2

С офийска градска прокуратура повдигна обвинение кмета на община Златица заради извършено от нея документно престъпление и за длъжностно присвояване в особено големи размери, съобщиха от СГП.

От съобщение на прокуратурата става ясно, че кметът на Златица е осъществила длъжностно присвояване на сума над 1 000 000 лв. в периода юли-декември 2014 г.

Средствата били отпуснати като целеви субсидии за капиталови разходи от Държавния бюджет на България по програма за 2014 г. "Растеж и устойчиво развитие на регионите“. В присвояването са участвали друго длъжностно лице и управител на частно търговско дружеството като помагачи. Магдалена И. обаче се разпоредила със сумата, като наредила плащане по фактура за извършени строително-монтажни работи.

За улесняване на присвояването било осъществено документно престъпление от страна на помагачите й, като били съставени официални документи с невярно съдържание. По този начин във фактурите били отразени многократно по-високи стойности от реално дължимите.

Магдалена И. е привлечена към наказателна отговорност и затова, че януари месец 2014 г. е изготвила официален документ с невярно съдържание с цел да бъде използван пред Областния управител на Софийска област и така да се осъществи двойно финансиране на строително-монтажни работи.

Тя твърдяла, че проектът с предмет "Преустройство на първи етаж на Разширение на училище кв. 72, гр. Златица“ не е финансиран от друг източник, различен от Публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие“ .

Спрямо Магдалена И. е взета мярка за неотклонение "подписка“.

Ако бъде призната за виновна по повдигнатото й обвинение за престъпление по чл. 311 от НК, Магдалена И. може да получи наказание „лишаване от свобода“ до 5 години, като съдът може да постанови и "лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност“.

За длъжностно присвояване законодателят е предвидил наказание "лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@