Фрагменти 113: Глупостта, stupid
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Невъзхвала на глупостта, come on

Да бе, ще продължа за глупостта, като един весел Еразъм, макар че не ми е смешно. 

***

Глупостта може и да бъде забавна, но в повечето случаи просто влошава качеството на живота. Моят класически пример е с умните и глупавите държави – разликата е в предвиждането/превенцията, и съответно последващата реакция на дълго замитани проблеми.

***

Последните случаи – с нарязаната Дебора и катастрофите-убийства. Познайте къде попадаме ние в тази своеобразна скала. Интимни връзки, отнемане на превозни средства, пълен последващ шит, писан на коляно (казвам го и като юрист).

***

ПОСЛЕДВАЩ, сори за главните бунви.

***

Накратко, ние – освен корупцията – отглеждаме и посвеместната глупост, падането на общото IQ, извън културните препратки към чалгата, която също много „помага“. Но най-много „помага“ всеобщият достъп до медиа (каквито са соц мрежите и най-вече луциферът на луциферите, Фейсбук). 

***

FB, но и не само, възпитава култура на абсолютната глупост, която се изразява чрез т.нар. „лично мнение“, което отдавна замества фактите.

***

И чрез пълна, трагическа търпимост към злонамерието и – guess what – чистата, неподправена с нищо “дуращина“, дет вика моят приятел Кеворк.

***

Но сега искам да ви обърна вниманието към Дитрих Бонхьофер, немски лютерански богослов от първата половина на 20-и век, останал в историята не само с изследванията си относно глупостта (по еразъмски), но и с изречението “глупостта е по-опасен враг на доброто отколкото злото“. (Тук изключвам религиозните нотки.)

***

Дитрих, милият, е написал това изречение десет години след идването на Адолф Хитлер на власт, през 1943, и тези негови думи отразяват тежки уроци, напоени с кръв. Бонхьофер е бил част от малък кръг на съпротивата срещу диктатора в Германия, рискувайки живота си в името на един идеал. Което, би казал нашият среден глупак, го прави глупак.

***

Това, разбира се, е мрачно време в родината му. Тоталната война на нацистите е обхванала света, Сталинград е обърнал войната, Курск предстои, а нацисткият режим контролира родината. Бонхьофер обаче се замисля как се е стигнало до това - размишлява върху природата на злото, но стига до заключението, че не самото зло е най-опасният враг на доброто. По-скоро това е била глупостта на неговите сънародници, които са способни да повярват априорно на Хитлер и нацистката партия.

***

Защото човек може да се бори срещу злото. Може да го разобличи. Както продължава Бонхьофер, "злото носи в себе си семената на собственото си унищожение". Но срещу глупостта сте – сме? - беззащитни.

***

Цитатът: "Срещу глупостта нямаме защита. Нито протестите, нито силата могат да я докоснат. Разсъжденията са безполезни. На фактите, които противоречат на личните предразсъдъци, просто не може да се вярва - всъщност глупакът може да противодейства, като ги критикува, а ако те са неоспорими, може просто да бъдат изтласкани настрана като тривиални изключения. Така че глупакът, за разлика от умния мошеник, е напълно удовлетворен от себе си.“ Нещо познато?

***

Всъщност, глупостта, както специално ние си я отглеждаме у нас чрез соцмрежите и съмнителното средно образование, лесно може да стане опасна, тъй като е нещо като сестра на безнаказаната агресия. Пак нещо познато?

***

Та поради тази причина се изисква по-голяма предпазливост, отколкото при чистата злонамереност. Не можеш да убеждаваш глупака с рацио и доводи – той просто или не ги схваща, или ги игнорира.

***
И това е основната опасност пред България, дори по-голяма от русофилистиците – че толерираме и отглеждаме маса от глупави хора (необразовани е отделна тема). Включително поколенията Z и Alpha.

***
Не сте чували за поколението Алфа? Много е просто – родените след 2010, които в момента се формират като хора, и които не са живели и секунда извън дигиталната революция.

***
Разбира се, не всичко е чао – статистически във всяко поколение има интелигентно малцинство, ни казва моята наука, антропологията. И тук говоря не за прословутото „ми не четат“ (те и при соца глупаците са били смазващо мнозинство), а за нещо много опасно – липсата на сетивен, рационален ум, който се отглежда едновременно в семейството и в училището. 

***

И за това, че вече „може всичко“.

***
Anything goes.

***
(Тва впрочем е фраза, измислена от относително неизвестния писател Джордж Мередит през 1879, от неговия роман „Егоистът“. Вижте колко е малък светът в един друг смисъл – аз, който си вървя със словосъчетанието „Нойзи и Егоист“, заради митичното списание)

***

Но към нашия човек. След горното за глупостта (с пряк намек за зомбираната от NSDAP германска нация), Бонхьофер скоро е арестуван. Той умира две години по-късно, екзекутиран в концлагер, от някой като смазващия герой на Ралф Файнс във великия филм на Спийлбърг. 

***

Но глупостта не е изчезнала. Тя е вечна.

***

И повтарям, ние я отглеждаме, защото спадаме към глупавите държави.

***

"Ако искаме да знаем как да се справим с глупостта, трябва да се стремим да разберем нейната същност", пише Бонхьофер в своя трактат. А природата на глупостта се корени дълбоко в подсъзнанието. Тя се движи от фундаменталната механика на човешкия опит. И „социалното създание“ (а не „политическото животно“ на Аристотел) е в основата на глупостта.

***

Още да цитирам трагическия германец: "Отбелязваме също, че хората, които са се изолирали от другите или които живеят в самота, проявяват този дефект по-рядко, отколкото индивидите или групите хора, склонни или обречени на общителност. И така изглежда, че глупостта е може би не толкова психологически, колкото социологически проблем." Добре, това е относително спорно за културен антрополог като мен, но си струва да се замислим.

***

А именно, че  Глупостта е групово явление, което храни самото себе си и се пресъздава в колективистичния разум. Отделният човек може да постъпва глупаво, но това няма ефект върху по-голямото цяло. Когато обаче цяла една група (или нация, хелоу, Булгериа) постъпва глупаво, това оказва силно въздействие върху отделния човек, като засилва общия ефект. В много отношения нещо, което първоначално е имало положителни последици, в крайна сметка забива нож в сърцето на груповото мислене.

***

Човешката природа не се променя с течение на годините. Вътрешните механизми на отделните хора са същите като тези на далечните ни предци, живели в саваните на Африка преди 50 хил. години. Някои от тези вътрешни процеси се простират дори още по-назад, милиони години в миналото, когато са започнали да се развиват примитивните мозъци.

***

Имаме многобройни евристики – открития, които целят да помогнат на хората да се ориентират в света. Сред тях следването на стадото е може би най-значимата. Това е логично. Когато информацията е оскъдна, да правиш това, което правят другите, вероятно е очевидният начин на действие и мислене. 

***

За съжаление, това не работи през цялото време. В някои случаи то може да доведе до лоши резултати поради когнитивни отклонения.

***

Поведението на стадото е сред първостепенните причини за глупостта. Многобройни научни изследвания показват как отделни хора могат да бъдат повлияни от тълпата, за да приемат позиции, които противоречат на всякаква логика. В едно класическо изследване на човешката глупост колегата-психолог Соломон Аш разглежда как отделните хора реагират на заобикалящата ги група. Съобразяват ли се с мнението на групата? Или тръгват по свой собствен, противоположен (но в крайна сметка правилен) път? Резултатите са поразителни, но изключително показателни, тъй като показват как възниква глупостта. По време на 12-те експеримента за конформизъм/съгласие с групата около 75% от участниците поне веднъж се подчиняват на мнението на мнозинството.

***

Процесът, който действа тук, не се състои в това, че определени човешки способности, например интелектът, внезапно атрофират или се провалят. Вместо това изглежда, че под непреодолимото въздействие на надигащата се власт хората се лишават от вътрешната си независимост и повече или по-малко съзнателно се отказват от установяването на автономна позиция спрямо възникващите обстоятелства. Съчегавайки го с определени изградени нагласи.

***

Фактът, че глупавият човек често е упорит, не трябва да ни заслепява – той най-често е зависим от груповото специфично мислене. 

***

Както се шегува Бонхьофер, "силата на един умник се нуждае от глупостта на друг".

***

От това психическо състояние на масите се възползват всевъзможни популисти и политически търговци.
Без подкрепата на глупака никой от тези жадни за власт индивиди не би могъл да получи достъп до властта. Пак да питам: нещо познато?

***

И последно: а вие къде попадате по тази своеобразна „скала“?

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

 

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нова атака близо до Доналд Тръмп

Нова атака близо до Доналд Тръмп

Свят Преди 9 минути

Застрелян е мъж, въоръжен с два ножа

Отвориха специална телефонна линия за сигнали за пожари

Отвориха специална телефонна линия за сигнали за пожари

България Преди 13 минути

Единният телефон за спешни случаи 112 продължава да функционира и на него също могат да се подават сигнали, както досега

"Фалшива тревога": Първи енергоблок на Ростовската АЕЦ отново е включен

"Фалшива тревога": Първи енергоблок на Ростовската АЕЦ отново е включен

Свят Преди 33 минути

Във вторник вечер "Росатом" съобщи, че той е прекратил работа автоматично поради неизправност в турбинния генератор

Дженифър Лопес и Бен Афлек отбелязаха 2 години брак: Ето как се разви връзката им

Дженифър Лопес и Бен Афлек отбелязаха 2 години брак: Ето как се разви връзката им

Любопитно Преди 50 минути

Междувременно ви предлагаме да си припомните тяхната повече от 20-годишна любовна история

Благоприятен ли е бизнес климатът в България за чуждестранни IT инвестиции?

Благоприятен ли е бизнес климатът в България за чуждестранни IT инвестиции?

Любопитно Преди 51 минути

Българските IT компании имат потенциала да се конкурират успешно на глобалния пазар

Джони Деп e влюбен в 33 години по-млада рускиня

Джони Деп e влюбен в 33 години по-млада рускиня

Любопитно Преди 1 час

Вижте коя е спряганата за нова любов на актьора красавица

<p>Ефектът &quot;Кейт Мидълтън&quot; счупи нови рекорди&nbsp;</p>

Лилавата рокля на Кейт Мидълтън се превърна в световна модна тенденция

Любопитно Преди 1 час

Мидълтън присъства на мача на Уимбълдън, въпреки че се лекува от рак

"Смърт от хиляди разрези": Новата фаза на войната в Украйна

"Смърт от хиляди разрези": Новата фаза на войната в Украйна

Свят Преди 1 час

Ежедневните атаки са като "месомелачка" за украинската армия

<p>Каква е сумата, необходима за&nbsp;издръжка на тричленно семейство у нас</p>

КНСБ обяви нужната сума за издръжка на тричленно семейство у нас

Пари Преди 1 час

1453 лева на месец са необходими за сам живеещ човек, за да живее нормално

Още по-екологични SIM карти от Vivacom

Още по-екологични SIM карти от Vivacom

Любопитно Преди 1 час

Иновативните карти са произведени от 100% рециклирана пластмаса

Главчев за пожарите: Ситуацията, макар и извънредна, е овладяна

Главчев за пожарите: Ситуацията, макар и извънредна, е овладяна

България Преди 1 час

Няма жертви, няма опасност за населените места, отбеляза той

SOFIA SUMMER FESТ UNDERGROUND отваря врати на 19-и август

SOFIA SUMMER FESТ UNDERGROUND отваря врати на 19-и август

Любопитно Преди 2 часа

Нова локация, интересни събития и култура на открито продължават петото издание на културния фестивал на София

Ще има ли среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

Ще има ли среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

България Преди 2 часа

Останалите партии отказаха да водят разговори за съставяне на кабинет

Даниел Митов

Даниел Митов: С декларацията си ПП-ДБ се опитват да се измъкнат от собствения си капан

България Преди 2 часа

"Няма да подкрепим правителство с втори или трети мандат", категоричен е зам. председателят на ГЕРБ

Защо яйцата са с различен цвят?

Защо яйцата са с различен цвят?

Любопитно Преди 2 часа

Учените са открили поне седем гена, които участват в оцветяването на яйчната черупка на кокошките

Снимката е илюстративна

Сезонът на ураганите през 2024 г. ще донесе рекорден брой свирепи бури

Любопитно Преди 2 часа

Според прогнозите сезонът на атлантическите урагани през 2024 г. ще донесе рекорден брой свирепи бури