4

О т следващата година НЗОК ще разполага с разходна част от 4,3 млрд. лева или с 490 млн. лева повече спрямо тази година. Това съобщи на пресконференция в петък заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева

„Считаме, че сме намерили най-добрия баланс, който да подобри здравния статус на населението за средствата, които плаща Касата“, категорична е Начева.

За първи път министерството започва разработване на правила за добра медицинска практика заедно със съсловните организации. Сред тях са критерии за отношение между медици и пациенти.

Заместник-министърът отбеляза, че паралелно с дебата за средствата, усилено се работи по промени в законодателството. Сред спешните текстове е политиката за донорството, която от догодина преминава към нова агенция; лечението на пациентите в чужбина ще се заплаща от Касата. Допълнително се разширяват правомощията на НЗОК, която вече ще проследява как се извършват разплащанията.

Решенията за лечението на деца в чужбина и България ще се вземат без Обществен съвет, както беше досега. Съдбата на пациентите ще зависи само от експерти в Здравната каса, предвиждат промени в закона.

„Децата в бъдеще няма да бъдат лишени от правата си за лечение в чужбина“, увери Начева. „От гледна точка на прозрачността, НЗОК е най-публично управляваната институция. Бюджетът се приема от НС, числата са ясни“.

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев съобщи, че през 2017 г. в 46% от случаите решенията за финансиране са се взимали, без да има конкретна ценова оферта. А това било против правилата, предаде NOVA.

Той беше към закрития Фонд, който влиза в НЗОК. 

Членът на Обществения съвет към фонда Пенка Георгиева обаче заяви, че данните на управителя на касата не са верни.

Преди време здравният министър обеща, че 14 милиона лева, както и досега, ще се отделят за лечение на деца в чужбина годишно.Със закриването на Фонда за лечение на деца и прехвърлянето на дейността към Здравната каса, според здравните власти, се цели подобряване на процедурите по одобрение и отпускане на средства.

В същото време родители и пациентски организации се притесняват как ще се организира престоят на малките пациенти в чужди клиники.

„Фондът за лечение на деца – добър или лош – е създаден със специален юридически акт. Как ще бъде премахнат този акт технически, юридически? С преходни или заключителни разпоредби на закон, който функционира една година? Според мен, няма начин”, коментира преди време бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@