10

П ървият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел приключи неуспешно, реши парламентът.

Решението  бе гласувано с  226 гласа "за", без против и един "въздържал се" (от ПП-ДБ). Мария Габриел не присъства в пленарна зала при гласуването и обсъждането на решението.

Кирил Петков за споразумението: Ако не ви е харесало – да не го бяхте правили

В хода на разискването от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) отправиха предложение за втория мандат към ГЕРБ-СДС. Атанас Атанасов, съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ, обяви от трибуната решението на парламентарната група и изпратеното писмо до ПГ на ГЕРБ-СДС. В него от ПП-ДБ потвърждават готовността си да реализират втория мандат като национален и съответно общ с ГЕРБ – СДС и предлагат взаимноприемлива кандидатура за министър-председател, излъчен от ГЕРБ-СДС. От ПП-ДБ декларират готовност за подписване на Споразумение за управление от председателите на двете парламентарни групи, съдържащо конкретни гаранции за реформи в съдебната система, регулаторите и службите за сигурност с ясни дати за изпълнение. Освен взаимноприемлив кандидат за премиер, предложението на ПП-ДБ предвижда Министерският съвет да продължи работа в сегашния си състав, както и да бъде запазена структурата.

Петков: Поемаме отговорност за втория мандат

НС гласува отказа на Мария Габриел от поста министър-председател

След края на заседанието дойде и отговорът на ГЕРБ-СДС, в който от коалицията заявяват, че няма да участват в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. "Нека българските граждани чрез избори решат кой и как трябва да управлява България", се посочва в отговора, подписан от председателя на парламентарната група Бойко Борисов и заместник-председателите на групата Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян. 

Официално: Мария Габриел оттегли кандидатурата си за премиер, какво следва

Предложението в зала предизвика коментари от страна на опозицията.

Корнелия Нинова, председател на „БСП за България“, сравни поканата на ПП-ДБ с „политическо харакири“.  От ГЕРБ-СДС и ДПС запазиха мълчание по време на дискусията в зала, но председателите на парламентарните им групи Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС) и Делян Пеевски (ДПС) говориха пред журналисти в кулоарите в Народното събрание. От ИТН и "Възраждане" също се включиха в обсъждането.

ПП-ДБ предложи на ГЕРБ-СДС вторият мандат да е национален и общ

Кирил Петков, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ, заяви, че има нещо много просто, сложено на масата – споразумение, в което се изисква реформа на правосъдната система през прозрачен процес. Той призова ГЕРБ-СДС да спазят думата си отпреди девет месеца и да подпишат документа. Преди девет месеца дадохме ясна дума за 18-месечно управление с единствената промяна - ротация на премиерите, припомни той. Колкото и да не искате  да си спомните за това споразумение, това беше споразумението – не ви е харесало, ами да не сте го правили. Като сте го направили, трябва да си спазвате думата, заяви Кирил Петков.

Преди началото на днешното извънредно заседание лидерът на ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов заяви пред медиите в парламента, че много е искал да има правителство.

"Срещнах се лично с лидерите нa "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев и "Демократична България" (ДБ) Атанас Атанасов в четвъртък и в петък", каза Борисов и обясни, че на срещата е извадил лист и собственоръчно е подчертал на него, че Асен Василев остава и че е най-важният човек в кабинета, и като компромис е предложил ПП-ДБ да спазят дадената дума за Мария Габриел.

Пеевски: Ясно е, че отиваме на избори

Председателят на ПГ ДПС Делян Пеевски заключи, че е ясно, че отиваме на избори. "Всичко друго, което се случва, е фарс и мъка, допълни той. Нека да запазят достойнството си всички и да отидем да видим какво доверие ще ни дадат хората", каза още Пеевски. 

Цончо Ганев от „Възраждане“ коментира, че българинът не е изморен да ходи на избори, а е отвратен от "срамни коалиции" и безпринципно молене. По думите му коалицията между "Продължаваме промяната -Демократична България", ГЕРБ-СДС и ДПС е "срамна" и се е стигнало дотам, че хората са отвратени от избори. Единствените, които ги е страх от избори, са ПП-ДБ, обобщи депутатът. Страх ги е от собствените им избиратели, страх ги е от тези избиратели, които имат глави на раменете си и знаят, че няма да ги подкрепят повече, заключи представителят на "Възраждане".

Корнелия Нинова заяви, че "БСП за България" няма да участва в разговори за подкрепа на втория мандат и не иска и третия.

Нинова посочи, че ПГ на "БСП за България" ще подкрепи внесения проект на решение от страна на ГЕРБ-СДС. Това е един естествен и нормален край на една ненормална коалиция. Коалиция, която бе зачената порочно, защото онези, които искаха да преборим мафията, да изчистим задкулисието, да се справим с паралелната държава, се прегърнаха с мафията, обясни тя. И добави, че вместо да я изчистят, са предложили да делят държавата. Всичко това бе облечено в красиви думи за евроатлантизъм, висши цели, само че се движехте не от висши цели, а от нисши страсти, заяви Нинова в изказването си.

Борисов: Исках да има правителство

От „Има такъв народ“ заявиха, че от "Продължаваме промяната - Демократична България" са неспособни на диалог. Павела Митова припомни, че на базата на опита са предупредили, че диалог с ПП-ДБ е невъзможен, поради тяхната убеденост, че по изконно право им се полага всичко. Много неща казахте, откровено лъжехте – партньорите, себе си, българското общество, затова сега е добре да си понесете последствията, добави тя.

Проектът на решение за обявяване на първия мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел за приключил неуспешно беше внесен вчера от зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, след като преди това сутринта номинираната за министър-председател от най-голямата парламентарна група Мария Габриел подаде заявление в Народното събрание, с което се отказва от кандидатурата си и заяви, че няма да предложи състав и структура на Министерския съвет.

В неделя Мария Габриел обяви на извънреден брифинг, че ще изтегли номинацията си в понеделник, а ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат. По-късно в неделя вечерта премиерът в оставка Николай Денков в обръщение по БНТ призова ГЕРБ-СДС да подпишат споразумението и да гласуват правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променят състава на Министерския съвет.

На 18 март президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарната група ГЕРБ-СДС - Мария Габриел. На 19 март Габриел върна изпълнен мандата на президента Румен Радев със състав на проектокабинет,  а в следобедните часове държавният глава подписа указ, с който предложи на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 47 минути

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 55 минути

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 1 час

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 3 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 4 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 4 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 4 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 4 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 5 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 12 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 14 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 14 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 16 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 16 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 17 часа

Партидата ще бъде доста ограничена