ТАСС: Големият брат винаги прощава на България
Източник: EPA/БГНЕС
186

„Трудностите в строителството на тръбопровода „Балкански поток“, шпионски и хакерски скандали, спорове за съветската история, взаимно изгонване на дипломати, арест на проруски активист. 2019-та година беше трудна в отношенията между Москва и София. Деловите контакти с Русия са изключително изгодни за България, но не намират разбиране в Европейския съюз. На балканската държава й се налага да маневрира. Общественото мнение там е разделено между привържениците на самостоятелната политика и проевропейския курс, съгласуван с Брюксел. Но инициативата принадлежи на тези, които гледат на Русия скептично“, пише ТАСС в обширен обзорен материал за българо-руските отношения през 2019 година, цитиран от Агенция „Фокус“.

Ключовият проект за руските интереси в България е тръбопроводът „Балкански поток“, по който през 2021 година трябва да започнат доставки на газ за Южна Европа. Особеността на магистралата е, че тя ще бъде положена в обход на Украйна, което ще позволи да се избегнат транзитните преговори с Киев. Русия се интересува от бързото завършване на проекта и се оплаква от закъснения: имаше надежда „Потокът“ да започне работа от края на 2019 г., но датите за откриване бяха отложени за края на 2020 г.

Полагането на тръбите в България в срок бе възпрепятствано от съдебния спор около италианско-саудитския консорциум „Аркад“. През април компанията бе обявена за победител в търга за строителството им, но скоро това решение бе отменено по бюрократични причини: „Аркад“ не представи навреме документацията пред местния газотранспортен оператор. Изгодният договор автоматично отиде при конкурентите от фирмата „Газово разширение и развитие на България“. Спорът бе разрешен едва през септември и правата на първоначалния победител бяха възстановени – но беше загубено време.

Путин: България бави „Турски поток”

Забавянето стана повод за студената размяна на мнения между София и Москва, принудена да продължи трудния пазарлък с украинците.

„Очевидно под натиск отвън работят толкова бавно. Да видим как ще се реализира в бъдеще този проект на българска територия. Ако българите не искат... е, не българите, а българските власти – ще намерим други пътища за реализация на нашите възможности в Европа“, заяви през декември Владимир Путин.

„Всеки има право да търси алтернативни маршрути – ние търсим алтернативна диверсификация“, отговори премиерът Бойко Борисов, като се позова на трудностите, свързани с необходимостта да се спазват „процедурите на Европейския съюз“.

Чисто политически на Русия не й харесва, че България е толкова лоялен и силен член на НАТО и ЕС“, добави Борисов, като реши да пренесе разговора на съвсем друго ниво.

Бойко Борисов: Не разбирам Путин

София обаче не иска да се скара окончателно с Москва. Владимир Путин получи покана от Борисов да инспектира работата лично и уверения, че тя вече е набрала скорост.

От гледна точка на Русия, забавянията изглеждат подозрителни, но не е задължително да става въпрос за недружелюбното отношение на българите, смята Екатерина Шумицкая, изследовател в отдела за европейски политически изследвания на ИМЕМО РАН, а по-скоро за българската политическа слабост. В много отношения България е заложник на обстоятелствата.

„Москва трябва да вземе предвид сложните отношения на България с ЕС и НАТО. София не винаги има пълнотата на политическите възможности. България се опитва да развие своите интереси в рамките на Европейския съюз. Но това е трудно. Най-типичният пример е сривът на плановете за строителство на газопровода „Южен поток“. България не успя да го отстои, а Германия, напротив, успешно осъществява своя„ Северен поток 2“ през всички необходими инстанции, тъй като политическата тежест на Берлин е несравнимо по-голяма“, отбелязва експертът.

За България това означава: тя е готова да бъде приятел с Русия, но само ако не е нужно да жертва нещо за това. А през пролетта на 2018 година изглеждаше, че София е готова да гради отношения с Москва и на други принципи.

Монд: 15 руски шпиони действали и в България

„Когато правителството на Бойко Борисов се отказваше от „Южен поток“ то разчиташе на отстъпки от страна на Брюксел, на някаква значителна компенсация, но получи много малко. Допълнително изиграха своята роля проруските настроения в България. Силно недружелюбната позиция към Русия започна да се отразява на Борисов и партията му – ГЕРБ. На президентските избори нейният представител претърпя поражение. Премиерът Борисов, който така или иначе има повече пълномощия от държавния глава, не можеше да не отчете промените и беше принуден да направи отстъпки“, заяви пред ТАСС завеждащият сектора по етнополитически и междудържавни конфликти към Европейския институт на РАН Павел Кандел.

Последваха молби от България да се преиграе всичко: да се прокара през територията й нов газопровод вместо нереализирания „Южен поток“. Москва отговори със съгласие и за да скрепи сближаването, България предприе най-приятелския от много години ход: отказа да изгони руски дипломати заради „случая Скрипал“. В името на отношенията с Москва София жертва трансатлантическа солидарност.

Официалното помирение се състоя в Москва, където премиерът Борисов се извини за провала на „Южен поток“, който струва на Газпром 800 милиона долара през 2014 г. „Аз нося вина за създаването на известно напрежение. Благодаря в, че не ни се сърдите. Големият брат, винаги е голям и винаги прощават“, каза тогава Борисов. На разговорите в Кремъл те се върнаха към друг изоставен в средата на десетилетието проект: изграждането на атомна електроцентрала в Белене, от който София се отказа, въпреки че атомните блокове за нея вече бяха произведени и доставени на получателя.

Но ситуацията отново се влоши. Към днешна дата перспективите за строителството на АЕЦ са много далечни. ЕС е против атомната енергетика; нужни са връзки, за да се отстояват интересите в Брюксел, а София няма такива“, коментира пред ТАСС Шумицкая, споменавайки европейските фондове, които България черпи средно по 2% от своя БВП годишно. В тази ситуация споровете с Европейската комисия не са в интерес на премиера Борисов и неговия екип. Освен това остава задната мисъл: загубите, които възникват при скъсване на връзките с Русия, с късмет, могат да бъдат компенсирани от Брюксел.

През 2019 г. България се върна към политическа линия, която може само да предизвика раздразнение в Москва. От края на лятото неприятните инциденти следват един след друг.

През септември София докосна чувствителна струна: тя призова руското посолство да не провежда изложба, посветена на освобождението на България през Втората световна война, поставяйки под съмнение причината за провеждането ѝ. „Съветската армия донесе на народите от Централна и Източна Европа половин век репресии, задушаване на гражданското съзнание, деформира икономическото развитие и ги изолацира от динамиката и процесите на развитите в европейски страни“, се казва в съобщението на българското външно министерство.

Путин награди Николай Малинов с орден

Само няколко дни по-късно последва арестът на обществения деятел Николай Малинов, който ръководи движението „Русофили“ - той беше обвинен в шпионаж, след това пуснат под гаранция, но с ограничение на правата и процесът все още продължава.

През октомври София обвини друг руски шпиони - той беше служител на дипломатическата мисия, за когото се твърди, че се опитва да получава държавни тайни. Дипломатът беше изгонен от страната. Откриха и „руски хакер“, оказа се, че е 20-годишен местен жител Кристиян Бойков. Властите установиха, че той е използвал електронна поща, регистрирана на руски сървър, и според ТАСС е извършил кибератака в навечерието на закупуването от София на партида военна техника от американска компания.

Кой е изгоненият от Москва български дипломат 

Но настоящите разногласия все още не са най-ниската точка в руско-българските отношения. „Преговорите за съвместни проекти в енергийния сектор между Москва и София вървят трудно, но фактът, че те продължават, е положителен сигнал“, заяви пред ТАСС Юрий Квашнин, завеждащ сектора за изследвания на ЕС към ИМЕМО РАН.

„Преди няколко години липсваше и това. Българската страна все пак демонстрира интерес, обективно за нея е изгодно да получава ресурси по удобна схема в обход на Украйна“.

Квашнин счита, че трудностите, които възникват между Русия и България са проявление на по-обща тенденция. „Европейската комисия оказва натиск върху България, както и върху други страни. И това се касае не само за отношенията с Русия, но и с Китай. Това е въпрос на разпределяне на пълномощията. Брюксел настоява, че взаимодействието с големи трети страни трябва да се координира на общоевропейско ниво. Някои страни се опитват да заобиколят това изискване и се договарят отделно, но това не се получава при всички“.

Според руските експерти България има запас от доброжелателно отношение към Русия, дори и това да не намира отражение в настоящата политика. „Що се отнася до Русия, общественото мнение се разделя на около 50 до 50“, казва Шумицкая.

„Въпреки това разликите в поколенията също са очевидни: страната ни е много по-симпатична на възрастните хора, а мислите на младите хора са насочени към Европа“.

В отговор на запитване от Българската социалистическа партия (БСП) са предложили на ТАСС да не поставя знак за равенство между курса на властите и общественото мнение, за което казват, че е „позитивно“ спрямо Русия. „Повечето граждани на България смятат Русия за приятелска страна, свързана с нас не само исторически, културно и икономически, но и политически. Ние не сме променяли своето отношение: гледаме на вас, като на надежден партньор, а не враг или опонент и се обявяваме против изкривяването на миналото“, заявява пред руската агенция евродепутатът от БСП Петър Витанов. Въпреки позицията на официалните власти, българските социалисти продължават да отбелязват 9 септември 1944 година.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 186
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

186 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Десетки загинали при пожар в църква в Египет

Десетки загинали при пожар в църква в Египет

Свят Преди 2 минути

Огънят е блокирал един от входовете и е предизвикал стълпотворение

Кола помете кашпа на "Витошка", шофьорът избяга

Кола помете кашпа на "Витошка", шофьорът избяга

България Преди 1 час

Номерът на автомобила му обаче е останал на мястото на инцидента

Жители на пернишко село излязоха на протест заради липса на вода

Жители на пернишко село излязоха на протест заради липса на вода

България Преди 2 часа

Хората негодуват, че са на режим през лятото

Мъж се вряза с кола в барикада пред Капитолия, след което се самоуби

Мъж се вряза с кола в барикада пред Капитолия, след което се самоуби

Свят Преди 3 часа

След това той започнал да стреля във въздуха от горящия автомобил, преди да се простреля смъртоносно

<p>Почина &quot;кралят&quot; на израелската поп музика</p>

Почина популярният израелски певец и композитор Цвика Пик

Свят Преди 3 часа

Той си отиде на 72 години след продължително боледуване

Астрономи разкриват далечното бъдеще на Слънцето

Астрономи разкриват далечното бъдеще на Слънцето

Любопитно Преди 4 часа

Те са създали подробна хронология на живота му, която се основава на наблюдения на други слънцеподобни звезди в Млечния път

Полша мобилизира военните да чистят река Одер

Полша мобилизира военните да чистят река Одер

Свят Преди 4 часа

Във водите ѝ измряха над 10 тона риба

Това ли е енергийното бъдеще на Европа

Това ли е енергийното бъдеще на Европа

Свят Преди 4 часа

През последните години вятърните електроцентрали се превърнаха в неизменна част от пейзажа на много райони от света

Дъжд с гръмотевици на места в понеделник, вижте къде

Дъжд с гръмотевици на места в понеделник, вижте къде

България Преди 5 часа

Какво ще бъде времето през първия ден от новата седмица

.

„В добра форма”: Упражнение за укрепване на краката (ВИДЕО)

Любопитно Преди 5 часа

Ефективната тренировка вижте във видеото

Кола с мигранти предизвика серия от катастрофи по пътя Созопол - Бургас

Кола с мигранти предизвика серия от катастрофи по пътя Созопол - Бургас

България Преди 5 часа

Шофьорът се е опитал да избегне полицейска проверка

Българин спечели бронз на Европейското по гребане

Българин спечели бронз на Европейското по гребане

Вдъхновени истории Преди 5 часа

Кристиан Василев успя да изпревари в последните метри европейския шампион от 2021 година

Асен Василев: Партиите трябва да се изчистят от хора с корупционен интерес

Асен Василев: Партиите трябва да се изчистят от хора с корупционен интерес

България Преди 5 часа

Ако някой го е страх от институциите или е направил нещо грешно, не трябва да е в тази игра, категоричен бе той

Земетресение от 5 по Рихтер край Турция

Земетресение от 5 по Рихтер край Турция

Свят Преди 6 часа

Трусът е регистриран в Егейско море, в залива Кушадасъ

Експлозия в търговски център в Ереван, има жертва и ранени

Експлозия в търговски център в Ереван, има жертва и ранени

Свят Преди 6 часа

Взривил се е склад за материали, използвани при производството на фойерверки