50

Е врото падна след данни, които разтревожиха пазарите.

Във Франция бизнес активността в частния сектор се свива за пръв път от две години и половина. Изглежда протестите на т. нар. „жълти жилетки” имат по-драматичен ефект, отколкото се предполагаше.

В Германия същият показател достигна четиригодишно дъно. Данните показаха, че темпът на растеж на двете най-големи икономики в еврозоната се забавя. И единната валута поевтиня рязко с 0,63%, до 1,1285 долара.

Проучванията, публикувани от изследователската група IHS Markit, която проследява бизнес активността в цяла Европа, показват значително понижение до 49,3 на съответния индекс за декември, от 54,2 в предходния месец. Стойности под 50 сочат спад на бизнес активността.

В Германия показателят изненадващо се понижава до 52,2, при 52,3 през ноември.

„Данните сочат спад във френския частен сектор за пръв път от две години и половина насам, след седмиците на протести”, коментира Елиът Кер, икономист в IHS Markit и добавя, че бизнес активността в производството се забавя, секторът на услугите е в застой, а потреблението се свива.

Барт Хорджик, пазарен анализатор в Monex Europe, посочва: „Настроенията сред жълтите жилетки може да имат силна подкрепа от страна на френската общественост, но бизнесът не е съгласен”.

Ако този спад продължи и в други страни през следващите месеци, оценката на Европейската централна банка, че „има риск икономиката на еврозоната да тръгне надолу”, бързо ще започне да изглежда остаряла, тъй като рискът вече ще е налице.

Президентът на ЕЦБ говори в четвъртък за „по-нисък растеж”, а не за рецесия. Ако икономиката влезе в криза, докато лихвените проценти на ЕЦБ все още са отрицателни, това би бил японски сценарий – десетилетия на застой.

В Европа, която е разтърсвана и от множество други проблеми обаче подобна ситуация може да има катастрофални последици.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@