Човешки папиломен  вирус (HPV) – познат и непознат
Източник: iStock/ Getty images/ Freepik
0

Ч овешкият папиломен вирус е ДНК вирус, който има специфичен афинитет към лигавицата и кожата.

Изключително изменчив вирус, поради което е много трудно да се определят различните му щамове. Според последните актуални данни са повече от 200, като 86 серотипа се предават по полов път, а канцерогенните са вече повече от 50. Това затруднява да се определят колко точно са щамовете HPV, тъй като те непрекъснато нарастват предвид бързата мутация на HPV. Eто защо и профилактиката с ваксини не може да бъде напълно ефикасна, защото вирусът HPV мутира много бързо.

HPV е единственият вирус, който доказано може да прояви онкогенен характер. В зависимост от това, какъв е рискът да предизвикат рак, те се разделят на високо, средно и нискорисови, но много често има движение отдолу-нагоре, т.е. от нискорисковите към високорисковите щамове.

Друга характеристика на HPV вируса е неговото имунологично избягване, т.е. притежава качества, които му позволяват да се скрие от имунната система, дори когато човек има здрава и компетентна такава. Това се дължи на факта, че няма голямо количество от вируса в кръвта, което затруднява клетките на неспецифичния имунитет да го идентифицират и да разберат, че е в организма. Той присъства единствено в епителните клетки и дори не ги разрушава, а изчаква тяхната естествена смърт (за разлика от другите вируси) и тогава напада нови клетки.

Това води до бавно развитие на HPV инфекцията и в продължение на много години може да бъде напълно безсимптомна.

Друго качество на HPV – много слабо произвежда вирусни онкогени, т.е. молекули, които да алармират NK клетките да бъдат атакувани. Когато имунната система разбере, че имаме HPV инфекция, тогава тя вече е много напреднала и е довела до някои от основните заболявания, които предизвиква HPV – някои от тях са с доброкачествен, други със злокачествен ход.

Основната патология, която предизвиква – най-вече рак на шийката на матката, на гениталиите, все повече нараства процента на рак на орофаринкса (който се дължи на HPV инфекция , тъй като може да има други причинители на този вид рак, но с тест за HPV може лесно да се установи), рак на кожата (в областта на  главата и шията) и най-често срещаната проява на HPV e образуването на кондиломи, брадавици, папиломи и други дефекти по кожата. Накратко, ако разгледаме различните щамове, изброени по-горе, има такива щамове, които могат да предизвикат доброкачествени лезии и такива, които могат да причинят карцином.

Проявата на HPV в организма е изключително индивидуална и колкото по-дълго персистира инфекцията в организма, толкова по-голям става рискът, ако сме носители на злокачествен вирус, той да предизвика злокачествено заболяване (злокачествени лезии).

Източник: iStock/ Getty images/ Freepik

При част от хората, носители на HPV вирус, имунната им система е в състояние да ги самоизчисти, което да доведе до унищожаването на вируса. Но това е бавен процес, отнемащ повече от 12 месеца и процентът на успеваемост да се справим сами с тази инфекция (т.е. да се самоизчистим) е от порядъка на 25%.

Колкото по-високорисков е щамът, толкова повече време отнема това самоизчистване, ако въобще е възможно. Съответно целта ни е да постигнем максимално бързо това унищожаване на вируса от клетките, тъй като по-дългият престой на HPV предполага повече и по-сериозни поражения. В случаите, в които говорим за самоизчистване, това може да бъде постигнато и с подкрепа на имунната система, най-вече на неспицифичната имунна система, т.е. на вродения имунитет, който реагира с клетъчен отговор.

В клетъчния отговор са включени основно NK клетки, т.нар. клетки – естествени убийци  и Т-лимфоцитите, които са цитотоксични Т-клетки, имащи свойството да унищожават външни опасности за организма под формата на вируси, бактерии и др. Този имунитет действа бързо, но в случая с HPV това не става бързо, предвид имунното избягване, което притежава вируса и затова се използват средства да стимулират неспецифичния имунитет, като напр. някои имуномодулатори, които имат синтетичен произход. За съжаление повечето синтетични имуномодулатори, които имат и неспицифично вирусно действие, имат много странични ефекти, натоварват черния дроб, а приемът им трябва да е продължителен, за да изчисти организма от вируса.

Източник: iStock/ Getty images/ Freepik

Затова е изключително постижението на NTD Labs, защото те създават формула, която е от естествен произход (основната активна съставка е от естествен произход и са намерили начини да стимулират неспифичния имунитет, но и да окажат специфично действие върху размножаването на вируса в клетката. Това става, като се създава среда, в която се конкурират 2 аминокиселини лизин и аргинин, като концентрацията на лизина е завишена в точно определена пропорция спрямо аргинина и по този начин се нарушават трансп. системи, които осъществяват репликацията на вируса, т.е това е специфичен ефект, който е насочен единствено и само към HPV вируса, наред с неспицифичния, при който модулират имунната система.

Другото предимство на този вид терапия с Хупавир ( HuPaVir) е, че той може да се прилага продължително време и въпреки че негативният резултат от HPV теста е налице в рамките на 3-6 месеца. Много важно е да се знае, че нагативирането на теста зависи и каква инфекция имаме - дали е от 1 щам или е смесена инфекция от няколко щама, защото всеки щам има различна устойчивост спрямо ефекта на 1 имунен модулатор. Ако има моноинфекция (причинена от 1 щам), тогава може и в рамките на 3 месеца да се изчисти, но когато имаме смесена инфекция (2 или повече щама), тогава това отнема повече време. Затова е препоръчително терапията да продължи мин 3 месеца, най-добре 6 месеца, за да сме сигурни в негативния резултат.

Източник: Vedra International

Продуктът Хупавир съдържа хидролизиран казеин, който има специфичен ефект върху HPV, като може да намали възможността вирусът да се размножава. Той може да се приема продължително време, да се комбинира с локална терапия и/или оперативно лечение.

Всички останали видове терапии – и локалната, и оперативната не водят до ликвидирането на носителя на инфекцията, докато с помощта на иновативната формула на Хупавир, ние можем да постигнем изчистване от вируса.

Важно е да се приема от 2-мата партньори, а при практикуване на рисков секс трябва да се правят чести прегледи, за да се предотврати инфекция с високорисков щам, който може да предизвика тежки последици.

Между приятелки: - Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 7 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 9 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

Русия удари болница и училище в Украйна

Русия удари болница и училище в Украйна

Свят Преди 9 часа

Нанесени са щети на няколко многоетажни жилищни сгради

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 10 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

България Преди 10 часа

От „Има такъв народ” съобщиха, че тя е „притеснителна”

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

България Преди 11 часа

Хекимян: Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна

Главчев: Сега на ход е Радев

Главчев: Сега на ход е Радев

България Преди 11 часа

Главчев: Наистина нямаме време за изчакване

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

България Преди 12 часа

От състава на СД на дружеството се освобождават и Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

България Преди 12 часа

Мавров ще изпълнява длъжността „управител“ на НЗОК до приемане на решение на Народното събрание

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

България Преди 12 часа

Искат и отстраняването от длъжност на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

България Преди 12 часа

Ако мъжът бъде обявен за невменяем, няма как да бъде осъден

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

Свят Преди 12 часа

При техниката самолетите изстрелват солни факли в облаците

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

България Преди 12 часа

Кирил Петков каза, че с удоволствие би подкрепил вота на недоверие, но той не е конституционно обоснован

Снимката е илюстративна

Уникално растение цъфти за първи и последен път от 20 години насам, вижте кое

Любопитно Преди 13 часа

Как е възможно растение да цъфти веднъж на 20 години четете в следващите редове

Зам.-кмет на София подава оставка

Зам.-кмет на София подава оставка

България Преди 13 часа

Георгиев: Зам.-кметът по строителство на София е с отнето право да възлага строителство