Корнелия Нинова: Лекарството за ценовия шок  е шоково увеличение на доходите
Източник: Георги Димитров/ Vesti.bg
0

Г-жо Нинова, по повод изборите в Благоевград написахте във Фейсбук: “Промяната се оказа подмяна. Има такъв народ” и “Изправи се! Мутри, вън!” се прегърнаха с ГЕРБ в Благоевград.” Защо смятате, че се е случило така?

- Защото това са фактите. Ще ви отговоря само с факти, без интерпретации. Имам да казвам за Благоевград две неща. Предизборните прогнози на някои политолози и анализатори бяха, че БСП остава трета сила в Благоевград и битката за първото място е между ГЕРБ и “Има такъв народ”. Оказа се невярно. ГЕРБ останаха трета сила и битката за кметското място беше между нас и ИТН. Казвам го, защото и сега някои прогнозират трето място за БСП на националните избори.

Второто е: “Има такъв народ” и “Изправи се! Мутри, вън!” осмислят потисническото си съществуване, като цитирам тях: “Изчегъртване на модела ГЕРБ”.  Издигнаха за кмет човек, който беше заместник-кмет на ГЕРБ. Обединиха се на втори тур те и гласовете от първия тур на ГЕРБ и ги избраха.

Да целиш да “изчегърташ“ модела ГЕРБ и да издигнеш зам.-кмет на ГЕРБ, не е промяна. Това е подмяна. Това са фактите.

А вие преговаряхте ли? Защото нали казват, че политиката е възможност да се преговаря.

- Да, разговаряхме.

Какво ви казаха?

- Очевидно не се получава. 

Обещаха и не се получи ли?

- Някои обещаха и не се получи. Има друга, по-точна дума за това, но ще се въздържа.

Не искате сега да бъдете груба.

Купуването на гласове какъв проблем е и с оглед на политическото минало, което имате и сте следили този процес. Огромен проблем ли е за българските избори и вярвате ли, че Бойко Рашков и МВР ще успеят да свият до минимум това?

- Огромен проблем е купуването на гласове, защото това е подмяна на волята на българския народ. Преди няколко години, ако изборите бяха честни, ГЕРБ още оттогава нямаше да са на власт.

Поздравления за служебния кабинет и това, което прави в последните дни в борбата с купения и корпоративния вот. Надявам се да продължат така и да успеят. Няма окончателно да се разреши този въпрос, но ще се намали много купения вот от действията на служебния кабинет.

Вие казвате: “Искаме да създадем и да живеем в правова държава. ”Как си представяте правовата държава, г-жо Нинова?

- Просто закони, които са еднакви за всички. Край на лобисткото законодателство, което в последните години страшно много се умножи.

Второ - закони, равни за всички, при тяхното приложение в съда. Не богатите по-равни, по-бедните - не.

Трето - контрол върху изпълнението им. Върховенство на закона, спазването му и отговорност за този, който го нарушава.

Имаме ли нужда от реформа в правосъдието и как си представяте тази реформа?

- Да, имаме и сме правили в последните години конкретни предложения и те се свеждат до следното:

Първо: съдебен контрол върху актовете на главния прокурор, които сега са без контрол. Който и да е главният прокурор, ако не може да бъде контролиран от съда, нямаме гаранция, че няма да злоупотреби.

Нов закон за КОНПИ. Този закон, който предложихме преди няколко години и обсъдихме с всички в съдебната система. Там бяхме предвидили правомощия на президента при определяне на квотите за избор на ръководство. 

Също няколко качествени промени в Наказателния кодекс и НПК. Това са наши предложения от години. Ние ще си държим на тях и ще ги внесем и в следващия парламент.

А къде трябва да остане прокуратурата, така както е сега, или да бъде извадена?

- Прокуратурата не трябва да е в изпълнителната власт. Защото когато държиш изпълнителната власт и прокуратура, която трябва да разследва злоупотреби в изпълнителната власт - това е пълното ѝ подчинение. За нас трябва да си остане в съдебната власт.

Ние сме за закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. Те се използваха като политическа бухалка срещу неудобни политически опоненти и не доведоха до реален резултат.

Изненада ли ви информацията, че след 2 години заменяме левовете с евро? Това каква новина е за БСП?

- Не, не ни изненада. Този разговор е тема отдавна в българското общество. Но за нас има поне два проблема при влизането в Еврозоната. 

Първият е липсата на обществена подкрепа. Такава голяма промяна във финансовата и икономическа политика на страната ни, не може да стане без голяма обществена подкрепа. Обществото ние разделено на „за“ и „против“. Рисково е, ако разсъждаваме държавнически да нямаш подкрепата на народа си и да предприемаш такава стъпка.

За съжаление няма информационна и разяснителна кампания, не говорят експертите.

Вторият проблем са доходите. За най-бедната държава в Европейския съюз преди влизане в Еврозоната, преди приемане на еврото, трябва да има шоково увеличение на доходите.

Има държави, в които след приемане на еврото има поскъпване на цените и на живота. Има и такива, в които това не се е случило. Но, за да бъдат спокойни българските граждани, че ще посрещнат нещо такова нормално в живота си преди приемането на еврото, трябва да има шоково увеличаване на доходите.  

Какво значи шоково увеличаване на доходите?

- Имаме конкретен план за това. Започваме с най-уязвимите групи - пенсионерите и младите хора и семейства. За пенсионерите предвиждаме преизчисляване на пенсиите и намаляване на ДДС на лекарствата на 9%.

За младите семейства - необлагаем минимум за всяко дете по 500 лв. на работещи родители. Майчинството за втората година да стане 10 минимални работни заплати - това са 6 500 лв.

Учебниците, детските градини и ясли и лекарствата за деца до 14 години да са безплатни. Помощ при раждане на второ и трето дете на работещи родители - 10 минимални заплати. Това са все мерки, които биха оставили в семейството повече свободни пари.

Увеличаване на минималната и средна работна заплата. За да няма работещи бедни. За БСП шоковото увеличение на доходите е абсолютен приоритет. Особено при това огромно увеличение на цените напоследък и огромни неравенства.

С колко трябва да се увеличат доходите на хората, така че да се компенсира увеличението, което държавният енергиен регулатор направи на тока и на парното?

- Имаме две стъпки - една краткосрочна и една дългосрочна. Краткосрочната е - лекарството за ценовия скок е шоково увеличение на доходите.

Втората стъпка - пълна ревизия на ценообразуването и на дейността на монополите. Да вземем водата. Имаме области в България, където изтича 70% от водата. Тази загуба се включва в цената и хората плащат нещо, което не са ползвали. Откъде накъде българският народ да плаща нещо заради безотговорността, заради сбърканите правила при измислянето на цената, заради това че десетки години наред водопреносната мрежа стои стара и неподновена. Заради това че водата в 21-ви век не е приоритет за правителствата досега. Вода, земя, въздух, чиста храна трябва да е номер 1 приоритет.

Трябва пълна ревизия на монополистите. 

Кой ще прави такива проверки?

- Прокуратурата започва проверки на тези монополи. Това е един от начините. Но да се провери докрай и тези които, ограбвайки хората, богатеят. В България в кризата има по един нов милионер всеки ден. И 500 000 души са си изтеглили по 1 000лв от банките, защото им трябват за ежедневни разходи.

Борбата с неравенствата в България става жизненоважна. Дори е въпрос на национална сигурност. Затова акцентираме върху доходи, борба с бедността и неравенствата.

Какво направи БСП, за да извадите на показ и хората, и модела през всичките тези години? Къде ви бяха битките през годините?

- Когато излязоха санкциите по закона “Магнитски” казах, че това е много добра крачка в борбата с корупцията, но няма да свърши работа, ако не се стигне до сърцевината на модела. А за мен това са политиците, които създадоха условията за този модел.

Давам един пример - 8 милиарда са изхарчени без обществени поръчки. Е, няма да бъдат наказани тези хора, защото политиците от ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “ВОЛЯ” гласуваха закон, в който записаха, че това е възможно да се прави.

Хайде сега, тези политици поименно да ги питаме защо са натиснали зеленото копче и да носят отговорност, че са причинили на държавата евентуална щета за 8 милиарда лв. Това разбирам под промяна на модела.

За това, което БСП е направила през годините, нося лична отговорност за последните 4 години, в които съм председател на партията. Понеже на няколко пъти ни питаха дали сме статукво, вече ходя с числа и с факти. Те говорят всичко. Интерпретациите оставям на нашите опоненти и недоброжелатели.

Моделът “ГЕРБ” и моделът “Пеевски” едно и също ли?

- Те създадоха този модел. 10 години управляваха по този начин. Първата стъпка е приемане на лобистки закони. Втората е безконтролно раздаване на пари. За нас олицетворението на този модел е политическо и лицето му е ГЕРБ пред тези години.

 За 4 години какво сме свършили в парламента срещу модела “ГЕРБ”? - “БСП за България” е направила 190 питания, 3 758 въпроса от парламентарната трибуна, 28 разисквания по питания. В 44-то Народно събрание 1 272 предложения по законопроекти. Алтернативни на евентуално корупционни закони. 14 сигнала до главния прокурор за корупция, 2 до Специализираната прокуратура и 1 до ОЛАФ.

Говорили сме от трибуната като депутати 408 часа, 11 минути и 25 секунди. 4 вота на недоверие, 2 за корупция. 2 пъти напуснахме парламента в знак на несъгласие с това. И най-важното, защото предстои. 4 години внасяме алтернативен бюджет. 

Сега имам 2 въпроса. Първият е: коя партия през последните години е направила това? Да излезе и да каже – ние, ето такава битка сме провели с този модел. И второ: коя партия, която претендира да управлява, е правила през живота си бюджет? Държавен. И знае как се прави. Защото БСП го прави 4 години и в него са заложени всичките ни сегашни предложения, изчислени до стотинка, аргументирани, без популизъм и насочени към хората.

И аз имам въпрос. Казахте 14 сигнала до прокуратурата. И какво? Какво се случи?

- Прокуратурата ги разследва. Мога да изредя някои от тях - ние сигнализирахме за оградата на границата, “Хасковогейт”, “Суджукгейт”, “Апартаментгейт”, изтичането на данни от митниците. „Ларгото“ отиде в ОЛАФ по наше искане. Това, което в момента се води спор между министър Минеков и предните управляващи, ние преди 2 години го изпратихме в „Ларгото“.

4 години последователно сме се борили с този модел. Не приемаме, че сме статукво и че не сме за промяна. Изстрадахме го това 4 години по всички начини. Ще защитавам и позициите на БСП, и на социалистите, и на всички, които ни подкрепяха плътно през  тези 4 години до край.

Дори и да не спечелите изборите. Дори и да сте втори, дори и да сте трети.

- Каквото и да е, това няма да ни спре да говорим истината и фактите. Ето това са фактите. Това е истината. Това сме ние с лицата си пред вас. Хората да решават кого искат да управлява.

Дойдохте с един учебник по литература, защото в един от предните ни разговори попитах не е ли социализъм да искате един учебник, по който всички дечица да учат? Вие дойдохте с този учебник, вероятно да се аргументирате защо искате един учебник? Това ли е начинът?

- Това е част от желанието ни за промяна на модела. Да се сменят директори на училища, директори на болници сигурно е някаква промяна, но истинската промяна е да смениш модела отдолу. Например болниците да не са търговски дружества. Искам да прочета нещо. Нека всички зрители да видят какво учат нашите деца: Прекрасното стихотворение на Иван Вазов “Език свещен на моите деди” как се учи в 7-ми клас. “Какво е предимството на българския език? Дава ви свобода на словото, каквото и Америка не може да ви даде. Докато пътуват, българите могат да обсъждат каквото си поискат, без другите да ги разбират и това несъмнено е голямото предимство на българския език”

“Неразделни” на Пенчо Славейков. Прекрасна поема за любов. “Верни думи, вярна обич, има ли за тях развала” вижте как се учи от нашите деца: “Хиляди пъти й казах, че това момче е смотаняк, не е за нея, ще ги разделя на всяка цена. Как не ги в срам. Любов въртят, а пък са още деца. Трябва да докладвам това на директора.” Това е “Неразделни” на Пенчо Славейков.

 И продължавам с Елин Пелин “По жътва”. Невероятен разказ.

“Усилна жътва кипи по равното софийско поле. Уплашено босоного дете. Пенка примря от жега. Боже, Боже, пак жертва. Град да ни беше ударил, нямаше да е убил така сърцата.” Вижте как се учи това в 7-ми клас. Най-често до злополука на работното място води притискане, премазване, смачкване от нещо. Втората причина за тежките травми е падане от височина. Следва поражение от електрически ток и затрупване от земни маси.”

Битката ни, моята лична битка за българските деца ще бъде докрай. Не може народ, който е дал на вси славяни книги да четат, да учи собствените си деца, че предимството на българския език е, че когато говориш на него, никой не те разбира.

Това съдържание е част от платената изборна рубрика на сайта.

Предимството да закусваш с пълнозърнести бисквити е, че ако свършат можеш да изядеш и кутията-вкусът е същия!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българка с 5 деца, блокирана в Турция

Българка с 5 деца, блокирана в Турция

Свят Преди 1 час

Благовеста иска да се прибере, но едно от децата ѝ няма български паспорт

<p>МВнР: Не са открити двамата български граждани в Турция</p>

МВнР: Не са открити двамата български граждани издирвани в Турция

Свят Преди 4 часа

Посолството ни в Анкара е отправило искане към здравното министерство на Турция за предоставяне на информация

Пеканов: България не може изпълни ангажиментите за вредните емисии

Пеканов: България не може изпълни ангажиментите за вредните емисии

България Преди 8 часа

Вече е започнала работата за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост

Мумия на русалка доказва съществуването на мистичните красавици (СНИМКИ)

Мумия на русалка доказва съществуването на мистичните красавици (СНИМКИ)

Любопитно Преди 8 часа

Мумията представлява изсъхнало същество с опашка, подобна на риба, и перки в долната част на торса, а в горната част - с човешка глава и ръце, вдигнати към лицето

Дипломатически скандал между САЩ и Русия за ООН

Дипломатически скандал между САЩ и Русия за ООН

Свят Преди 8 часа

Русия: САЩ предизвикват все повече съмнения за правото си да запазят своя статут на държава домакин на ООН

.

Българските кучета спасители в акция след земетресенията в Турция (ВИДЕО)

Свят Преди 8 часа

У нас има общо 21 обучени животни, в Турция са изпратени пет от тях

Ключов свидетел разказа за катастрофата със Семерджиев

Ключов свидетел разказа за катастрофата със Семерджиев

България Преди 8 часа

Секунди след тежката катастрофа на 5 юли миналата година, очевидец видял мъж да бяга от мястото на произшествието

Силно земетресение разлюля Гърция

Най-разрушителните земетресения на Балканите през последните 100 години

Свят Преди 9 часа

Една народна мъдрост се е превърнала в пословица в Турция - "Не земетресенията, а сградите са тези, които убиват".

БСП алармира ОССЕ и ПАСЕ за намеса на правителството в изборите

БСП алармира ОССЕ и ПАСЕ за намеса на правителството в изборите

България Преди 9 часа

В сигнала от левицата припомнят междинния доклад на наблюдателите от ОССЕ за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври

<p>Стела Маккартни получи признание от крал Чарлз III (СНИМКИ)</p>

Стела Маккартни получи признание от крал Чарлз III за принос в устойчивата мода (СНИМКИ)

Любопитно Преди 9 часа

Дъщерята на Пол Маккартни получи отличието за принос в дизайна и устойчивата мода в замъка Уиндзор

Кирилов: Очаква се липсващо лекарство за диабетици до средата на февруари

Кирилов: Очаква се липсващо лекарство за диабетици до средата на февруари

България Преди 9 часа

Изпълнителният директор на ИАЛ коментира недостига на медикаменти

Семейната драма на Меган Маркъл: Всичко, което трябва да знаете

Семейната драма на Меган Маркъл: Всичко, което трябва да знаете

Любопитно Преди 9 часа

Меган и Хари ще бъдат съдени по дело за клевета от нейната полусестра Саманта Маркъл

Токов удар спря лифт на Боровец

Токов удар спря лифт на Боровец

България Преди 9 часа

За това съобщи в социалните мрежи мъж, който твърди, че е сред блокираните

.

Внимание, студено време! Жълт код в 16 области на страната

България Преди 9 часа

В петък ще бъде слънчево, а в събота с временни увеличения на облачността

Олаф Шолц

Нов пакет санкции срещу Русия ще бъде представен за годишнината от войната в Украйна

Свят Преди 9 часа

„Путин няма да постигне целите си – не и на бойното поле и не чрез мир под негов диктат“, заяви канцлерът в реч пред депутатите в долната камара на германския парламент

Връчиха актове на "Шейново" и петима служители заради разменените бебета

Връчиха актове на "Шейново" и петима служители заради разменените бебета

България Преди 10 часа

През януари децата доброволно бяха разменени и вече живеят при родните си майки