Заплашваният прокурор бил наблюдаващ по делата на Васил Божков
Източник: iStock Photos/Getty Images
21

З аплашеният с убийство прокурор е Ангел Кънев, информира NOVA, позовавайки се на свои източници. 

Предполага се, че автор на заплахата е бивш служител на МВР.

Ангел Кънев е наблюдаващ прокурор по делата на Васил Божков и заради това през 2021 г. му е била назначена охрана. Тогава бе установено, че близки до Божков го следят. Те бяха снимали как влиза в сградата на НАП.

"Има образувано досъдебно производство, в което голяма част от фактите са класифицирана информация. Искам да обърна внимание, че абсолютно всички магистрати, които до септември миналата година са били под охрана и защита от страна на Бюрото за защита, след промяна на закона са преминали веднага под охрана на главна дирекция охрана. Видът на мерките на защита и охрана не е бил променян", заяви зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев.

"За много от тези магистрати самата физическа охрана е останала същата. Призоваваме да не се политизира конкретния случай, силно се надяваме да не се злоупотребява с него и да не се използва за някакви цели", добави той.

По-рано службите на МВР изразиха пълна готовност да съдействат в разследването.

"МВР не може да се самосезира и да започне самостоятелна работа по случая, защото вече има образувано досъдебно производство. Това може да стане, ако такива оперативно- издирвателни действия бъдат възложени от компетентната прокуратура на служба от вътрешното министерство", информираха от ведомството.

"МВР действа безкомпромисно в работата си срещу престъпността. Посегателството и заплахите срещу държавни служители и магистрати, борещи се срещу престъпността, е недопустимо. Надяваме се, че наличието на видеонаблюдение и пропускателен режим в сградата на ул. „Черковна“ биха допринесли за бързото разкриване на извършителите и изправянето им пред съда", гласи съобщението на вътрешното министерство.

Рано тази сутрин стана ясно, че магистрат от Специализираната прокуратура е бил заплашен с убийство.

На 6 април на ул. "Черковна" в гр. София в служебния кабинет на магистрата, в шкаф, съдържащ канцеларски и други работни материали, е установено наличието на хартиен плик, адресиран лично до прокурора, без посочен подател. В плика са открити – 1 бр. патрон, калибър 9х19 мм, и няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи.

"Натискът върху магистрати вече има криминален характер", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева в изявление по повод образуваното досъдебно производство по случая.

"През последната година Прокуратурата на Република България многократно алармира за политически натиск върху институцията, върху магистрати и техните близки", заяви Милева. И допълни: "За съжаление, днес съм тук пред вас, за да обявя поредната форма на натиск. Натиск, който вече има криминален характер - в държава членка на Европейския съюз магистрат получава заплахи за убийство, за това, че си върши работата".

"Недопустимо е прокурор да намери в служебния си кабинет - плик, адресиран лично до него, забележете, съдържащ патрон и изрезки с послания. Какво пише на изрезките ли? Дословно, пише "Кръв" и "информиран". Всеки един от вас може сам да направи извод заплаха ли е това и каква е целта“, заяви още Милева.

И попита: "Дали е случайно, че в плика има и текст с името на столична болница, която колегата е посещавал многократно в изминалите месеци? Както и бележка с името на чужда държава".

Тя изрази възмущението си от факта, че тези послания са намерени в служебен кабинет, в сграда, ползвана от независимата съдебна власт и охранявана от служители в Министерство на правосъдието. 

"Каква е целта? Магистратите да се страхуват и да не могат да изпълняват служебните си задължения. Нашата основна мисия е да се борим срещу престъпността и да защитаваме българските граждани от посегателства, а не наши колеги и техните близки да са подложени на заплахи и преследвания.

В Римската харта и в Становище № 9 на Консултативния съвет на европейските прокурори са отразени в концентриран вид основните насоки и принципи, свързани с устройството и структурата на прокуратурата в демократичното общество“, каза още Сийка Милева. И продължи: "Какво се казва в тях?

- Прокурорите трябва да бъдат самостоятелни при вземането на своите решения и да изпълняват задълженията си без външен натиск или вмешателство;

- Държавите трябва да гарантират, че прокурорите са в състояние да изпълняват функциите си без сплашване, възпрепятстване, тормоз“.

По думите ѝ в случая се касае за магистрат, който повече от една година е с поставена охрана, именно заради неговата застрашеност от месеци.

"Как държавата ще гарантира, че това утре няма да се случи с други наши колеги и че отношението към заплашвания магистрат ще спре до тук? Какво трябва да се случи още, за да работим всички ние наистина за обществото, а не да се притесняваме от медийни атаки, заплахи, репресии? Доживяхме, наши колеги да извършват оглед в служебните ни помещения, да разпитват колеги, чийто живот е поставен под заплаха", каза още говорителят на главения прокурор.

Прокурорите от СРП и следователи от СО при СГП извършват и в момента действия по разследването по образувано досъдебно производство за системно следене и закана с убийство на магистрат.

За заплахите срещу прокурора ще бъдат информирани Европейската комисия, Европейския парламент и посолствата на страните членки на Европейския съюз, САЩ и Великобритания.

Междувременно службите на МВР изразиха пълна готовност да съдействат в разследването.

"МВР не може да се самосезира и да започне самостоятелна работа по случая, защото вече има образувано досъдебно производство. Това може да стане, ако такива оперативно- издирвателни действия бъдат възложени от компетентната прокуратура на служба от вътрешното министерство", информираха от ведомството.

"МВР действа безкомпромисно в работата си срещу престъпността. Посегателството и заплахите срещу държавни служители и магистрати, борещи се срещу престъпността, е недопустимо. Надяваме се, че наличието на видеонаблюдение и пропускателен режим в сградата на ул. "Черковна" биха допринесли за бързото разкриване на извършителите и изправянето им пред съда", гласи съобщението на вътрешното министерство.

 

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности