21

Г ЕРБ призовава в декларация президентът Румен Радев да вземе час по-скоро решение за датата на изборите, настоя при откриването на последната пленарна сесия на 44-тия парламент председателят на групата д-р Даниела Дариткова.

"Последната сесия започва в ситуация на здравна криза, предизвикана от коронавирус. Това, а не протестите или атаките на парламентарната или извънпарламентарната опозиция или атаките на различни олигарси са голямото предизвикателство пред управляващото мнозинство", отбеляза Дариткова.

"Здравната криза и омекотяването на икономическите последици от нея са единственият възможен приоритет за правителството и управляващото мнозинство в настоящата ситуация. Запазването на всеки човешки живот и съхраняването на перспективите за бизнеса са единствените възможни мотивации за ефективна работа в края на мандата в настоящия парламент", каза тя.

ГЕРБ призова в декларация президентът Румен Радев да вземе по-скоро решение за датата на изборите

"ПГ на ГЕРБ е готова да се вслуша във всеки разумен глас, за да не допусне епидемията да мутира в хаос и безпътица", допълни Дариткова.

Преди това председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева от парламентарната трибуна призова в предизборната кампания да се избягват внушенията за опасност от манипулация на изборните резултати.

"Най-големият губещ ще бъде българската демокрация", посочи Караянчева. 

Тя направи кратка ретроспекция на изминалите четири парламентарни години. Но подчерта, че "не е наша работа да правим цялостна оценка на дейността му".

Ние, смята Цвета Караянчева, които сме вътре, можем само да си припомним как през изтеклите четири години станахме свидетели на безценни моменти на единство като тържествата за 140 години от подписване на Търновската конституция.

В същото време тя припомни за демонстративно опразвани парламентарни банки от опозицията, за видеовръзките с депутати от болничните им легла и стаи и за народни представители, които отказват да слагат маски.

Караянчева не подмина и протестите от лятото и издигнатата пред НС бесилка. Тя беше доказателство, че всички можем да станем жертва на конфронтацията помежду ни, когато е безпринципна, посочи тя.

"Скоро ще влезем в предизборна кампания, предстоят първите парламентарни избори, организирани от правителството, в което ГЕРБ е големият коалиционен партньор", изтъкна още в изказването си председателят на парламента.

Караянчева припомни, че още през септември миналата година е изпратила писма до европейските институции за наблюдателни мисии у нас по време на парламентарния вот.

ПГ на "Обединени патриоти" няма да допусне промяна на изборните правила преди вота.

Това каза съпредседателят на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов в декларация за началото на последната 11-а сесия на 44-ото Народно събрание. Искрен Веселинов изтъкна, че "Обединени патриоти" са против гласуването по пощата.

"Намираме се в края на едно управление, което беше белязано с перманентни кризи, но най-голямата, свързана с пандемията, продължава да бушува. Много скоро ние представителите на "Обединени патриоти" ще дадем ясен отговор пред обществото защо участвахме във властта, какво постигнахме и защо не се изкушихме да я напуснем, когато беше политически изгодно. Ние ще посочим само очевидния отговор - спадащите всеки ден случаи на заразени i нормализиращата работа на здравната система и сериозния пакет от мерки за подкрепа на бизнеса и потърпевшите от друга", каза Веселинов.

Искрен Веселинов обяви приоритетите на "Обединени патриоти" в тази сесия, а именно промени в Наказателния кодекс, криминилазиране на проповядване на радикален ислям, разширяване на пределите на неизбежната отбрана и преформализирането на понятието за малките кражби.

"Времето ви изтече - знаем, че след изборите ще има промяна", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова също в декларация.

"Откриваме последната сесия на 44-ото Народно събрание. Могат да се изброят много числа за приети закони, решения, ратификации- Сухата статистика е важна, но по-важно е какво стои зад нея. Най-важен е живият живот. За тези 4 години, уважаеми управляващи продължихте да развивате две паралелни Българии - една телевизионна и една реална", започна своята декларация Корнелия Нинова.

Тя посочи, че БСП няма просто да чака изборите да дойдат и няма да отстъпи от всички свои политики, защитавани досега.

Лидерът на БСП изтъкна, че в оставащото време парламентарната група ще направи две неща.

"Разбираме, че здравето на хората е най-важно в този момент. Изхарчиха се стотици милиони. Искаме информация за всеки похарчен лев. Настояваме да стане публично известно колко стотици милиони се изхарчиха и до колко български граждани, домакинства и фирми стигнаха. Искаме отчет на правителството в какво състояние остава България. Не онзи телевизионния отчет, а истинския. Ние ще го направим и ще търсим отговорност. Пропиляхте последните 11 години за България, не можем да ви позволим да пропилеете и следващите 11", каза Корнелия Нинова.

"Сигурно една тема, която днес ще поставим ще ви звучи неразбираемо и абстрактно, но тя е ключова. Следващите месеци се залага бъдещето ни за десетки години напред. Предстои приемане на Национален план за възстановяване и устойчивост. В плана на управляващите е предложено повече от същото, което имахме през последните 11 години.

Тя изтъкна, че приоритетите на БСП са здравеопазване, образование, данъчна политика, преизчисляване на всички пенсии, социални мерки, екология и земеделие.

"Апелираме към всички избиратели, цялото гражданско общество и всички политически сили да бъдат съпричастни към избора на модел за бъдещето на България", се казва в декларацията на ДПС.

"Днес започва последната сесия на 44-ото Народно събрание. С тази сесия ще затворим страницата на един доста противоречив и разнопосочен период от нашата най-нова история. Период на безпомощно лутане, самонадеяно и безотговорно поведение, управление без реформи, с доста пиар и самохвалство", заяви председателят Мустафа Карадайъ.

Той посочи, че когато ГЕРБ е дошла на власт е наследила 8 млрд. лв. резерв, а след първия си мандат е оставила 8 млрд. лв. дълг.

"След още два мандата кризите се задълбочават, междуинституционалната война разрушава държавността, демокрацията е в упадък, икономиката е в колапс, доверието в бизнес климата е тотално разрушено, напрежението в обществото расте. Като включим и COVID кризата трябва да подчертаем, че тя направи по-видимо истинското положение на нещата, особено в нереформираната здравна система", изтъкна той.

Карадайъ заяви, че последната година ще бъде запомнена с бюджет за предизборни цели. Според него предстоят най-важните избори след 1989 г. насам.

"От тези избори зависи дали и за колко време ще се справим с кризата, създадена от ГЕРБ. Ако ползваме терминологията на COVID кризата как и за колко време ще се справим с вируса ГЕРБ, който унищожава демокрацията и свободата в България", допълни още той.

"2021 година ще бъде съдбовна за българите, защото трябва да направят два важни, съществени избора - един за парламент и един за президент".

Това заяви в декларация от името на ПГ на "Воля-българските родолюбци" заместник-председателят й Кръстина Таскова.

Народът ще определи на тези избори кой ще го ръководи през следващите четири години, отбеляза тя. Таскова коментира и въпроса за датата на изборите като припомни, че лидерът на партията Веселин Марешки още в началото на протестите е заявил, че те ще приключат с редовни парламентарни избори на 28 март. Тя отчете, че до ден днешен указ на президента няма. Таскова отбеляза, че не е важно коя ще бъде датата на предстоящите парламентарни избори, защото за тях работата за българските граждани не се ограничавала само с една предизборна кампания. Доказали сме го преди да станем политици, коментира Таскова.

"Ние възприемаме политиката като още един шанс да помагаме на народа", посочи тя и допълни, че от "Воля" не чакат избори, за да дават полезни управленски решения.

Таскова отчете, че за някои прагматични и ефективни предложения на "Воля" са узрели дори партиите от статуквото и визира тяхното предложение за безплатни лекарства за децата и пенсионерите, за което по думите й след "Воля" са настояли и от "БСП за България".

Таскова поиска още в рамките на този мандат това предложение за безплатни лекарства за децата и пенсионерите да бъде прието.

Относно предложението им за изграждане на държавна верига от бензиностанции, Таскова отчете, че това ще гарантира достъп до справедливи цени на горивата на всеки български граждани.

"Чухте ни, приехме нужните закони, но дотам колеги", констатира депутатът.

С химните на Република България и на Европейския съюз започна последната сесия на 44-то Народно събрание.

Депутатите от "БСП за България" не бяха в залата за регистрацията за започване на заседанието. В началото Георги Александров положи клетва като народен представител от Варна на мястото на Валентин Касабов от "Обединени патриоти".

В началото на парламентарното заседание нов народен представител се присъедини към редиците на "Обединени патриоти."

Георги Александров застава на банката на загубилия битката с COVID-19 Валентин Касабов.

В дневния ред за днес е първото четене на изменения, предложени от "Обединени патриоти", в Закона за българските лични документи, както и първото четене на промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, в Закона за кредитните институции и в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 5 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 5 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 6 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 7 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 8 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 8 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 9 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 9 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 9 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 10 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите