23

М инистърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви на пресконференция, че удължаването на живота на Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ е сред основните приоритети на кабинета, предаде агенция БГНЕС.

Министър Петкова подчерта, че АЕЦ „Козлодуй“ е гарант за националната сигурност. Петкова говори по време на среща, на която бяха представени резултатите по проекта за удължаване на живота на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ с 10 години. Проектът се изпълнява от руската „Русатом Сервис“.

Министърът припомни, че в края на миналата година са приключили дейностите по удължаването на лицензията и за Пети блок.

По проекта за Шести блок са начертани 227 мерки. До този момент за изпълнени 137, до края на годината предстоят още 70. Всички мерки са изпълнени със собствени средства на АЕЦ, която се намира в добро финансово състояние. За миналата година централата е регистрирала 118 млн. лв. печалба.

„Сътрудничеството с България се развива прекрасно повече от шест десетилетия.

Удължаването на V и VI блок е важен проект за „Росатом“.

Това фактически е даване на втори живот, който ще позволи да се използват пълноценно следващите 30 години“, коментира първият заместник генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров. Той разкри, че наред с ремонтната дейност “Русатом Сървис“ има и социални ангажименти Компанията предстои да построи нов спортен комплекс в Козлодуй.

Кирил Комаров
Кирил Комаров Източник: БГНЕС

„Росатом Сервис“ има два договора, свързани с продължаването на срока за експлоатация на Пети и Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“. Двата лиценза изтичат съответно през ноември 2017 г. и през октомври 2019 г.

На въпрос дали „Росатом“ проявява интерес към бъдещо строителство на АЕЦ „Белене“ Кирил Комаров отговори, че по принцип руската компания проявява интерес към този проект но първо трябва да станат ясни условията, при които ще се реализира.

Комаров заяви, че

руската компания е в непрекъснат диалог с българските им колеги по проекта за втората атомна електроцентрала.

еведнъж са заявявали, че са готови да обсъждат всяко едно решение на българското правителство. Той добави, че никъде по света такива големи енергийни проекти не се осъществяват без държавно участие. Друг е въпросът каква точно ще бъде формата и в какво ще се състои това участие, като тези въпроси се решават от правителството на всяка страна. Комаров обаче отчете, че България вече активно е участвала в този проект чрез закупуването на оборудването.

Твърдата позиция на правителството е, че втора атомна централа ще се строи от стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без държавни гаранции. Държавата ще участва с изграденото до момента и закупения вече реактор. В края на юни Министерски съвет, след подкрепа от парламента, отмени свое старо решение и възложи на министър Теменужка Петкова до края на октомври да работи по избора и търсенето на инвеститор. Очаква се най-късно до края на годината активите и пасивите по проекта да се отделят в отделно дъщерно дружество.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@