Актуализацията на бюджета противопостави ГЕРБ на БСП и ДПС
Актуализацията на бюджета противопостави ГЕРБ на БСП и ДПС   
Източник: Георги Димитров - Бруно, Нетинфо
71
Ау уализацията на бюджета се прави и поради изчерпване на резервите и липса на гъвкавост. Малкото заложени буфери са изчерпани. Това каза в парламента финансовият министър Петър Чобанов при обсъждането на актуализацията на Бюджет 2013 г.

Просрочените задължения на централното правителство са малко над 100 млн. лв., посочи финансовият министър. С актуализацията на бюджета променяме разходната част с 286 млн. лв. 160 млн. лв. от тях са за погасяване на просрочени задължения на държавата към бизнеса.

Фискалната стабилност няма да бъде нарушена с актуализацията на бюджета. Ние оставаме сред осемте от най-дисциплинираните страни в ЕС, обясни Чобанов.

Той увери, че тези един милиард лева от актуализацията няма как да бъдат откраднати,

защото постъпват във фискалния резерв и водят до неговото увеличение. Фискалният резерв ще намалее през август с 800-те милиона лева, които трябва да се върнат, припомни Чобанов.

Според него фискалната политика на Симеон Дянков се е характеризирала с това, че е фиксиран нисък дефицит, без да се вземат предвид поети ангажименти, които трябва да се разплатят.

Актуализацията ще даде възможност за изпълнение на приоритетите на правителството, най-вече за

коректно отношение към бизнеса,

посочи министърът. Той очерта проблемите, които ще се преодолеят, макар и не непълно - очакваното неизпълнение на приходната част на ангажимента, разходите, свързани с поет ангажимент, за който не е предвиден бюджетен ресурс, липсата на буфери в разходната част на бюджета и липсата на възможност да се попълни фискалният резерв.

Чобанов посочи, че оценките на приходните агенции са за неизпълнение на приходите в размер на 980 милиона лева, което при пакета от мерки може да бъде сведено до 555 милиона лева. 

Актуализацията на бюджета очаквано противопостави ГЕРБ, от една страна, БСП и ДПС - от друга. От "Атака" нарекоха актуализацията спасителна, но заявиха, че ще се въздържат при гласуването.

С цифри опониращите си страни аргументираха тезите "против" и "за" ревизията на държавната сметка.

Председателят на бюджетната комисия в 41-то Народно събрание Менда Стоянова даде примери за манипулация на изнесените в подкрепа на проектозакона данни.

Тя упрекна финансовия министър Петър Чобанов в избирателен подбор на цифрите, с които е защитил намерението на правителството в пленарната зала. Не отговаря на истината, подчерта Стоянова, твърдението, че за 2009-2011 г. държавният дълг е увеличен с 4 млрд. лв. Към 31 декември 2009 е бил 4,800 млрд евро, 2011 - над 5 млрд. евро, разликата, по нейни изчисления , е над 1 млрд евро или около 2,700 млрд лв. През януари 2012 г.. дългът е 6,196 млрд евро , което също не правило увеличение с 4 млрд лв.

По отношение на фискалния резерв -31 декември 2008 г е бил 8,3 млрд. лв., при смяната на властта през 2009 г. - 7,8 млрд. лв. , 6,1 млрд. лв. през декември 2012. Т.е. 2,2 млрд. лв. е намалението на фискалния резерв , а не 4 млрд. лв., заключи Менда Стоянова.

Тя похвали кабинета, че в крайния вариант приходната част е свита с 207 млн. лв., а не с по-рано заявените 1 млрд. лв. Кого заблуждавате, попита тя БСП - когато миналата година казвахте, че има над 1 млрд. лв приходи или сега, когато твърдите, че не се събират. Изводът е един, коментира Менда Стоянова, отказ на кабинета да работи за подобряване събираемоста на приходите, от борба със сивата икономика и контрабандата.

ГЕРБ приемат допълнително 40 млн. лв. да бъдат заделени за социално подпомагане.

За останалите предвидени 160 млн лв. харчове отгоре обаче били изброени само посоките, в които ще отидат - част за МВР и МО, министерствата с над 1 млрд. лв. бюджет, 5-6 млн. за Министерството на здравеопазването, 85 млн.лв. за НЕК. Правителството стана заложник на предизборните обещания на БСП за намаляване цената на тока, на каква цена ще стане ясно по-късно, отбеляза депутатът. Тя добави, че близо 500млн. лв. само за една година ще са необходими за компенсиране на зелената енергия, според плана на ДКЕВР.

Стоянова смята, че макар в момента да няма място за тревога, че дефицитът, след актуализацията, ще стане 2 на сто от БВП, е лош сигнал той да се увеличава без да има нужда. Какъв ще бъде дефицитът в бюджет 2014 г., след като има предвидени големи социални плащания, даде пример Менда Стоянова. Днес трябва много сериозно да бием камбаната за актуализацията, за да сме сигурни, че догодина няма да бием камбаната на дефицитите и дълговете, призова тя.

В отговор Димчо Михалевски от левицата цитира цифри, според които покритието на фискалния резерв при ГЕРБ е намаляло 3 пъти спрямо общия консолидиран държавен дълг, плюс 928 млн.лв., изтеглени от държавните предприятия.

Колегата му Таско Ерменков напомни, че коментираните от Стоянова 85 млн. лв. за намаляване цената на тока са елемент от цялата система на ново ценообразуване, която дава възможност токът на "падне" с пет на сто, вместо да скочи с 40%.

Алиосман Имамов (ДПС) показа графика на растежа с коментара, че в края на кривата има "една пързалка", която води българската икономика към нова рецесия. Според него това не трябва да се допуска, защото последствията ще са тежки. Депутатът посочи, че дефицитът и дългът са важни, но липсата на икономически растеж е най-тежката икономическа болест за всяка държава. Има възможност, смята Имамов, да се кредитира икономиката в полза на растежа, който е свързан със заетостта и доходите на хората.

Бившият икономически министър Делян Добрев (ГЕРБ) посочи, че това не е бюджет на растеж, а на допълнителни разходи. Имамов отговори, че 160,4 млн. лв. са за покриване на стари вземания на бизнеса, а 286 млн. лв. имат пряко отношение към повишаване на икономическата активност.

"Атака" ще се въздържи при гласуването,

защото смята, че бюджетът е половинчат, обясни решението на националистите Магдалена Ташева. Според нея, въпреки че е необходимо, социалните мерки се прокарват "страхливо и свенливо". Не виждам защо се страхувате да кажете, че България е в свирепа социална катастрофа, че фискалната стабилност струваше човешки животи, попита Ташева.

Депутатите гласуваха удължаване на днешното заседание до приемането на актуализацията на бюджета.
Коментари 71
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

71 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 6 минути

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 10 минути

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 1 час

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 1 час

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 1 час

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 1 час

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 2 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 2 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 2 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 3 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 3 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 3 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 3 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 3 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 3 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев