3

П равителството отпусна 27 млн. лв. за довършване на новата болница в Ямбол. Капиталът на лечебното заведение ще бъде увеличен с парични вноски за периода 2019 - 2021 г.

Увеличението на капитала ще се извърши чрез издаване на нови акции, след извършване на парични вноски, както следва: през 2019 г. - вноска в размер на 8 100 000 лв.; през 2020 г. - вноски в размер до 13 500 000 лв.; през 2021 г. - вноски в размер до 5 400 000 лв.

Така ще се осъществи преместването на болницата в намиращата се в близост недостроена сграда в груб строеж. Новият болничен блок ще бъде на 10 етажа с площ от 32 000 кв. м, с капацитет до 250 болнични легла. Предвижда се строителство и на инфекциозно отделение. По този начин ще се подобрят обслужването на пациентите и условията на труд на лекарите, както и ще се спомогне за привличане на повече пациенти.

Предстои да се обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на проекта, като в рамките на година и половина след това трябва да има изграден нов болничен комплекс.

Прогнозите са болницата "Св. „Пантелеймон" да обслужва 120 хил. души в Ямболска област.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че от 2013 г. се работи по тази тема.

"Когато създадохме правителството, колегата Волен Сидеров като депутат от Ямбол го беше поставил като условие. Сега болницата в Ямбол на практика е едни павилиони", заяви Борисов. Премиерът припомни, че са минали 40 години от първата копка на сградата.

"Това е една от хилядите сгради, започнати и недовършени навремето. Но сега мисля, че държавата може да ги осигури. Това са 17 павилиона – пази Боже да си болен там", коментира министър-председателят.

От своя страна, кметът на Ямбол Георги Славов подчерта, че отпуснатите средства за болницата в града са жизнено важни и не трябва да се свързват с предизборния момент в страната.

Директорът на болницата д-р Панайот Диманов заяви, че с новия болничен комплекс качеството на медицинската дейност ще бъде на по-високо ниво.

"Това ще мотивира всички работещи за обгрижването на пациентите, ще способства за създаването на нови високо технологични дейности и за всичко, което е необходимо, за една модерна медицина в Ямболска област“, заяви д-р Диманов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@