Фрагменти 113: Глупостта, stupid
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Невъзхвала на глупостта, come on

Да бе, ще продължа за глупостта, като един весел Еразъм, макар че не ми е смешно. 

***

Глупостта може и да бъде забавна, но в повечето случаи просто влошава качеството на живота. Моят класически пример е с умните и глупавите държави – разликата е в предвиждането/превенцията, и съответно последващата реакция на дълго замитани проблеми.

***

Последните случаи – с нарязаната Дебора и катастрофите-убийства. Познайте къде попадаме ние в тази своеобразна скала. Интимни връзки, отнемане на превозни средства, пълен последващ шит, писан на коляно (казвам го и като юрист).

***

ПОСЛЕДВАЩ, сори за главните бунви.

***

Накратко, ние – освен корупцията – отглеждаме и посвеместната глупост, падането на общото IQ, извън културните препратки към чалгата, която също много „помага“. Но най-много „помага“ всеобщият достъп до медиа (каквито са соц мрежите и най-вече луциферът на луциферите, Фейсбук). 

***

FB, но и не само, възпитава култура на абсолютната глупост, която се изразява чрез т.нар. „лично мнение“, което отдавна замества фактите.

***

И чрез пълна, трагическа търпимост към злонамерието и – guess what – чистата, неподправена с нищо “дуращина“, дет вика моят приятел Кеворк.

***

Но сега искам да ви обърна вниманието към Дитрих Бонхьофер, немски лютерански богослов от първата половина на 20-и век, останал в историята не само с изследванията си относно глупостта (по еразъмски), но и с изречението “глупостта е по-опасен враг на доброто отколкото злото“. (Тук изключвам религиозните нотки.)

***

Дитрих, милият, е написал това изречение десет години след идването на Адолф Хитлер на власт, през 1943, и тези негови думи отразяват тежки уроци, напоени с кръв. Бонхьофер е бил част от малък кръг на съпротивата срещу диктатора в Германия, рискувайки живота си в името на един идеал. Което, би казал нашият среден глупак, го прави глупак.

***

Това, разбира се, е мрачно време в родината му. Тоталната война на нацистите е обхванала света, Сталинград е обърнал войната, Курск предстои, а нацисткият режим контролира родината. Бонхьофер обаче се замисля как се е стигнало до това - размишлява върху природата на злото, но стига до заключението, че не самото зло е най-опасният враг на доброто. По-скоро това е била глупостта на неговите сънародници, които са способни да повярват априорно на Хитлер и нацистката партия.

***

Защото човек може да се бори срещу злото. Може да го разобличи. Както продължава Бонхьофер, "злото носи в себе си семената на собственото си унищожение". Но срещу глупостта сте – сме? - беззащитни.

***

Цитатът: "Срещу глупостта нямаме защита. Нито протестите, нито силата могат да я докоснат. Разсъжденията са безполезни. На фактите, които противоречат на личните предразсъдъци, просто не може да се вярва - всъщност глупакът може да противодейства, като ги критикува, а ако те са неоспорими, може просто да бъдат изтласкани настрана като тривиални изключения. Така че глупакът, за разлика от умния мошеник, е напълно удовлетворен от себе си.“ Нещо познато?

***

Всъщност, глупостта, както специално ние си я отглеждаме у нас чрез соцмрежите и съмнителното средно образование, лесно може да стане опасна, тъй като е нещо като сестра на безнаказаната агресия. Пак нещо познато?

***

Та поради тази причина се изисква по-голяма предпазливост, отколкото при чистата злонамереност. Не можеш да убеждаваш глупака с рацио и доводи – той просто или не ги схваща, или ги игнорира.

***
И това е основната опасност пред България, дори по-голяма от русофилистиците – че толерираме и отглеждаме маса от глупави хора (необразовани е отделна тема). Включително поколенията Z и Alpha.

***
Не сте чували за поколението Алфа? Много е просто – родените след 2010, които в момента се формират като хора, и които не са живели и секунда извън дигиталната революция.

***
Разбира се, не всичко е чао – статистически във всяко поколение има интелигентно малцинство, ни казва моята наука, антропологията. И тук говоря не за прословутото „ми не четат“ (те и при соца глупаците са били смазващо мнозинство), а за нещо много опасно – липсата на сетивен, рационален ум, който се отглежда едновременно в семейството и в училището. 

***

И за това, че вече „може всичко“.

***
Anything goes.

***
(Тва впрочем е фраза, измислена от относително неизвестния писател Джордж Мередит през 1879, от неговия роман „Егоистът“. Вижте колко е малък светът в един друг смисъл – аз, който си вървя със словосъчетанието „Нойзи и Егоист“, заради митичното списание)

***

Но към нашия човек. След горното за глупостта (с пряк намек за зомбираната от NSDAP германска нация), Бонхьофер скоро е арестуван. Той умира две години по-късно, екзекутиран в концлагер, от някой като смазващия герой на Ралф Файнс във великия филм на Спийлбърг. 

***

Но глупостта не е изчезнала. Тя е вечна.

***

И повтарям, ние я отглеждаме, защото спадаме към глупавите държави.

***

"Ако искаме да знаем как да се справим с глупостта, трябва да се стремим да разберем нейната същност", пише Бонхьофер в своя трактат. А природата на глупостта се корени дълбоко в подсъзнанието. Тя се движи от фундаменталната механика на човешкия опит. И „социалното създание“ (а не „политическото животно“ на Аристотел) е в основата на глупостта.

***

Още да цитирам трагическия германец: "Отбелязваме също, че хората, които са се изолирали от другите или които живеят в самота, проявяват този дефект по-рядко, отколкото индивидите или групите хора, склонни или обречени на общителност. И така изглежда, че глупостта е може би не толкова психологически, колкото социологически проблем." Добре, това е относително спорно за културен антрополог като мен, но си струва да се замислим.

***

А именно, че  Глупостта е групово явление, което храни самото себе си и се пресъздава в колективистичния разум. Отделният човек може да постъпва глупаво, но това няма ефект върху по-голямото цяло. Когато обаче цяла една група (или нация, хелоу, Булгериа) постъпва глупаво, това оказва силно въздействие върху отделния човек, като засилва общия ефект. В много отношения нещо, което първоначално е имало положителни последици, в крайна сметка забива нож в сърцето на груповото мислене.

***

Човешката природа не се променя с течение на годините. Вътрешните механизми на отделните хора са същите като тези на далечните ни предци, живели в саваните на Африка преди 50 хил. години. Някои от тези вътрешни процеси се простират дори още по-назад, милиони години в миналото, когато са започнали да се развиват примитивните мозъци.

***

Имаме многобройни евристики – открития, които целят да помогнат на хората да се ориентират в света. Сред тях следването на стадото е може би най-значимата. Това е логично. Когато информацията е оскъдна, да правиш това, което правят другите, вероятно е очевидният начин на действие и мислене. 

***

За съжаление, това не работи през цялото време. В някои случаи то може да доведе до лоши резултати поради когнитивни отклонения.

***

Поведението на стадото е сред първостепенните причини за глупостта. Многобройни научни изследвания показват как отделни хора могат да бъдат повлияни от тълпата, за да приемат позиции, които противоречат на всякаква логика. В едно класическо изследване на човешката глупост колегата-психолог Соломон Аш разглежда как отделните хора реагират на заобикалящата ги група. Съобразяват ли се с мнението на групата? Или тръгват по свой собствен, противоположен (но в крайна сметка правилен) път? Резултатите са поразителни, но изключително показателни, тъй като показват как възниква глупостта. По време на 12-те експеримента за конформизъм/съгласие с групата около 75% от участниците поне веднъж се подчиняват на мнението на мнозинството.

***

Процесът, който действа тук, не се състои в това, че определени човешки способности, например интелектът, внезапно атрофират или се провалят. Вместо това изглежда, че под непреодолимото въздействие на надигащата се власт хората се лишават от вътрешната си независимост и повече или по-малко съзнателно се отказват от установяването на автономна позиция спрямо възникващите обстоятелства. Съчегавайки го с определени изградени нагласи.

***

Фактът, че глупавият човек често е упорит, не трябва да ни заслепява – той най-често е зависим от груповото специфично мислене. 

***

Както се шегува Бонхьофер, "силата на един умник се нуждае от глупостта на друг".

***

От това психическо състояние на масите се възползват всевъзможни популисти и политически търговци.
Без подкрепата на глупака никой от тези жадни за власт индивиди не би могъл да получи достъп до властта. Пак да питам: нещо познато?

***

И последно: а вие къде попадате по тази своеобразна „скала“?

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

 

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 4 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 8 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 8 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 9 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 9 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 10 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 10 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 10 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 11 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 11 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 11 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 11 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 11 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 12 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия