46

В ъзможно е сделката за покупката на американските изтребители F-16 да бъде финализирана в следващите 6 до 9 месеца. Това каза в специално интервю за Канал 3 директорът в „Локхийд Мартин“, Джеймс Робинсън. Той даде първото си обширно интервю, след като вчера парламентът даде зелена светлина на преговорите за закупуването на F-16.

Според Робинсън, който е опитен пилот, тези бойни самолети са най-доброто, което се произвежда в момента.

Очаква се родни летци да докарат първите бройки от изтребителите у нас.

„Доколкото ми е известно, правителството на САЩ е готово да започне срещи с това на България. Сроковете ще се решат от тях, но процесът няма да отнеме години, а месеци. Разбира се ние сме на среща да ги подпомогнем и надяваме да имаме сделка в следващите 6 до 9 месеца, възможно най-скоро“, обяви Джеймс Робинсън – директор „Международно бизнес развитие на F-16” в „Локхийд Мартин“.

Веднага щом договорът е подписан, ще започнем да поръчваме частите и компонентите за F-16. Поддръжката на бойните самолети ще се случва тук, в България, от военновъздушните сили на страната, няма да има производство, но по поддръжката ще търсим възможности с близки страни и местната индустрия.

Хората, които ще поддържат изтребителите и пилотите ще бъдат обучени в САЩ.

Това ще се случи година, година и половина след подписването. И се надяваме, че именно български пилоти ще летят с тях при пристигането им в страната.

Lockheed Martin, базирана в Бетесда, щата Мериленд, САЩ, е глобална отбранителна и космическа компания с близо 100 000 служители в цял свят и работи основно в областта на проучването, проектирането, разработването, производството, интегрирането и поддръжката на високо технологични системи, продукти и услуги.

По-рано днес до медиите беше разпратена и позицията на Агенцията за отбранително имущество на Швеция (FMV) във връзка с процеса по избор на нов тип боен самолет за българските ВВС.

Йоаким Валин, директор „Експорт и международни отношения“, Агенция за отбранително имущество на Швеция е категоричен, че шведската оферта за изтребител Gripen има повече предимства за България.

Изтребител Gripen
Изтребител Gripen Източник: Thinkstock/Guliver

Ето и цялата позиция:

„Уважаваме решението на българския парламент във връзка с процеса по придобиване на нов тип боен самолет. Въпреки това ние сме убедени, че

шведската оферта носи повече предимства за България.

Вярваме, че Gripen е най-подходящият вариант за България и българските ВВС. Gripen е най-модерният изтребител на въоръжение днес, който се е доказал при провеждането на съвместни мисии на НАТО. Gripen е произведен в Европа, напълно съвместим е с НАТО и има ниски разходи през целия жизнен цикъл.

Освен това шведската оферта е за напълно съвместим пакет от 10 изтребителя. Заедно с необходимото въоръжение и оборудване, офертата е под първоначално одобрения от парламента бюджет от 767 млн. евро. Според доклада на експертната група към Министерството на отбраната,

Gripen е платформата с най-добри оперативни способности.

Партньорството с Швеция би донесло ползи за българското общество като резултат от задълбочаващото се сътрудничество между двете държави. Продължаваме да следим процеса и оставаме на разположение за допълнителни разговори в случай, че България би искала да проведе такива“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@