Ирония на съдбата, тъй като градът е бил използван като американска военна база след Пърл Харбър и играе ключова роля в началото на Студената война.

Военните построяват два монолита - BTI и близката сграда Бъкнър, но закриват базата в края на 50-те години на миналия век, след като съкращенията в отбраната и изобретяването на междуконтиненталните балистични ракети я правят ненужна.

Няколко години по-късно Уитиър се регистрира като град, а кулата, наречена в чест на покойния представител на Аляска Ник Бегич, е превърната в място за всички потребности на жителите.

Сградата Бъкнър има по-мрачна съдба. Никой никога не е отделял милионите, които биха били необходими за детоксикация и реновиране, и в наши дни тя се намира встрани от погледа като грозен звяр, опитомен от природните стихии.

Жителите на Уитиър нямат нищо против тази гледка. Те казват, че това е част от тяхната история.

"Свикнали сме да го гледаме. Това не ни притеснява", казва Толман. "Всъщност много малко неща ни притесняват."

Всичко това прави живота тук особен, дотолкова, че книгата за Уитиър, публикувана преди 15 години, е озаглавена "Най-странният град в Аляска".

Жителите на Уитиър знаят добре, че обстоятелствата в живота им се определят от майката природа, въпреки че в крайна сметка проблемите тук не се различават от тези в останалата част на света : общност, работа, образование, здраве.

Просто в Уитиър всичко, свързано с хората и живота, е много силно увеличено, заради малкото пространство. И всичко това може да стане малко странно.

Една бунтарка и нейните северни елени

Понякога, когато ветровете в тундрата натрупат сняг, е невъзможно да се отворят входните врати в BTI. Но Толман все пак излиза два пъти дневно до оградата от другата страна на улицата, където отглежда два северни елена.

Един път снежните преспи се издигат по-високо от 15-метровата ограда и нейните елени са избягали, а Толман ги е преследвала. Тя смята, че една от причините, поради които хората харесват да живеят в BTI, е, че никога не им се налага да се притесняват за чистенето на снега. Градът го прави вместо тях.

"За всичко се полагат грижи. А това е много важно тук."

Толман е известна като матриарха и домакинката на сградата - не само защото е тук от толкова дълго време, но и защото обича да държи всички в ред. Тя казва нещата така, както са. Предполага, че е бунтарка.

Бренда Толман е един от малкото обитатели, които живеят извън кулата, макар че все още държи студиото си там.

Толман се разхожда по тесен коридор от калдъръм и балатум и се шегува, че BTI може да прилича на психиатрична клиника. Сутрин тя не излиза от студиото си, защото там е и нотариусът на Уитиър.

По времето, когато за пръв път идва в града, петролните барони обитават района и Толман изкарва доста пари от надписите на луксозните им лодки.

Но когато цената на петрола спада в края на 80-те години на миналия век, обликът на Уитиър се променя и в него се настаняват съвсем нови хора. Напоследък тук се заселват вълни от хора от Американска Самоа, Гуам, Филипините и Хаваите.

Толман е живяла на седмия етаж, но не е могла да понесе това, което тя нарича "принудителната социализация" на BTI. Това, че можеш да се разхождаш по коридорите по пижама, не означава, че можеш да посещаваш хората по всяко време, казва тя. Но точно това се случва.

Тя се нуждае от уединение и иска да се накара да излиза повече навън, така че в крайна сметка се премества в малък жилищен комплекс надолу по пътя. Това е единственото друго място за живеене в Уитиър.

Може би, предполага тя, това е причината кметът също да избере да не живее в кулата.

"В BTI всеки може да се разходи с чорапите си до дома му и да му каже мнението си", казва тя. "Но ако трябва да се облечеш, да излезеш, да се качиш в колата и после да пътуваш дотам, е, може би това е малко прекалено."

Размити линии

По време на обяд учениците излизат от училището в Уитиър и се спускат по подземната пътека, която се разлива в пещерното мазе на BTI. Те минават покрай лабиринт от стаи за съхранение и стая, пълна с фризери, които се отдават под наем за 15 долара на месец. Те са пълни с пържоли и други видове месо, както и със сладолед, хляб, замразени вечери и всичко друго, което може да се запази. Така хората оцеляват в дните, когато изглежда, че никога повече няма да усетят топлината на слънцето.

