302

Социологът и управител на агенция "Медиана" Кольо Колев коментира остро огласените днес данни от последното социологическо проучване на МБМД, според което ГЕРБ има около 28-29% електорална подкрепа.

Това е поредният скандал в редиците на социолозите, а предишният също бе предизвикан от проучване на МБМД, даващо голяма преднина на ГЕРБ пред БСП.

Колев обвини шефката на МБМД Мира Радева в "морална нечистота".

"Това тази госпожа вече почна да става прекалено досадна, така че не искам въобще да я коментирам. Много скоро нещата ще станат ясни, нейната морална чистота, по-скоро нечистота, ще блесне. Какво ни казва нейното "изследване" – че ГЕРБ след 4-годишно управление и след като бяха изритани от хората от властта ще вземат в момента повече, отколкото са взели на предишните избори", каза за БГНЕС Кольо Колев, управител на "Медиана".

По думите му данните, които Мира Радева сочи – 28-29% - това приблизително е равно на 1 млн. 800 000 души, които заявяват, че ще гласуват за ГЕРБ на предстоящите избори.

"Какво повече да се каже, то човек се чуди какво да каже, това наглост ли е, тъпоумие ли е, или просто продажност. Или може би някакво съчетание между всички тези неща", коментира социологът.

"Другото изследване - проведено с 550 човека в София и големите градове – въобще как може да се публикуват такива неща в предизборен период. 550 човека няма нищо общо с каквато и да е представителност в София и големите градове.

Извинявайте, но 90% от населението живее в малките градове и малките населени места. Въобще пълно безобразие, не знам докога медиите, обществото и гилдията ще търпят това нещо", казва още Колев за проучването, направено след скандала с изтеклите записи на Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов.

Телефонното проучване с 550 души бе представено от МБМД като експресно и непредствавително.

"И по телефона, в общество, което се намира в състояние на страх, дали не го слушат, в крайна сметка на кого дава интервюта – дали на Цветан Цветанов или неговите структури? Необходимо е не много морал, а много малко морал, за да не си позволяваш такива неща.

За професионализъм дори не говорим в случая. Тук целта на занятието е много простичка – да се повлияе, тъй като през празниците няма да има изследвания, да се повлияе на хората, те да се примирят. Да си кажат "Ей, виж сега, по-добре да не ритаме…. ГЕРБ да ни повторят". Сега някои анализатори отиват по-далече, като смятат, че това е подготовка за манипулация на самите избори", отчита Кольо Колев.

"Аз не съм склонен да мисля чак в такива далечни перспективи, по-склонен съм да мисля, че това е опит за прокарване на мръсно внушение към избирателите и в този смисъл да се обезверят и да не отидат на изборите, е неговата версия. Откъде да знае човек, човек почва да се чуди в какъв свят живее.

Появяват се някакви хора, които казват "Всъщност какво толкова?", каква връзка имало подслушването с дневния ред на хората, едва ли не мъчейки се да заметат очевидната връзка. Няма никакво съмнение, че подслушването, полицейщината имат пряко влияние върху икономическото развитие, икономическия климат и бизнес, съответно към възможността на хората да са свободни, да работят.

Но не, няма там нещо, то пък какво толкова се слушало? Като се подслушвало, ами то навсякъде по света се подслушвало, това не били точно СРС-та, защото били по закон. Едва ли не живеем в някакъв Оруелски свят, в който се опитват да направят хората на идиоти. Хората могат да бъдат натискани, мачкани, манипулирани, в това число и общественото мнение. Но идва часът на гнева, часът на истината и аз мисля, че точно този час ще дойде на 12-ти май", категоричен е Кольо Колев.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@