229

Т ри дни след изказването на новоизбрания руски дипломат Пьотр Толстой, че Русия ще „купи“ България, партиите в българския парламент излязоха с декларации по въпроса.

Управляващите от ГЕРБ определиха думите му като „недопустими за един политик и оскърбителни за националното достойнство на българите“. Те

поискаха публично извинение от Толстой

за „провокативното“ му поведение.

Премиерът Бойко Борисов още вчера на заседанието на Министерския съвет коментира изказването на руснака с думите: „От 1300 години сме удържали никой да не ни купи!“.

Външният ни министър Даниел Митов пък реагира още в деня на изказването като заяви в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“, че: „България не е, и никога няма да бъде за продан!“.

Опозицията в лицето на

„БСП лява България“ и председателя ѝ Корнелия Нинова пък хвърли вината за отношението на руския политик върху ГЕРБ,

казвайки от парламентарната трибуна: „Докато вие управлявате, светът все така ще се отнася към нас – пренебрежително, с началници, които ви командват и от всичко това ще губи само България, българският народ и националният интерес“.

Все пак тя подчерта, че според партията, която представлява, изказването на руския депутат Пьотър Толстой е достатъчно сериозно, за да се обсъжда в българския парламент.

С декларация излязоха и от

Реформаторския блок, според които изказването е „грозно, арогантно и предизвикателно“.

„Думите на депутата Толстой не са просто политическа провокация, политическа лудост на непремерената фраза или израз на отчайваща политическа неграмотност. Когато един от зловещите вещери на великоруската пропаганда се държи като имперски чиновник по отношение на един независим и горд народ и държава, ние можем да сме напълно сигурни, че става дума за политическа тактика, приета от най-високата позиция в руската държавна машина в контекста на водената от Москва глобална хибридна война срещу демокрацията и свободата в световен мащаб“, казват още от РБ.

Те настояха българските институции да поискат официалната позиция на Кремъл и руското посолство в София по случая.

В неделя известният руски телевизионен журналист и бъдещ депутат от партията на Путин „Единна Русия” Пьотр Толстой, заяви, че България „просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@