19

Д нес отбелязваме Часа на Земята - инициатива, която обединява хора от 180 държави в действия срещу климатичните промени и загубата на биоразнообразие.

Зелените светлини на 50  светофара в София ще светят във формата на сърце, като послание за любов към природата.

Увеличават се опасните природни явления у нас и по света

Метеоролог: Климатичните бежанци са неизбежни

Всеки може да стане част от инициативата, като угаси светлините в дома си за час- между 8 и половина и 9 и половина тази вечер.

Световният фонд за дивата природа (WWF) кани софиянци на фермерския пазар "От нашата ферма - с любов за вас!" на площад "Александър Батенберг" днес между 10 и 18 ч.

Времето ще започне да убива повече в Европа

Смъртоносните жеги са по-близо, отколкото очаквахме

Участъкът от бул. "Цар Освободител" между улица "Г.С. Раковски" и сградата на БНБ ще бъде затворена за коли и освободена за природозащитни инициативи. Софийска община, съорганизатор на Часа на Земята, ще осигури контейнер за събиране на електронни и електрически отпадъци. В мобилния пункт, който ще работи между 10.00 и 16.00 часа. всички желаещи ще могат да предадат остарелите си или излезли от употреба електроуреди, независимо от размера им.

За втора поредна година се организира и нощно изкачване на Черни връх. С тази проявата се обръща внимание на това, че сега, повече от всякога, е наложително да пазим дивата природа, гората и водата на Природен парк Витоша и на останалите защитени природни територии у нас.

Довечера пред Народния театър "Иван Вазов" традиционното гасене на светлини ще бъде съпътствано от огнено шоу с участие на театър на огъня и сенките Fireter и огнено шоу "Дивинитас". Фасадите на знакови сгради като Президентството, катедралата "СВ. Александър Невски" и Народното събрание, заедно с много други, ще бъдат притъмнени за час от 20,30 до 21,30 часа.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@