Турски шофьори: Българите не си чистят пътища
Студът в Румъния   
Източник: ЕПА/БГНЕС
3

С илни студове, съпроводени с необичайно високо атмосферно налягане, снеговалежи и ураганни ветрове създават много проблеми на жителите на Русия, съобщава ИТАР-ТАСС.

В Москва вчера бе регистрирано първото от година рекордно високо налягане - почти 770 мм, като прогнозите са, че така ще е и през почивните дни.

Аномалията е предизвикана от рядко силен сибирски антициклон, чийто център сега е над Сиктивкар, Коми.

През почивните дни в област Архангелск температурите ще падат нощем до минус 33 до минус 38 градуса. В Свердловска област се очаква застудяване до минус 35 и повече.

В Красноярския край, в Сибир, до края на месеца ще се задържи необичайно студено, на места до минус 48 градуса.

Над по-голямата част от Русия трайно се е настанил антициклон и синоптиците предупреждават за засилване на студовете в северозападните райони.

Южна Русия пострада от друго явление - над 200 хил. жители на Краснодарския край останаха без ток заради скъсани от силния вятър електропроводи. Без електричество е град Новоросийск и близки населени места.

Истанбул осъмна, покрит с 15-сантиметрова снежна покривка

Температурите само за няколко часа рязко паднаха от 6-7 градуса до минус 3-4 градуса. Високи вълни и бурен вятър в Мраморно море прекъснаха трафика на пътническите кораби.

Много хора закъсняха за работа заради задръствания в градския транспорт. Има и заледени участъци.

Въпреки че снегът се очакваше, според метеорологичните прогнози, оказа се, че много райони отново не бяха подготвени за зимните условия.

Общините обявиха неприсъствен ден за служителите с увреждания. Водачите на пътни превозни средства бяха предупредени да не излизат без вериги.

Екипи на истанбулската голяма община прибраха бездомните от улиците и ги настаниха в пригодени за целта салони. Специализирани машини разпръскват сол и луга и дежурят на критичните места. Учениците пък са в зимна ваканция.

Студеното време и снегът се прехвърлиха в Турция от България

Тежка е зимната обстановка в одринския регион. Зам.-валията на Одрин Недим Йозърмак съобщи, че не се разрешава преминаването на ТИР-ове през турските гранични пунктове Капъкуле и Хамзабейли поради труднопроходимите условия в България.

Турски шофьори се оплакват, че много български пътища са непроходими, снегът не се почиствал с машини, не хвърляли сол и луга.

Десетки автомобили са блокирани в снега на пътя Ерзинджан-Тунджели (Източна Турция) след падането на няколко лавини, съобщи турският телевизионен канал Си Ен Ен-Тюрк. Два ТИР-а и един микробус дори са частично затрупани от лавините.

В редица райони на Сърбия заради обилния снеговалеж може да бъде обявено извънредно положение, предупреди днес пред журналисти зам.-началникът на отдела за извънредни ситуации на вътрешното министерство Бобан Стеванович.

В някои райони снегът доведе до прекъсване на електроснабдяването, възстановяването на което е затруднено заради снежните навявания по пътищата. Особено

сложна е ситуацията в района на Любовия и в други планински части

Интензивността на снеговалежите, паднали преди един ден на територията на страната, сега намаля. Пътните служби започнаха да разчистват шосетата, но заради дефицита на техника този процес върви бавно.

Движението е нормализирано само по главните пътища, а по останалите остава снежна покривка от 5 до 10 см. Преминаването през редица пътни отсечки, особен в планинските райони, е напълно блокирано.

В Белград също са разчистени само основните артерии. Преминаването през малките улици е крайно затруднено. Според създалата се в Сърбия практика, с тяхното разчистване трябва да се занимават местните жители, които засега не бързат да взимат лопатите в ръце.

На сръбските гранични пунктове с България се образуваха колони от камиони,

достигащи до седем километра, заради забраната за движение на товарни автомобили на територията на България, съобщи агенция Танюг.

Движението на товарни автомобили в България е забранено до 17 ч., съответно докато бъде разчистен снега, вследствие на което на сръбските гранични пунктове в посока България се образуваха колони от паркирани камиони от 5 до 7 км.

Зимната обстановка остава тежка и днес в южната и източната част на Румъния.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че към 10 ч. от снеговете са били блокирани 100 души и 88 превозни средства. 576 лица са временно настанени в подслони заради неблагоприятните метеорологични условия. От министерството на вътрешните работи посочиха, че за разчистване на снега и осигуряване на нормално движение на терена са осигурени 3841 служители на министерството и други държавни институции, както и 1703 специализирани машини.

Говорител министерство съобщи, че от държавния резерв са отпуснати 11 тона дизелово гориво, шест тона бензин, близо 5000 литра вода и 1500 кг консерви, които са раздадени на хората, блокирани от снежните преспи.

От Генералния инспекторат за извънредни ситуации съобщиха тази сутрин, че магистралите А1, А2 и А4, както и други окръжни и междуселищни пътища остават блокирани. Според инспектората 53 национални пътища остават напълно или частично блокирани. В източните окръзи Тулча и Констанца снощи бяха затворени всички национални пътища заради сложната зимна обстановка. Тази сутрин премиерът Емил Бок обяви, че за двата окръга в сила остава жълт код за неблагоприятни метеорологични условия.

От инспектората съобщиха, че вчера са се намесили за евакуирането на 2300 души в тези райони.

Петдесет и два влака са били анулирани вчера и днес, съобщава Аджерпрес.

Над 130 селища в южната част на Румъния са без електричество.

Тежката обстановка в центъра на внимание на румънските вестници днес.

"Вечната изненада на румънската зима: вали сняг през януари", посочва в заглавие в. "Евениментул зилей" и критикува факта, че въпреки предупреждението на властите за сериозно

влошаване на времето, хиляди румънци тръгнали на път

Вестникът съобщава за намерения мъртъв в автомобила си мъж в Южна Румъния. От колата се виждала само антената. Жената, която пътувала с него, е в тежко състояние. Около 800 автомобила са били блокирани по пътищата на Румъния вчера.

Възрастна жена е намерена мъртва на улицата в селище в окръг Дъмбовица, Южна Румъния, като се предполага, че е починала от студ, съобщава агенция Аджерпрес.

Млада жена от окръг Кълъраш е родила у дома си с напътствия от лекарите по телефона. Родилката и бебето са добре, съобщава "Евениментул зилей". В окръг Ботошани местни жители съобщават, че

гладни вълци обикалят селата

"Евениментул зилей" посочва, че властите са морално отговорни за жертвите на лошото време, защото още от времето на Чаушеску са добре известни пътищата, които се заснежават. Въпреки това всяка година те били "изненадани от снега".

В. "Гъндул" е изчислил, че за един километър почистен път се плащат по 16 604 евро от държавата, но според фирмите, които се занимават със снегопочистване, тази сума е недостатъчна и те регистрират загуби.

В. "Журналул национал" съобщава и за абсурдна ситуация във връзка с тежката зимна обстановка. Снегопочистващите машини вчера били върнати от околовръстното шосе на Букурещ, защото нямали винетки.

В. "Адевърул" припомня с текст и снимки, че най-големият сняг в Румъния е паднал през 1954 г. Тогава снежната покривка е достигнала 5 метра.

Вижте актуална информация за пътната обстановка в страната и подробна прогноза за времето в Sinoptik.bg

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 19 минути

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 1 час

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 4 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 5 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 6 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 6 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 6 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 6 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 7 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 7 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 7 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 7 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 7 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 8 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 8 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете