Тд диционни български спиртни напитки и продукти са винена, 
гроздова, джиброва и плодова ракия, ракия от плодови джибри, 
анасонова спиртна напитка "Мастика", мента, винен, зърнен и 
плодов дестилат.
Това записа парламентът в новия закон за виното
и спиртните напитки, който днес беше приет окончателно на второ
четене.
Минималното алкохолно съдържание на винената ракия трябва да е 
37,5 обемни процента, на гроздовата - поне 40 градуса.
По-нискоалкохолна може да е ракията от гроздови джибри, за 
която изискването е минимум 37,5 обемни процента.
Същото 
алкохолно съдържание е минимумът, ако напитката се продава за 
плодова ракия и ракия от плодови джибри.
За мастиката минимумът алкохол е 47 обемни процента. Ако напитките не отговарят на тези изисквания,
глобата е от 3 хил. до 30 хил. лв.
До 100 хил. лева може да стигне санкцията за използване на 
търговска марка или друго означение на спиртна напитка, от които
се създава представа за местен продукт или за внос, а всъщност 
произходът не е истински.
Между 3 хил.  и 10 хил. лв. е глобата за физически лица, които 
използват чуждо име или чужд адрес при етикетиране на вина или 
лозаро-винарски напитки.
                                
                               
                                                                
                                   
                                
                                     
                            
                                                
                    
               
                                                                
                                                                    
                                                Източник:
                                                                                                    Антон Тодоров, БГНЕС