Фрагменти 73: Още война – след рекламите
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Т ук ще пропусна културологичната носталгия как се е случвало всичко в моя порив да привнеса лично западния постмодернизъм. У нас той, в общи линии, днес се свежда до факта, че Меси все пак вкара втори гол.

***

Носталгия не е думата, пардоне моа – тя е запазена за елементарните червени тикви, над 60-70, които все така копнеят за кравето сирене от два и шейсе. Сърцето ми кърви за тях, но на практика мога единствено да кажа - уповавайте се на Господ, всички червенотиквеничковчета.

***

Ерго, задачка. Как да станем поне Словения, и да сме великолепна поне градска дестинация като Любляна? Няма как, с тия нечовешки аматьори и крадци в Столична община.

***

Полша и прибалтийските държави са невероятен пример за колективна умност по повод на развитието и особено паметта – те тихо, без разправии, вече буквално махат всичко (паметници и дори отделни хора), които са имали нещо общо със „Съветизма“, с СССР.

***

Защо не го можем?

***

Това би било велико, защото това е истинската „денацификация“, т.е. „десъветикация“, доколкото наследява една отвратителна, смазваща „федерална“ съветска държава.

***

Ние, разбира се, сме нереална пизда като държава, особено във външната си политика, която не смее да вземе каквото и да било решение, сакън да не обиди някого. Нашата мисловна нагласа е „да изчакаме“, и „за всеки случай“. И точно това е проблемът, за който бръждя от 15 години – че сякаш не притежаваме истинска мисловност, а сме склонни само на двустранни разправии.

***

Ние сме държавата и най-вече нацията тип „за всеки случай, да не стане нещо“.

***

Да не стане нещо, да не настинем, да изчакаме, то ще се оправи от само себе си, те там ще се разбират и без нас. Това е сериозен срам, за който ние просто не си даваме сметка. Разбираем социокултурно и исторически, но все пак срам.

***

Препоръчвам силно „Поборник“ на Вазов, за да се подсетите, че можем да бъдем и хора. Там сопотският османски началник спасява града от първата башибозушка вълна̀, и това е една от най-великите човешки истории в нашата литература, някак по толстойскому.

***

Но днешният политически срам си остава.

***

Ние вече нямаме нищо наднационално, рационално и иновативно - приличаме на европейския Мунчо. Той няма антропологична сила да променя каквото и да било, но е някак български символ, да благодарим на Вазов. Обесиха го на касапницата – и това сме ние в общия европейски хор. Сега вече няма кой да ни обеси на касапницата, но Западът съвсем точно ни причислява към „съмнителните“.

***

Милият Вазов, и немилите-недраги вие. В нов контекст, в който – по ред независещи от вас причини – си искате руското робство, нали тогава сиренето беше два и шейсе,

***

„Само един човек се мяркаше там, като един призрак.

Той беше Мунчо.

Като позна главата на любимия си Русияна, той вторачи яростни, безумни очи в нея и изригна, в един дъжд от плюнки, една колосална попръжня против Мохамеда и султана.

Обесиха го на касапницата.

Тоя луд беше единственият човек, който се осмели да протестира.“

***

Нещо да добавите към Вазов? Отговорете на себе си, не на мен: възможно ли е да сме цялостно тъпи като нация? Да не можем да се мерим с чехи и словенци, дори по повод на най-елементарното – инфраструктурата? Например, как е възможно София да е най-засраната евростолица? Били ли сте в Любляна или в Прага, пак FFS?!

***

А може би пък – не знам, хах – става въпрос за чудовищна корупция? Питам само.

***

Животът-сценарист след 1990 ни предложи за пръв път истинска европейска война, и ние трябва да проявяваме необходимото уважение към жертвите на отвратителните югославски войни. В които буквално загинаха хора като мен и вас – част от интелектуалния елит на Сърбия, Хърватия, Босна и Черна гора.

***

Разликата днес е, че трябва да заемем цивилизационна позиция, за да минимизираме риска от подобно нещо. Но не, вие все още гледате промоциите в западните хранителни магазини, и някак не ви остава време за размисъл.

***

Бързам да кажа, че „евразийската“ позиция при тази варварска агресия на Русия също е в някакъв смисъл валидна, доколкото е била валидна и позицията на Лени Рифенщал, която създава нелоши про-наци филми. (Нелоши в смисъл, че са доста професионално направени – донякъде по същия начин, по който днес разни хора се опитват да наподобят, без успех, неусетния либерализъм на Антониони, или пък дълбочината на „Носталтия“ на Тарковски.)

***

Обаче, с извинение, става дума наистина за избор. И то вече в условията на бушуваща дигитална революция – т.е. не само дали ще отречем „първото ниво на мислене“, а дали и да си зададем и други, отвъдкултурологични въпроси.

***

Например: ако масата е неспособна на простичък логически ред, ми да ги образоваме. За да започнат да ценят свободата, хората (потиснатото мнозинство) трябва да разберат, че без свобода никой не им гарантира спазването на техните права, а без гарантиране на правата им те никога не могат да бъдат сигурни, че утре ще имат просперитет, сигурност и дори храна.

***

Въпрос на излизане от когнитивния национален пубертет, в който цяла Европа беше изпаднала, жертва на потребителския императив.

***

Но понеже почнахме с „още война – след рекламите“ – вече не ми е смешно. И не за друго, а защото руската война срешу Украйна всъщност е експанзивна в опит за възстановяване на съветския имперски ред.

***

Той се базира на трагически митове – за „мисията“ на Русия като „Трети Рим“ (православен, по католическите дяволи), и за изгубено величие тип „Пьотр Първи“.

***

И путиновата държава е държава, в която отдавна правото на силата е над силата на правото.

***

Ерго, експанзия. Съветският неофит Путин като mock-маршал Суворов, иска пак да воюва с вече въображаемата Барска конференция, или пък да разбие австрийците. С тази разлика, че днес няма Фокшани, а само чиста агресия за погълване на ресурси и територии, подобна на онази на Саддам в Кувейт.

***

Ако бях на мястото на всички бивши съветски републики, чието име завършва на „стан“, щях да почна да се притеснявам много сериозно.

***

Путиновата държава, не забравяйте, е квази-хобсианска, егоистична и себична (не че джудженцето там е чело философия).

***

Тя се основава на желанието за налагане над другия, на гражданското насилие и на инстинктивната идея, че по ницшеански волята и силата винаги вземат връх над разума и доброто. И че насилието е по-ефективно от всяка справедливост и право. Имат най-добрите традиции в това отношение.

***

Ерго, всеки вид либерални ценности и права се възприемат като противоестествени и като противоречащи на традиционния морален и социален ред, основан върху православието. А всъщност върху строго военна доктрина и тоталитарно разбиране за света.

***

И като казахме „ортодокс“: Путин по нещо ми напомня Дидий Юлиян, императорът за 4-5 години, паралелен на Западната империя, който всъщност си купува властта от самите преторианци (КГБ, anyone?). И не свършва добре, меко казано. Да стискаме палци съвременният Дидий да си отиде.

***

А православието днес всъщност е превърнато в новата наша „неосъветска доктрина“, заменила комунистическата.

***

(В нашия случай не е виновно.)

***

Съветските куки изгубиха идеологичното и прегърнаха православието. Sad, but true.

***

Чакайте и новите „леви“ така, както чакахте и Годо. Няма начин тези политически изгнаници клети, смехотворни отломки нищожни, да не дойдат и да ви спасят, раздавайки националното богатство – малко на вас, повече на себе си.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 6 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 6 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 8 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 9 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 9 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 9 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 10 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 10 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 11 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 11 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 11 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 12 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 12 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 12 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 12 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко