0

Кулинарни импровизации и висш пилотаж в кухнята творят пет знакови български имена в новите епизоди на „Черешката на тортата“ – следващата седмица от понеделник до петък от 20.00 ч. по NOVA.

Най-големият бохем сред историците – Петър Стоянович, кани гостите си в паралелния си дом, извън София. Селската къща излъчва уют и хармония, които се превръщат в естествен декор за подбраното меню. Свинска плешка в зелев сок и сос бешамел, съчетан с кисели краставички от бидон с лекота се вписват в компанията на домашния суджук и сирене. Лекият бишкотен десерт със заквасена сметана и лайм хармонира отлично с ликьора от орехчета. След стилната и задушевна атмосфера гостите получават и специални подаръци - храна за душата.

Във вторник Адриана Гюзелева хвърля мост между Италия и Франция над високо вдигнатата от Петър Стоянович кулинарна летва. Дъщерята на Никола Гюзелев носи артистичния дух на фамилията си, който проявява в кухнята, залагайки на 4-степенно меню, акомпанирано от специално подбрано и презентирано вино за всяко ястие. Зимна салата от кореноплодни, брускети с домашна лютеница и козе сирене и камамбер с глазирано грозде във вино стартират вечерята. Основното е говеждо филе с бекон на фурна и гарнитура от пресни френски картофи с подправки. Деликатният завършек на вечерта е фин френски сладкиш - крамбъл с ябълки, круши и мед, който компенсира непретенциозния си вид с изтънчен и балансиран вкус.

След кулинарното пътешествие до Италия и Франция Марги Хранова връща компанията в Граовския край, в потомствена стогодишна къща на нейния пра-прадядо свещеник. Любимката на поколения българи залага на местната кухня – от питката през парената туршия и зелника до боб плакия и вариво, както в този край наричат свинското със зеле. Един от най-българските десерти – печена тиква с орехи, и специални подаръци от домакинята подслаждат небцето и разтапят сърцата на компанията.

ПР специалистът на Българския Червен кръст, сърцатата Мария Пръмова, връща супата в играта, приготвяйки течно изкушение от тиква с праз лук и малко люта чушка с краве масло и мащерка. Пуешко, мариновано в мед, горчица и зехтин, е основното ястие, а на трапезата е сервирана и салата от биволско сирене и цвекло. Десертът е семпъл, но стилен – варени круши в захарен сироп, щипка ванилия, поднесени с домашно приготвен шоколад и сладолед. Изненадата на домакинята е компанията на известна телевизионна двойка.

Кулинарния финал в петък слага журналистът Георги Милков. Неговата концепция е изпълнена в духа на България на три морета. Салата от цвекло, боб в гърне и десерт от тиква със сос от салеп, приготвян от нишесте от грудката на дива орхидея, се редуват между спомените и разказите на дългогодишния журналист, обиколил света и разказал безброй човешки и политически истории. Изненадата за гостите му е албум със снимки от дните, прекарани заедно през седмицата, които е успял да направи между кулинарните изяви на групата.

Изравнените сили ще поставят на изпитание шеф Манчев тази седмица, който ще трябва да вземе отговорно и аргументирано решение в избора си за домакин на седмицата.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.