30

„Сигурно има много сериозни аргументи против това г-н Гешев да стане главен прокурор, но аз до момента не съм ги чул. Това, че е сам кандидат, не е нарушение на процедурата”, коментира в „Здравей, България” по NOVA Георги Харизанов от Института за дясна политика. „Ако темата е изцяло политическа, нека да я пренесем на политическия терен и да се води политически спор”.

„2014-2015 г. седемте предложение на инициативата за правна реформа бяха насочени към автономност, самоуправление, независимост на съдебната власт. Кашата в главите на хората, които тогава иницираха тази реформа, които я закичиха на ревера си като единствена своя мисия в политиката, които после тръгнаха да изграждат политически проект възоснова на нея, вече започва да прави прекалено голямо и бих казал, не особено приятно впечатление”, смята Харизанов.

Той визира лидера на „Да, България”, Христо Иванов и ролята на прокуратурата – дали да е част от съдебната, както е сега или от изпълнителната власт.

„Целият този хаос прави изключително трудно намирането на аргументи, защо Иван Гешев е неприемлив за г-н Христо Иванов”, подчерта Харизанов.

„Какъв главен прокурор ще бъде г-н Гешев, аз врачка не съм, до момента не забелязвам у него особен притеснения от значими имена в икономическата, сенчестата, медийната или каквато и да е било друга сфера, така че при него не виждам дефицит на смелост”, каза Харизанов.

Той подчерта, че правосъдният министър Данаил Кирилов е поискал да му предложат и друга кандидатура за поста главен прокурор, но тази на Бойко Атанасов не е била сериозно предложение.

Велислав Величков от „Правосъдие за всеки”, която организира демонстрация срещу издигането на Гешев за главен прокурор, остро критикува позицията на Харизанов.

„Номинация има, но избор няма”, посочи Величков. „Изборът се представя като предопределен”.

Според Величков кандидатурата на Гешев „вероятно е била определена много преди да бъде единодушно издигната от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет”.

„Протестът не е политически, а граждански. Хората се безпокоят, че тази порочна практика в държавното обвинение продължава. Освен това е прецедент настоящият главен прокурор да се подписва под кандидатурата на следващия. Това да не е наследствена монархия?”, попита Величков. И допълни, че трябва „да се изследват професионалните качества на Гешев, заради които той е единственият достоен да заеме поста”.

Както Харизанов, така и Величков са съгласни, че „демокрацията изключва недосегаеми фигури, какъвто е сегашният статут на главния прокурор”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@