За две седмици: Над 50 млн. лв. до фирмите по антикризисните мерки
Източник: iStock
6

Н ад 50 млн. лв. са достигнали до българските фирми и граждани по антикризисните икономически мерки, изпълнявани от Министерството на икономиката за последните две седмици, съобщиха от ведомството на интернет страницата си.

Близо 100 млн. лв. вече е изплатената безвъзмездната финансова помощ, с която са подпомогнати микро и малки предприятия по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" /ОПИК/

За преодоляване на негативния ефект от въвеждането на извънредното положение в страната и последвалите икономически последици от кризата Министерството инициира пакет от мерки и действия за подпомагане на българския бизнес, напомнят от ведомството.

Сред предприетите действия в тази връзка, за периода от 26 август до 11 септември, от министерството отчитат, че по ОПИК по процедурата за "Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19" от 28 август всички над 27 хиляди подадени проектни предложения по процедурата са в оценка.

Минималното обезщетение за безработица става 12 лв. на ден

Към 11 септември одобрени за финансиране са 11 736 броя проектни предложения (вкл. 14 оценителна сесия), по които стойността на предоставената безвъзмездна финансова помощ, която е достигнала до българските микро и малки предприятия е вече в размер на близо 100 млн. лв. (97.4 млн. лева). Оценени са 19 000 проекта, като предстои сключване на нови договори. Само за последните две седмици са изплатени нови 35 млн.лв.

По процедурата за "Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19" е сформирана оценителна комисия и е е започнала оценка на подадените общо 1 932 броя проектни предложения, на стойност 263 688 340.21 лв.

Как се сви икономиката на ЕС заради коронавируса, къде е България

С решение на Комитета за наблюдение от 1 септември са одобрени Методология и критерии за подбор на операции по процедура "Подкрепа за малки и средни предприятия /МСП/ от туристическия сектор за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19" чрез прилагане на схема за подпомагане от Министерството на туризма /МТ/ с бюджет от 10 млн. лева, към МТ като директен бенефициент. За средствата ще могат да кандидатстват български туроператори, засегнати от кризата с коронавируса.

Предстои официално обявяване на процедурата. Ще бъдат стриктно съблюдавани и съкратени сроковете по пилотния проект за помощта за туроператори и турагенти по ОП "Иновации и конкурентоспособност". Министерството на икономиката подготви максимално бързо документацията за директното предоставяне на безвъзмездна финансова помощ /БФП/ към МТ, както и условията за кандидатстване от страна на крайните ползватели - български туроператори и турагенти. С общите усилия на двете администрации сроковете за подготовка и изпълнение на мярката ще бъдат намалени, за да достигнат максимално бързо средствата до предприятията, посочват от министерството.

НСИ отчете рекорден срив на икономиката на България

С решение на Комитета за наблюдение от 26 август са одобрени Методология и критерии за подбор на операции по процедура "Подкрепа за МСП, извършващи автобусни превози, за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19", чрез прилагане на схема за подпомагане от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията(МТИТС) с общ бюджет - 30 млн. лв. Основната цел на процедурата е осигуряването на оперативен капитал за българските микро, малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози, за справяне с последиците от пандемията COVID-19. Предстои официално обявяване на процедурата. Подготвени са максимално бързо както документацията за директното предоставяне на БФП, така и документацията за кандидатстване към крайните ползватели на помощта - МСП, извършващи автобусни превози.

Предстоящи за реализиране мерки в рамките на ОПИК в подкрепа на бизнеса за преодоляване на последствията от разпространението на пандемията COVID-19 са: Процедура "Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19" с индикативен бюджет 78 млн. лева. Целта на процедурата е да се осигури оперативен капитал за българските малки предприятия, реализирали оборот над 500 000 лв. за 2019 г., за справяне с последиците от пандемията COVID-19.

Борисов: Тежките времена предстоят

Разработени са Методология и критерии за подбор на операции, които предстои да бъдат одобрени от Комитета за наблюдение на ОПИК в рамките на присъствено заседание на 17 септември.

Работи се и по процедурата "Адаптиране на дейността на МСП в контекста на COVID-19" с индикативен бюджет 78 млн. лева.

Целта на процедурата е да се предостави подкрепа на МСП за реорганизация и адаптиране на работните места и/или промени в бизнес процесите и моделите в контекста на COVID-19. Разработени са Методология и критерии за подбор на операции, които предстои да бъдат одобрени от Комитета за наблюдение на ОПИК в рамките на присъствено заседание на 17 септември.

Как ще бъде подпомогната българската икономика

С Решение на Министерския съвет 573 от 14 август за ОПИК е определен допълнителен финансов ресурс в размер на 391 млн. лева по линия на Инициативата на ЕК -REACT-EU. Тези средства ще бъдат използвани за реализирането на мерки с цел осигуряване на финансова помощ на микро, малки и средни предприятия за реализиране на инвестиции, пряко насочени към преодоляване на последствията от COVID-19 и инвестиционна подкрепа за подготовка на прехода към цифрова и зелена икономика. В тази връзка са разработени следните мерки за подкрепа: Процедура "Дигитализация, възстановяване и потенциал за растеж" с индикативен бюджет 291 166 000 лева и основна цел: осигуряване на подкрепа за възстановяване и растеж на МСП чрез насърчаване използването на информационни и комуникационни технологии и услуги. Предстои разработване на конкретните параметри за предоставяне на подкрепа по процедурата.

Друга мярка е Процедурата "Цифрови и зелени иновации" с индикативен бюджет 100 млн. лева и основна цел: да се подпомогне бизнеса да се адаптира и подготви за прехода към цифрова и кръгова икономика. Предстои разработване на конкретните параметри за предоставяне на подкрепа по процедурата. При осъществяването на тези мерки и с цел максимално облекчаване на бизнеса ще се търсят възможности за финансиране на основата на опростени варианти на разходи, посочват от ведомството.

Каква прогноза направи ЕК за българската икономика през 2021 г.?

От Министерството на икономиката дават информация и за дейността на Българската банка за развитие /ББР/ през отчетния период, като се изтъква, че по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от Ковид-19 с партньорите по програмата ББР е сключила гаранционни споразумения за 144 995 000 лева, от които вече близо 50 на сто са договорени. Останалите средства остават на разположение за изпълнение на гаранционните споразумения, за предоставяне на гаранционни лимити на други банки, както и за вдигане на лимитите на тези, които вече са участници в програмата, ако пожелаят това.

Към 11 септември 2020 г. ББР е потвърдила 17 509 броя кредити в общ размер на 73 190 880 лв. Само за последните две седмици ББР е потвърдила нови над 1000 кредита за близо 5 млн. лв. От стартирането на гаранционната програма, която Българската банка за развитие управлява, дванадесетте банки-партньори са разгледали близо 30 хил искания, 73 на сто от които са на хора на трудов договор, а останалите 27 на сто са на самоосигуряващи се. Средната стойност на одобрените заема е малко под 4200 лв. Срокът за кандидатстване е до края на 2020 година.

Кога икономическата криза от ковид-19 ще удари България

По Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малки и средни предприятия,пострадали от извънредната ситуация и епидемията от Ковид-19 към 11 септември 2020 г. са подписани финансови споразумения с 8 банки с общ размер на портфейлните гаранции 649 млн. лв. Потвърдените кредити към 11 септември 2020 г. са 208 бр. с общ размер на 31 519 800 лв., гарантираната сума е 25 095 840 лв. Напредъкът по програмата за последните 14 дни са нови над 70 кредита за 11 млн.лв.

В отчета се дава информация и за мерки, свързани с насърчаването на инвестициите, за дейността на Фонда на фондовете и на Българската агенция за експортно застраховане.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 4 минути

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 51 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 1 час

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 1 час

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 3 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 3 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 3 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 3 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя