Феерия от вкусове създават пет звезди в новата седмица на „Черешката на тортата“
Източник: netinfo
0

К улинарни импровизации и висш пилотаж в кухнята творят пет знакови български имена в новите епизоди на „Черешката на тортата“ – следващата седмица от понеделник до петък от 20.00 ч. по NOVA.

Най-големият бохем сред историците – Петър Стоянович, кани гостите си в паралелния си дом, извън София. Селската къща излъчва уют и хармония, които се превръщат в естествен декор за подбраното меню. Свинска плешка в зелев сок и сос бешамел, съчетан с кисели краставички от бидон с лекота се вписват в компанията на домашния суджук и сирене. Лекият бишкотен десерт със заквасена сметана и лайм хармонира отлично с ликьора от орехчета. След стилната и задушевна атмосфера гостите получават и специални подаръци - храна за душата.

Във вторник Адриана Гюзелева хвърля мост между Италия и Франция над високо вдигнатата от Петър Стоянович кулинарна летва. Дъщерята на Никола Гюзелев носи артистичния дух на фамилията си, който проявява в кухнята, залагайки на 4-степенно меню, акомпанирано от специално подбрано и презентирано вино за всяко ястие. Зимна салата от кореноплодни, брускети с домашна лютеница и козе сирене и камамбер с глазирано грозде във вино стартират вечерята. Основното е говеждо филе с бекон на фурна и гарнитура от пресни френски картофи с подправки. Деликатният завършек на вечерта е фин френски сладкиш - крамбъл с ябълки, круши и мед, който компенсира непретенциозния си вид с изтънчен и балансиран вкус.

След кулинарното пътешествие до Италия и Франция Марги Хранова връща компанията в Граовския край, в потомствена стогодишна къща на нейния пра-прадядо свещеник. Любимката на поколения българи залага на местната кухня – от питката през парената туршия и зелника до боб плакия и вариво, както в този край наричат свинското със зеле. Един от най-българските десерти – печена тиква с орехи, и специални подаръци от домакинята подслаждат небцето и разтапят сърцата на компанията.

ПР специалистът на Българския Червен кръст, сърцатата Мария Пръмова, връща супата в играта, приготвяйки течно изкушение от тиква с праз лук и малко люта чушка с краве масло и мащерка. Пуешко, мариновано в мед, горчица и зехтин, е основното ястие, а на трапезата е сервирана и салата от биволско сирене и цвекло. Десертът е семпъл, но стилен – варени круши в захарен сироп, щипка ванилия, поднесени с домашно приготвен шоколад и сладолед. Изненадата на домакинята е компанията на известна телевизионна двойка.

Кулинарния финал в петък слага журналистът Георги Милков. Неговата концепция е изпълнена в духа на България на три морета. Салата от цвекло, боб в гърне и десерт от тиква със сос от салеп, приготвян от нишесте от грудката на дива орхидея, се редуват между спомените и разказите на дългогодишния журналист, обиколил света и разказал безброй човешки и политически истории. Изненадата за гостите му е албум със снимки от дните, прекарани заедно през седмицата, които е успял да направи между кулинарните изяви на групата.

Изравнените сили ще поставят на изпитание шеф Манчев тази седмица, който ще трябва да вземе отговорно и аргументирано решение в избора си за домакин на седмицата.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

<p>Пета жертва на COVID-19 у нас</p>
Ексклузивно

Пета жертва на COVID-19 у нас

Преди 5 часа
Samsung Galaxy Z Flip

Създадено за Vivacom

Ексклузивно

Старите технологии, които все още използваме

Преди 6 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини