88

„Юристи от „Ти Ви 7”, тъй като бях поканена да направя такива документални филми, ми предложиха да сключа договор с тази фирма. И тази фирма – логично е да предположа, че е на  „Ти Ви 7”, обясни депутатът от БСП Елена Йончева в ефира на „Здравей, България” по NOVA, защо е създала съвместно дружество с офшорна компания.

„В момента обжалваме наложената ми парична гаранция”, каза Йончева. Тя е обвинена за пране на пари в особено големи размери. Според прокуратурата сумата от  645 хил. лв. е получена във фирма, достъп до сметките, на която е имала само Йончева. А средствата са били неправомерно взети от Корпоративна търговска банка, за което журналистът е знаела.

„Това са средства, отпуснати за закупуване на техника и за снимане на поредица от документални филми. Техниката е закупена по банков път, със съответните фактури, плащани са ДДС. Става дума за камери, за звукова техника, за техника за директни включвания, за сателитни телефони, за монтажна апаратна и са направени поредица от документални филми”, обясни Йончева.

Тя посочи, че преди това не е имала собствена техника, а е трябвало да наема такава. „И много често това е проблем, защото както бяхме в обсадения Алепо - като журналист не знаеш дали ще останеш там 2-3 седмици, кога ще успееш да излезеш от този обсаден град. Така че по-добре е да разполагаш с такава техника, защото си много по-мобилен”.

Като основание парите да бъдат превеждани на съвместно дружество между нейна фирма и офшорна компания, Йончева посочи нуждата от юридически, счетоводен и финансов контрол върху нейните действия, тъй като сумите не са ѝ били дадени като възнаграждение.

„Почти всички големи телевизии, големи корпорации, техните собственици имат много фирми, включително те участват в офшорни фирми и това е практика не само в България и е законно. Аз самата никога не съм имала офшорни фирми, но това е практика”, заяви Йончева. 

Журналистът уточни, че досега е заснела 7 документални филма. Тя посочи, че по нея е стреляно докато е снимала в Алепо и в Украйна. „Парите са дадени не само закупуване на техника, а за производството на тези документални филми”, подчерта Йончева.

Според нея обвинението за пране на пари е абсурдно, защото сметката е открита в българска банка, плащани са данъци в България. Цялата техника е закупена по банков път със съответната фактура. Филмите са налични и са излъчени”.

„Това не е политическа репресия даже, аз смятам, че това е бандитска разправа”, каза Йончева и обвини управляващите от ГЕРБ за атаката срещу нея. „КТБ е разследвана от 5 години. Договорите, които имам с „Ти Ви 7” са публични. Защо чак сега?”.

По думите ѝ това е „бандитска атака от определени хора от ГЕРБ, а не от прокуратурата”.

Депутатът от БСП обяви, че работи върху разследване, с което ще покаже факти за корупция в сферите на строителството и енергетиката. В следващите дни тя ще подаде данни в прокуратурата. „ Ще разкрием конкретно механизмите. Става дума за министър и заместник-министър”, твърди Елена Йончева.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@