18

Премиерът Бойко Борисов представи днес пред журналисти проф. Анна-Мария Борисова, която той предлага за министър на здравеопазването.

"Здравната реформа е нещо, което трябва да се случи и всички са съгласни за това. Всички знаят, че се източват пари от здравеопазването, никой не казва от къде се източват.

Първата задача на здравния министър е да спре течовете в здравеопазването", заяви премиерът.

Според него Борисова има характера, компетентността, волята за провеждане на здравната реформа.

Проф. Борисова е eндокринолог, ръководител на  Клиниката по тиреоидни и метаболитни костни заболявания в Университетската болница по ендокринология в София. Председател е на Българското дружество по ендокринология.

Завършила е медицина в Медицинска академия - гр. София през 1974 г. Започва работа като интернист в Окръжна болница - гр. Ловеч.

През 1980 г. придобива специалност по вътрешни болести. През 1982 г. придобива специалност по ендокринология.

От 2005 г. е доктор на медицинските науки. От 2006 г. е професор. Има участия в над 10 клинични проучвания, в седем от тях като главен изследовател.

Председател е на Българска лига за профилактика на остеопорозата.

Има син, който също е лекар.

Реформата трябва да се направи с мисъл за болния,

той трябва да бъде в центъра на нашите действия, заяви бъдещият здравен министър в първото си изявление, като същевременно изтъкна, че медицинските специалисти трябва да бъдат удовлетоворени от своята работа.

Във всички случай ни трябва здравна карта, категорична е тя и попита защо досега това не е направено.

Срам ме е да произнасям думата здравна реформа, тъй като голяма часто от моя стаж премина с думата здравна реформа в кавички, коментира още бъдещият министър.

"Аз моята къщичка съм си я подредила, и двора съм помела, но разбрах, че други дворове не са пометени и значи ще трябва да помогнем да се спретнем", каза Борисова.

"Трябва ни ред и дисциплина. Българинът е волна птица, той обича да живее свободно, но да има дисциплина е хубаво нещо", допълни тя.

Според Борисова трябва да се направи ревизия, за да се види как точно ще бъдат спрени течовете във финансирането в здравеопазването.

Мен никак не ме интерсува дължината на престоя ми, мен ме интересува да има резултати, каза още Борисова.

"Аз съм на върха на кариерата си, търсена съм, защото си разбирам от работата. Трябваше ми известно време да си помисля, но взех бързо решение. Твърд човек съм", сподели тя.

Бойко Борисов коментира, че проф. Борисова е първият и единствен човек, на когото е предлагал поста. Тя има тежък характер, а на мен такъв човек ми трябва, категоричен бе той.

Десислава Димитрова бе представена като бъдещ зам.-министър на здравеопазването. Тя е специализирала здравна икономика в чужбина.

Членове на Столичната лекарска колегия веднага поставиха под съмнение

качествата на предложената за нов министър на здравеопазването Анна-Мария Борисова. "Аз не знам какво може да направи една жена министър, която няма опит", заяви председателят на софийската лекарска колегия д-р Методи Маджаров.

Според някои от медиците, събрали се във Военномедицинска академия за протест, има вероятност парламентът да не приеме новата кандидатура.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов смята за притеснително, че според премиера Анна-Мария Борисова е некомуникативна, както и че повечето лекари не я познават. Името на новия здравен министър не е било коментирано с него.

Според доктор Диана Чинарска в БЛС продължават да са изненадани от начина, по който подаде оставка д-р Божидар Нанев: "Тъй като преди четири дни на нашия събор самият премиер заяви, че стои твърдо зад него и действията му в сферата на реформата в здравеопазването. Само след два дни се повдигнаха обвинения срещу него, в които дълбоко се съмняваме, но за там има други компетентни органи."

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@