8

Прокуратурата предложи директорът на Агенция "Митници" (Customs.bg) Ваньо Танов да бъде санкциониран с глоба по обвинението за изнасяне на държавна тайна.

Танов е обвинен, че по непредпазливост е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна, което е престъпление по чл. 359 ал. 1 от Наказателния кодекс.

В телевизионно интервю на 1 септември Танов съобщи количеството гориво от държавния резерв, съхранявано в складовете на "Лукойл". Парламентарната група на "Коалиция за България" сигнализира главния прокурор за издаването на държавна тайна и по случая на Танов бе повдигнато обвинение.

От 3 февруари Ваньо Танов е с

мярка за неотклонение "подписка".

От пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че Софийска градска прокуратура е внесла в Софийски градски съд (СГС) предложение по реда на чл. 78а от НК - за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание "глоба", по отношение на Ваньо Танов.

Приложението на чл. 78а НК в този случай е задължително, тъй като за повдигнатото обвинение по посочения текст от НК се предвижда наказание лишаване от свобода до две години или пробация, когато обвиняемият не е осъждан и не са причинени имуществени вреди.

Междувременно прокуратурата поиска

на бившата говорителка на ДАНС Зоя Димитрова да бъде наложено наказание около средния размер,

предвиден в закона, за разгласяване на държавна тайна.

Наказанието, предвидено в закона, е от две до осем затвор, така средното е между четири и пет години.

Обвинителният акт срещу Димитрова беше внесен в края на миналата година. Прокуратурата обвинява бившата говорителка на ДАНС в разгласяване на класифицирана информация, която й е станала известна по служба.

На 14 октомври 2009 г., на страниците на вестник "Галерия" (на който Димитрова беше главен редактор) бе публикувана статия, озаглавена "15 корумпирани министри в "онзи доклад" на ДАНС", а на титулната страница на вестника - факсимиле на документ на ДАНС, озаглавен "Анализ на състоянието на средата за сигурност и отчет за собствената дейност през първото шестмесечие на 2009 г.".

Нивото на секретност на класифицираната информация, която е разгласила Димитрова, според обвинението е "поверително". Тя й е станала известна на 30 юли 2009 г. в качеството й на съветник в "Кабинет" към ДАНС.

Защитата на Зоя Димитрова заяви, че тя трябва да бъде призната за невинна. Самата Димитрова каза същото пред съда и припомни, че не се е признала за виновна още в самото началото на делото.

"В страниците на вестника не е излязла и една дума класифицирана информация.

Силно се съмнявам изнесените данни да представляват заплаха за държавната сигурност.", посочи тя.

Виновна или не е Зоя Димитрова ще стане ясно днес следобед, когато ще бъде прочетена присъдата от първата инстанция на съда с председател на състава съдия Иван Коев.