5

О кръжният съд в Пловдив остави в ареста висшите служители на Здравната каса в Пловдив Иван Деспотов и Владимир Манев, обвинени за източване на над 1 млн. лв. от касата, предаде Агенция „Фокус“.

Съдът прецени, че има обосновано предположение двамата да са извършили деянието,

за което са обвинени, както и че има възможност да извършат ново престъпление. Обвинените в престъпна корупционна схема висши служители на Здравната каса в Пловдив могат да обжалват решението пред Апелативния съд, като заседанието ще се състои на 17 май от 10.30 ч.

Схема как се източва над милион от държавата

Директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ Иван Деспотов и неговият колега Владимир Манев бяха арестувани при зрелищна акция на Икономическа полиция на 9 май на една от улиците в центъра на Пловдив. В автомобилите, с които са били двамата, беше намерена крупната сума от 50 хил. лв. Бяха им повдигнати обвинения за документни престъпления и за подкуп в особено големи размери.

Корупционната схема е действала чрез фиктивни аптеки,

посредством които са теглени пари от НЗОК за скъпоструващи лекарства за лечение на хепатит. В престъпната схема са участвали още собственикът на аптеки Николай Александров и човек, който е социално слаб и на чието име са регистрирани три търговски дружества с лиценз за аптечна дейност, чрез които е източвана Здравната каса.

След направени самопризнания, собственикът и подставеното лице са освободени под гаранция – за Николай Александров 20 хил. лв., а за другия обвиняем – 3000 лв. За повдигнатите обвинения на другите двама, които днес Окръжният съд остави в ареста,

Наказателният кодекс предвижда затвор от 10 до 20 години за документното престъпление и от 3 до 15 години за взимане и даване на подкуп

в особено големи размери.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@