Грузия - една малка, красива и непозната държава (СНИМКИ)
Източник: iStock/Getty Images
1

З а грузинците виното е не само традиция, то е връзка с дедите, с корена, то е живот, но и надежда, поглед към бъдещето.

Затова и надпис на етикети за вино на известна винарска изба в Грузия гласи:

"Бог ни даде вината и традицията. Трябва да се грижим за виното и лозята, защото виното е живо. Когато отворим квеври, това е като изгряващото слънце".

А традицията в производството на вино, която датира от преди 8 хиляди години, вкусната храна, благодарение на плодородната земя, и гостоприемството на грузинските домакини привличат туристите в тази малка на територия, но богата на исторически, културни и религиозни ценности страна.

Грузинците са известни със своите вина. Те съхраняват стара традиция в производството на вино, като използват глинени съдове, наречени квеври, заровени в земята, в които виното ферментира и отлежава. Квеврите са под формата на амфора.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДА ТБИЛИСИ - СТОЛИЦАТА НА ГРУЗИЯ

Тбилиси - красивата столица на Грузия

В миналото единствено мъжете са имали право да мачкат гроздето, тъй като те са силни и с твърд характер, а виното е трябвало да бъде точно такова. Виното при грузинците се прави по-различно - те не отделят кожата на гроздето, затова бялото вино има по-жълт, златист цвят. Друга особеност е, че процесът на ферментация стартира винаги сам - без мая или захар. Натурална мая идва от кожата на гроздето, а захарта от сока. Ферментацията трае 21 дни за бялото вино и около 11 дни за червеното.

След това квеврите се запечатват и виното се оставя 6 месеца да отлежи - т. е., както казват местните, "детето да се отдели от майката" - майката са семките и кожата на гроздето на дъното, а детето е виното на повърхността. След като изкарат виното от отделеното на дъното правят чача - тяхната ракия, обясняват технологията производителите.

Някои изследователи смятат, че именно Грузия е родината на винопроизводството.

Тбилиси
Тбилиси Източник: iStock/Getty Images

Древни съдове за вино, изработени от глина, бронз и сребро; златни чаши за пиене на вино; винените бъчви от 2-ро или 3-тото хилядолетие преди Христа; и семена, открити в древните гробници от бронзовата епоха, свидетелстват за историята на грузинското вино. А историята на виното в района на Кахетия може да бъде проследена до шестото хилядолетие преди Христа.

Лозата е тясно свързана с духовната култура на народа.

Тя е в ролята на сакрален символ през IV век, когато просветителката на Грузия, Света Нино, покръства владетеля на страната с кръст от лозови клони, завързани с косите й - от този момент православното християнство е официална държавна религия, при нейните църковни ритуали виното е естествен елемент.

Територията на днешната Грузия претърпява множество нападения и военни действия. Въпреки че всички завоеватели унищожават лозята и винарните, грузинците успяват да ги възстановяват и развиват.

Днес в тази малка страна растат над 500 сорта грозде, а грузинските вина са известни със своите уникални свойства и характеристики. Благодарение на топлия климат и влажния въздух от Черно море в страната се произвеждат много повече сортове грозде, отколкото почти всяка друга държава в света.

Пъстра, красива, омагьосваща, но и непозната и различна е днешна Грузия, а най-голямото й богатство са хората.

Тбилиси
Тбилиси Източник: iStock/Getty Images

Преминали през различни кръговрати в историята си, грузинците са запазили чувството си на принадлежност и дълг към родната земя, към културата и нравствеността си, осланяйки се на миналото, ясно стъпили в настоящето и вперили поглед към бъдещето.

Във всеки гост на тази малка кокетна страна остава вълнението от безкрайните планински хоризонти, морски пейзажи, архитектурни шедьоври. Остава приятното чувство от разходката по цветните, тесни и пренасящи в друга епоха улички на стария Тбилиси, от аромата на червеното грузинско вино, от "неприлично" вкусната храна.

Истинска наслада обаче е компанията и гостоприемството на местните домакини, за които гостът е Бог, както те самите казват. Ще те посрещнат с широко отворени обятия, препълнени трапези, винаги пълни чаши и безкрайни наздравици.

Всяко посещение в Грузия трябва да започне с ароматно вино и вкусно хачапури, грузинска пита със сирене. Добавяме и чакапули - месо, варено с естрагон, кориандър, праз, джанки и планински билки.

Тбилиси
Тбилиси Източник: iStock/Getty Images

На грузинската софра често ще видим и хинкали - сочни кнедли от месо, направени да се консумират с ръка, като се използва специална техника, която може да се научи само в Грузия. Не може да не опитаме и различните им разядки и сирена, включително и пропито с вино сирене. За десерт задължително подслаждаме с чурчхела - ядки, нанизани на дълги низове и гъсто покрити с плодов сироп.

Традиционната грузинска вечеря не може да мине без наздравици.

Дори си имат майстор на тостовете - тамада. Задължително пият за мира, за дружбата, за родителите, за мечтите, за любовта, за децата, за Грузия, а в нашия случай и за България.

През последната година Грузия е посетена от хиляди българи и общо от 4,5 милиона туристи, като най-много са от Русия, Турция, Армения, Азербайджан.

Според Мириам Квривишвили, ръководител на Националната туристическа администрация на Грузия, напоследък се забелязва тенденция за увеличаване месечно на европейските туристи, както и на тези от Близкия Изток - Саудитска арабия, Обединени арабски емирства, Оман и др, съобщава БТА. 

На едно място могат да се видят хора от Европа, Близкия Изток и САЩ, казва Квривишвили. По думите й Грузия е добра дестинация за туризъм през четирите сезона на годината. Подходяща е за млади двойки, група младежи, семейства, хора, търсещи отдих, обичащи приключения, интересуващи се от история и култура, вино-любители.

Източник: iStock/Getty Images

Друго предимство е, че страната е малка и много неща могат да се видят на къси разстояния. Туристите комбинират столицата и планински курорти, планински курорти и море, море и медицински и СПА курорти.

Петмилионната страна, разположена на източния бряг на Черно море, между Русия и Турция, е държава, която съчетава предизвикателствата и очарованието на Азия, но и модерността и погледа към бъдещето на развита Европа. Грузинците казват, че много са взели от културата на Азия, но бъдещето им е обърнато към Европа.

Затова целта им е да привличат все повече туристи от там. А те знаят как да накарат всеки чуждестранен гост да се чувства уютно и специално.

Най-посещаваният регион в Грузия е Кахети.

Той е образуван през 90-те години от историческата провинция Кахетия и малката планинска провинция Тушети. Регионът е известен с производството на вино, килими и традиционна храна, както и с красиви пейзажи и исторически паметници.

Всичко това откриваме в "Града на любовта" Сигнахи - романтичен исторически град, обграден с крепостна стена от 18 век. Той е един от най-малките в страната, с около три хиляди души население. Създаден е през 18 век от цар Ерекли Втори като убежище за населението срещу персийската атака. Бил е един от водещите търговски центрове на Грузия през 19 век.

По-голяма част от къщите му датират от 17 в.,18 в. и 19-ти век, а голяма част от четирикилометровата защитна стена все още се стои. Превърнал се е в културна дестинация и известен с местните винопроизводители, родно място на артисти, творци и други образовани грузинци.

Сред тях е и художникът Нико Пиросмани, чиято история е възпята в песента "Милион червени рози" на Алла Пугачова.

Пиросмани бил самоук, беден, рисувал картини, за да се изхранва. Световна слава получил след смъртта си.

Според легендата видял на афиш певицата на шансони, танцьорката и актриса от парижкия театър на миниатюрите "Бел Вю" Маргарита дьо Севр и се влюбил в нея.

Тогава нарисувал и прочутата си картина "Актрисата Маргарита". А след като чул и изпълненията й на концерт, на рождения си ден, Пиросмани продал къщата си и цялото имущество и с получените пари изкупил всички налични цветя в града. Девет файтона с цветя били изпратени към дома на Маргарита дьо Севр. Голяма колекция от творби на художника днес се съхранява в музея в Сигнахи. Картините му струват милиони долари.

Сигнахи обаче се свързва с любовта и по друга причина. В града се намира Дворецът на бракосъчетанията. Отворен е 24 часа, 7 дни в седмицата и в него по всяко време двойки могат да сключат брак. Романтичната атмосфера се засилва от малките стръмни, но цветни улички, кокетните хотели и къщи за гости.

В район Кахети се намира и село Цинандали, известно с имението и историческата изба, която някога е принадлежала на аристократичния поет на 19-ти век Александър Чавчавадзе (1786-1846). Къщата-музей често е домакин на различни изложби на видни грузински и чуждестранни художници.

Източник: iStock/Getty Images

Заобиколена е от красив парк с нестандартно и интересно разположение с комбинация от естествени и декоративни градини, които заемат 18 хектара.
Такава е Грузия - пъстра, романтична, но и модерна, за някои - непозната, а за други - различна.

Ако сте запалени по пътешествията, то включете се в играта на 15toGo и спечелете безплатно пътуване до екзотична дестинация.

Може да се включите в играта на българското приложениe 15toGo, като го изтеглите тук.

Колкото повече нови потребители покани даден участник през самата апликация чрез своя уникален линк, толкова повече се увеличават шансовете му да спечели екскурзия до някое райско кътче.

Пожелаваме ви успех!

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Лекар и санитар са заразени с COVID-19 след първата ваксина

Лекар и санитар са заразени с COVID-19 след първата ваксина

Теми в развитие Преди 35 минути

Те са на домашно лечение, в добро състояние и без усложнения

Джо Байдън

Джо Байдън се просълзи в емоционална реч

Свят Преди 43 минути

Байдън се отправя със съпругата си към Вашингтон, където официално ще стъпи в длъжност утре

Сърбия ще изгради газов интерконектор с България

Сърбия ще изгради газов интерконектор с България

Свят Преди 2 часа

До 2-3 месеца ще бъде избран изпълнител, а до лятото ще започнат строителните работи

Масово тестване на учители, първият град е Пловдив

Масово тестване на учители, първият град е Пловдив

Теми в развитие Преди 3 часа

Тестването е безплатно и доброволно

Измамни дарителски сметки събират пари за болни деца

Измамни дарителски сметки събират пари за болни деца

България Преди 3 часа

"Чудим се как да съберем средства, за да спасим децата си, някой краде шанса на детето ти да живее", казват родителите

ГЕРБ пренаписа проектозакона за разследващия главния прокурор

ГЕРБ пренаписа проектозакона за разследващия главния прокурор

България Преди 3 часа

Променитe са внесени от шестима депутати

Матростанция „Хаджи Димитър”

Спряха част от метрото в София

България Преди 4 часа

За обслужване на пътниците се осигуряват автобуси

6 години затвор за шофьорa от катастрофата край Лесово

6 години затвор за шофьорa от катастрофата край Лесово

България Преди 4 часа

Трима загинаха, а над 10 бяха тежко ранени при тежкия инцидент

Испански учени: "Ивермектин" ускорява оздравяването на пациенти с Ковид-19

Испански учени: "Ивермектин" ускорява оздравяването на пациенти с Ковид-19

Теми в развитие Преди 4 часа

От началото на пандемията бяха тествани различни видове съществуващи противовирусни лекарства

Въвеждат единен сертификат в ЕС за ваксинираните

Въвеждат единен сертификат в ЕС за ваксинираните

Теми в развитие Преди 5 часа

Това е предложение на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис

Путин се потопи в ледена вода край Москва

Путин се потопи в ледена вода край Москва

Свят Преди 5 часа

Днес в Русия, Сърбия и други православни страни се отбелязва Богоявление по стар стил

Бедствени зони в Испания след бурята Филомена

Бедствени зони в Испания след бурята Филомена

Свят Преди 6 часа

Бурята донесе най-обилния снеговалеж от десетилетия и причини щети за поне 1,4 милиард евро

Бен Афлек и момичето на Бонд Ана де Армас сложиха край на връзката си

Бен Афлек и момичето на Бонд Ана де Армас сложиха край на връзката си

Любопитно Преди 6 часа

Близки до актьорите твърдят, че раздялата им е по взаимно съгласие

<p>За какво да се следи след ваксинация срещу COVID-19&nbsp;</p>

За какво да се следи след ваксинация срещу COVID-19, според руски диетолог

Теми в развитие Преди 6 часа

Какви продукти е необходимо да се консумират, според Виктор Тутелян

Кои храни ни правят щастливи

Кои храни ни правят щастливи

Любопитно Преди 8 часа

Проучването показват че са необходими само 16 минути след хапването на дадена храна, за да окаже тя осезаем ефект върху настроението

КЕВР разреши "Еврохолд" да купи 67% от капитала на ЧЕЗ

КЕВР разреши "Еврохолд" да купи 67% от капитала на ЧЕЗ

България Преди 8 часа

Регулаторът разрешава сделки по разпореждане с дялове и акции