След като учениците си тръгват, в малкото училище настъпва тишина.

Ерика Томпсън изважда обяда си от хладилника, за да го изяде в кабинета си.

38-годишната Томпсън също толкова лесно може да се прибере в дома си на деветия етаж. Но тя не го прави.

"Харесва ми да разделям работата от дома".

Често, казва тя, границите се размиват твърде много.

Томпсън използва остатъка от обедната си почивка, за да свърши няколко задачи.

"Здравейте, г-жо Т.", казва един от учениците ѝ, когато Томпсън се качва в асансьора.

В Уитиър няма как да избягаш от учениците си. "Изхвърлям боклука, виждам се с учениците си. Когато пера, виждам учениците си", казва тя.

По време на празниците един ученик почукал на вратата на апартамента ѝ. Когато тя отворила, той казал: "Исках само да се уверя, че сте в коледния дух."

Преди това, по време на Деня на благодарността, тя трябвало да изпече сладки картофи във фурната си за трапезата. Затова провела урока си по четене във всекидневната си.

"Тук отношенията между ученици и учители са много различни", казва тя, "защото живееш сред учениците си".

Томпсън отскача до Kozy Korner, малък магазин на първия етаж, държан от Франки и Рон Греъм. Тя иска да се увери, че апартаментът ѝ е зареден с храна за тийнейджъри.

"Купувам храна за гледачката на кучето ми" - обявява, докато взима пакети с разтворим рамен и замразени буритос. Замисля се за пакет чипс.

"Уау. 9 долара. Сега знаеш защо ходя в Анкоридж."

Запасите на Kozy Korner зависят от това, което Греймови вземат по време на пазаруването си в Анкоридж, на около 90 км. на север. Освен макаронени изделия, доматен сос и консерви с яхния, има една кутия лак за мебели, кутия зърнени закуски, две бутилки лакочистител, един галон сладолед от черни орехи и пет кашона тесто за темпура.

Франки Греъм казва, че магазинът допринася значително за самодостатъчността на сградата. Тя си спомня за времето след лавина, когато се е наложило да се транспортират по въздух храни и консумативи до други градове. Но не и тук.

"Единственото нещо, от което се нуждаехме тук, беше бебешка храна".

Томпсън плаща голяма сума за нездравословната си храна и се връща в училище. Тя показва закритата хидропонна градина, която е създала, за да могат децата да имат повече плодове и зеленчуци .Училището се сдобива с оборудването, след като полицията залавя човек, който го използва, за да отглежда марихуана в апартамента си в BTI.

До градината има закрита детска площадка; Томпсън, бивш треньор по фитнес, много държи на физическата активност.

Много от децата от BTI се разхождат във фоайето на сградата по време на обяд, въпреки че това е в разрез с правилата. Това е голям спор в сградата: колко свобода да се даде на децата, особено през зимата, когато всички са затворени вътре. Някои от по-възрастните хора биха искали BTI да функционира повече като място за възрастни, може би дори като старчески дом.

Но други смятат, че ако децата си отидат, ще изчезне и енергията в сградата.

Децата бягат от фоайето, когато чуят, че по пътя им върви служител на сградата.

"Удивително е как всички се разпръскват, когато ме видят", казва служителят, оправяйки столовете и събирайки опаковките от бонбони. "Знаят, че не трябва да се събират тук. Те не се грижат за това."

Райско кътче

Толман казва, че наистина няма друго място на Земята, където би предпочела да живее.

Уитиър е красив и безопасен.

"Райско кътче", нарича го тя.

През последните месеци тя харесва самоанската общност в BTI и започва да посещава църковната им служба - една от двете, които се провеждат всяка неделя в мазето, близо до стаите за съхранение.

Толман отива не непременно, за да се свърже с Бог, а за да послуша музиката. Тя я извисява и внася радост в сърцето ѝ, като изблик на лято насред мрачната зима.

Без развлечение Уитиър има потенциала да удави човека в клаустрофобия. "Трябва да умееш да бъдеш сам", казва Толман. "Иначе може да стане самотно."

Това може би е иронията на живота тук, в нестандартната сграда на града на западния бряг на Принц Уилям Саунд. Трябва да се научиш да живееш с други хора на близко разстояние, но в крайна сметка трябва да обичаш себе си.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Влиза началник в офиса и гледа - всички  пушат. - Колко пъти съм ви казвал да не пушите по време на работа! - Че кой…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Важно! Как да се предпазим от пожар

Важно! Как да се предпазим от пожар

България Преди 1 минута

Жизненоважно е всички хора да поемат отговорност за предотвратяване на горските пожари

Започна ремонтът на ул. "Опълченска" в София (СНИМКИ)

Започна ремонтът на ул. "Опълченска" в София (СНИМКИ)

България Преди 3 минути

Той трябва да приключи до март 2025 година

В Ореш обвиняват електроразпределителното дружество за пожара

В Ореш обвиняват електроразпределителното дружество за пожара

България Преди 47 минути

Полицията в Свищов разследва късо съединение като предполагаема причина за огъня

,

Спасиха 16-годишно момиче, заровено в пясъка на плажа в Сан Диего (ВИДЕО)

Свят Преди 52 минути

"Хората не са достатъчно предупредени за опасностите, свързани с играта в пясъка на плажа"

<p>&quot;Все още виждаме същата картина, те просто изчезват&quot;</p>

Древна ДНК разкрива възможна причина за мистериозния срив на населението преди 5000 г.

Любопитно Преди 1 час

Повече по темата може да прочетете в следващите редове

Обявиха частично бедствено положение в Пролом, Мраченик и Баня

Обявиха частично бедствено положение в Пролом, Мраченик и Баня

България Преди 1 час

Продължава борбата с пожара в село Отец Паисиево

Всеки път, когато "Ел Ниньо" се появи, времето ще бъде екстремно

Всеки път, когато "Ел Ниньо" се появи, времето ще бъде екстремно

Любопитно Преди 1 час

Какво ни очаква по време на явлението "Ел Ниньо" четете в следващите редове

,

Открит е нов микроконтинент между Гренландия и Канада

Любопитно Преди 1 час

Повече за новия микроконтинент може да прочетете в следващите редове

<p>Пеевски:&nbsp;Чудовищно е положението &ndash; изгорели къщи, бедстващи хора</p>

ДПС иска председателски съвет с ресорните министри заради пожарите

България Преди 1 час

Смятам, че вчера правителството си беше на мястото, отбеляза той

Има ли опасност от пожари в София и кои са най-критичните точки

Има ли опасност от пожари в София и кои са най-критичните точки

България Преди 1 час

С каква техника и оборудване действат спасителните екипи в столицата?

Джей Ди Ванс приветства призива на Тръмп за единство

Джей Ди Ванс приветства призива на Тръмп за единство

Свят Преди 1 час

Републиканецът прие номинацията си за кандидат-вицепрезидент

<p>Нелеп инцидент с фатален край: Самопотеглил микробус уби жена в Бургас (СНИМКИ)</p>

Нелеп инцидент с фатален край: Самопотеглил микробус уби жена в Бургас

Свят Преди 1 час

Към момента се извършва оглед на местопроизшествието

<p>Сачева: Опитваме се да спасим неспасяемото</p>

Сачева: Призовавахме за разум в първия мандат, но не получихме такъв, сега се опитваме да спасим неспасяемото

България Преди 2 часа

Политическата нестабилност влияе върху много процеси в момента, отбеляза тя

Отбелязваме 187 години от рождението на Васил Левски

Отбелязваме 187 години от рождението на Васил Левски

България Преди 2 часа

Васил Кунчев е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово

Какво се случва с тялото ви, ако ядете яйца всеки ден?

Какво се случва с тялото ви, ако ядете яйца всеки ден?

Любопитно Преди 2 часа

Яйцата съдържат витамин В12, В6, холин и фолиева киселина - хранителни вещества, които регулират настроението и паметта на човека