17

П ътните такси за масовия тежкотоварен трафик - с тегло между 3,5 тона и 12 тона, ще са от 4 до 7 ст. на километър, в зависимост от емисионния клас на превозното средство.

Това предвижда проектът на Тарифа за таксите,

които се събират за ползване на републиканската пътна мрежа, публикуван днес за обществено обсъждане, съобщава пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Предлага се първоначалният обхват на тол системата да е 6050 км - автомагистрали, първи и частично втори клас пътища.

Така 14 000 км от дългата близо 20 000 км републиканска пътна мрежа ще бъде безплатна за товарните автомобили над 3.5 тона. След старта на тол системата тези превозни средства няма да плащат и винетка за пътната мрежа извън обхвата на таксуваните пътища.

АПИ: Камионите над 3,5 тона ще плащат тол такси за 6050 км

С тарифата се въвежда справедлив модел на таксуване на пътните превозни средства, съобразен с европейския принцип - който изхабява пътя повече, плаща повече. Тол таксите са обвързани с екологичната категория на превозното средство, както и с класа на пътя, за който ще се дължи тол - автомагистрали, първи и частично втори клас. Стойността ще се изчислява на изминат километър като всяко навлизане в тол сегмент ще се приема за пълното му изминаване.

Товарните автомобили с тегло между 3.5 т и 12 т ще плащат една и съща такса за трите категории пътища, но тя ще зависи от емисионния им клас. Тези с най-високите еко класове Евро V, Евро VI или EEV ще плащат по 4 ст. на километър. За тези с емисионен клас Евро III или Евро IV тарифата ще е 5 ст. на километър, а за тези с най-ниската екокатегория - клас Евро 0, I или II - 7 ст. на километър. "Целта е да се поощрява модернизирането на автопарка, за да се пази и околната среда", обяснява Олег Асенов, член на УС на АПИ.

Така например камион с маса между 3.5 т и 12 т и емисионен клас Евро V, би платил за преминаване по маршрута София - Бургас тол такса от 14,40 лв., за София - Варна - 16,11 лв., а за маршрута Варна - Бургас - 4,03 лв. Ако е с по-нисък еко клас - Евро IV, за София - Бургас тол таксата би била 17,89 лв., за София - Варна - 20,09 лв., а за Варна - Бургас - 5,05 лв.

Тежкотоварните автомобили с тегло над 12 т и с две или три оси ще плащат в зависимост от емисионния си клас между 11 ст. и 22 ст. на километър за автомагистрали, между 10 ст. и 21 ст. на километър - за първи и втори клас пътища.

Камионите с тегло над 12 тона, с четири и повече оси ще плащат в зависимост от емисионния си клас между 18 ст. и 36 ст. на километър за автомагистрала, между 17 ст. и 35 ст. - за първи клас пътища, и между 16 ст. и 34 ст. на километър - за втори клас пътища.

Камион над 12 тона, с четири и повече оси и еко клас Евро V, би следвало да плати за пътя София - Бургас 71,72 лв., за София - Варна - 77,66 лв., а за Варна - Бургас - 19,27 лв. При по-нисък екологичен клас - Евро IV примерният маршрут София - Бургас би струвал 89,65 лв., София - Варна - 97,73 лв, а за Варна - Бургас - 24,32 лв.

Тарифата за автобусите с тегло над 12 тона ще е от 5 ст. до 9 ст. на километър за автомагистрала, от 4 ст. до 8 ст. на километър за първи клас пътища и от 3 ст. до 6 ст. на километър за втори клас пътища.

Автобусите с тегло до 12 тона ще плащат с 1 ст. по-евтино на километър, съответно - от 4 ст. до 8 ст. за автомагистрали, от 3 ст. до 7 ст. за първокласни пътища и от 2 ст. до 5 ст. за втори клас път.

С тарифата се определя и компенсаторната такса, която се дължи, ако товарен автомобил ползва платената пътна мрежа без пътна такса. За камиони между 3.5 т и 12 т тя е 150 лв., за камиони над 12 т с две до три оси - 450 лв., за тежкотоварни превозни средства над 12 т с четири и повече оси - 750 лв., за автобусите - 150 лв.
Компенсаторната такса се заплаща с цел да се избегнат административните санкции. Тя не е санкция, а по-висока пътна такса, която осигурява свободно придвижване по платената мрежа до 23:59 часа на деня, в който е наложена, пише в съобщението.

Ако водачът откаже да плати компенсаторната такса на място, за да продължи пътя си той трябва да заплати максимална пътна такса. За товарните автомобили между 3.5 т и 12 т предложеният т.нар. максимален тол е от 27 лв. до 48 лв., в зависимост от емисионния клас, за товарни автомобили над 12 тона с 2-3 оси - между 71 лв. и 146 лв., за камиони с тегло над 12 тона, с 4 и повече оси - от 119 лв. до 242 лв., и за автобусите - от 24 лв. до 49 лв. Заплащането на максимална пътна такса не освобождава нарушителите от плащането в 14-дневен срок на компенсаторна такса по банков път. Така общата дължима сума, която трябва да плати например нарушител, отказал да плати на място компенсаторната такса - водач на камион с тегло над 12 тона, с повече от 4 оси и еко категория Евро IV, е 917 лв.

Ако в 14-дневният срок компенсаторната такса не бъде платена, Законът за движение по пътищата предвижда глоби за нарушителите. При липса на декларирани данни, с които да може да се установи изминатото разстояние, санкцията за водача е 1800 лв. на ден, а за невярно декларирани данни - например опит за измама с емисионния клас, категорията или с броя оси на натоварване на превозното средство, глобата за собственика е 2500 лева на ден.

Размерът на пътните таксите е определен въз основа на съпоставка на няколко сценария, предложени от консултанта по проекта за изграждане и въвеждане на тол системата - Световната банка. Разликата между таксата за автомагистрали за пътно превозно средство с най-висок и с най-нисък емисионен клас е 100процента при камионите с тегло над 12 тона, колкото е позволено по европейска директива. Една от целите на тарифите е да се насърчи използването на екологични превозни средства, което ще допринесе за намаляване на вредните емисии от автомобилния транспорт и съответно - за опазване на околната среда, каквато е и общата транспортна политика на ЕС.

Запазва се размерът на таксите, които се събират от леки автомобили - електронни винетки (10 лв. - уикенд винетка, 15 лв. - седмична винетка, 30 лв. - месечна винетка, 54 лв. - тримесечна винетка и 97 лв. - годишна винетка). Непроменена остава и стойността на таксите за ползване на моста на р. Дунав в посока Русе - Гюргево, както и на тези за специално ползване на републиканските пътища - за извънгабаритни превози, рекламни съоръжения и търговски крайпътни обекти.
Срокът за събиране на предложения по проекта на тарифата е до 16 декември 2019 г.

(Във видеото по-горе си припомнете какво каза през месец май регионалният министър по повод въвеждането на тол системата.)

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕП ще гласува резолюция за пълното приемане на България и Румъния в Шенген до средата на годината

ЕП ще гласува резолюция за пълното приемане на България и Румъния в Шенген до средата на годината

Свят Преди 9 минути

Изчакването по границите води до загуби от стотици хиляди евро за бизнеса, се посочва в одобрения текст

ГДБОП разби престъпна група за фалшиви пари и документи

ГДБОП разби престъпна група за фалшиви пари и документи

България Преди 23 минути

Предстоят разпити пред съдия на трима души в качеството им на обвиняеми

Продават къщата на Фреди Меркюри в Лондон

Продават къщата на Фреди Меркюри в Лондон

Любопитно Преди 1 час

"Гардън лодж" - къщата в неоджорджиански стил в Кенсингтън, се продава на цена над 30 млн. британски лири

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Любопитно Преди 1 час

Четирите оранжеви престилки ще се борят за мястото си в шоуто срещу четирима нови топ готвачи

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Свят Преди 1 час

Това е второто подобно нападение на израелската армия в рамките на 48 часа

<p>Разкриха още една редактирана кралска снимка</p>

След скандала с Кейт Мидълтън: Разкриха още една редактирана кралска снимка

Любопитно Преди 1 час

Снимка на Елизабет II с правнуците, направена от Кейт Мидълтън, също е била редактирана

<p>&quot;Опенхаймер&quot; разбуни духовете</p>

"Опенхаймер" разбуни духовете: Има ли реална заплаха за ядрена война

Свят Преди 1 час

В този много критичен момент "Опенхаймер" върна дискусиите за ядрените оръжия в публичното пространство

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

Свят Преди 2 часа

Бившият певец беше осъден за две изнасилвания през 2016 г., както и за това, че се е снимал да прави секс с жени без тяхно знание

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

Свят Преди 2 часа

Младите шофьори да имат изпитателен срок в първите си две години зад волана, предвиждат още промените

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 2 часа

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 2 часа

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 2 часа

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 2 часа

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 2 часа

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 2 часа

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 3 часа

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави