Тотю Младенов: Всичко е в ръцете на бизнеса
Социалният министър се надява да има пари в бюджета за по-голямо увеличение на пенсиите   
Източник: БГНЕС
33

Докато съм на този пост, няма да позволя да бъдат ощетени българските работници на пазара на труда в България, зарича се министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в интервю за БТА.

По думите му има държавна воля за преориентиране на политиката към защита на българските граждани на пазара на труда, особено в състоянието на криза.

Ако работодателите не използват натрупаният ресурс от намалената осигурителна тежест за 2010 г. за запазване на работните места, от 2011 г. е възможно политиката да се преосмисли и осигурителната тежест да бъде увеличена, посочва Младенов.

Ето какво още казва министърът на труда и социалната политика:

- Доколко са реалистични очакванията на синдикатите за 15% безработица през следващата година, след като в правителствената програма са заложени 11,4%?

- През първите три месеца на следващата година на пазара на труда ще бъде трудно. Много важни са мерките, които предприемаме за облекчаване на ситуацията на пазара на труда през следващата година.

Ще продължим действието на правителственото постановление 44 - за заетите на половин работен ден в предприятията, като то ще действа не три, а четири месеца.

Чрез оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" откриваме ваучерната схема за обучение, квалификация и преквалификация, и придобиване на допълнителни компетенции на заетите и безработните. Използваме в максимална степен другите възможности, които ни се предоставят от Глобализационния фонд към ЕС.

За да се доближим в максимална степен до нуждите на бизнеса от квалифицирана работна ръка, през последните няколко месеца в срещи с министрите на труда на Корея, Израел и Франция се договорихме да изградим съвместни центрове за обучение и квалификация в България по модела на съществуващите българо-германски центрове.

Целта е българските кадри да бъдат обучени предварително от специалисти на фирмите от тези страни, които желаят да инвестират в България.

- 11,4 означава ли, че след като периодът януари-март ще бъде най-тежък, през тези месеци може да се очаква пик на безработицата и по-висок от заложения средногодишен процент?

- Средногодишен процент от 11,4 означава, че през някои месеци може да достигне и малко по-голям размер, но от пролетта и лятото на следващата година процентът ще се нормализира.

Искам да подчертая нещо друго, свързано с антикризисните мерки. Знаете, че намалихме от 1 януари 2010 г. осигурителната тежест за бизнеса с две на сто, както и за осигурените лица.

Надявам се той да използва този освободен ресурс, който няма да му се отнема, за запазване на колкото може повече работни места. Ако се установи в края на следващата година, че тази мярка не работи, мога да прогнозирам, че може да се преосмисли политиката в тази посока.

Това означава след 2010 г. не да се намаляват осигуровките, а напротив - да се увеличават. Така че всичко е в ръцете на бизнеса. В крайна сметка това е един вид джентълменско споразумение между правителството и бизнеса, и те трябва в максимална степен да оправдаят това доверие.

- Очаквате ли приток на емигранти в България от страни извън ЕС и по какъв начин ще бъдат защитени интересите на българските работници?

- Докато аз съм министър, няма да позволя да бъдат ощетени българските работници на пазара на труда в България. Политиката се преориентира, когато има държавна воля за това. В състояние на криза ние сме длъжни да защитим на първо място пазара на труда за българските граждани.

- По какъв начин ще въздействате върху работодателите, които не осигуряват в достатъчна степен безопасността на работниците си?

- През последните години в България има леко подобрение на условията на труд в редица предприятия, отрасли и браншове, но не навсякъде е така. Особено в състояние на криза, работодателите още повече пренебрегват тези свои задължения и не инвестират достатъчно в подобряването на условията на труд.

Що се отнася до смъртните случаи на строежите, освен санкции за работодателите, длъжностните лица и работниците, ако са нарушили правилата за безопасност, смятам, че и съдебната система трябва да подходи по друг начин. Не си спомням да има осъден работодател или длъжностно лице за смъртна трудова злополука, причинена по тяхна вина в България.

- Как трябва да се промени и да действа съдебната система, за бъдат принудени работодателите да спазват условията за безопасен труд?

- Разпоредил съм на Главната инспекция по труда да търси контакти с представители от съдебната система. Трябва да се правят съвместни семинари и колегите от съдебната система - съдиите, да се запознаят как и какво трябва да се прави, за да се спазва трудовото законодателство. Мисля, че това ще доведе до резултат.

- Може ли да се очаква актуализация и на детските надбавки в средата на годината?

- Искрено се надявам, че на полугодието, както сме се разбрали със синдикатите и с работодателите, на базата на по-високите приходи, които очакваме, че ще бъдат факт благодарение на предприетите мерки, включително и в приходната част на бюджета, ще има възможност да направим и нова политика по отношение на пенсиите, на минималната работна заплата и на социалните стандарти, включително за детските надбавки.

- Какви са очакванията Ви за осъвременяването на пенсиите?

- Смятам, че ако не спазим "швейцарското правило", според възможностите в бюджета може да се окаже, че ще увеличим с повече пенсиите от 1 юли 2010 г., отколкото, ако бяхме спазили "швейцарското правило". Според мен минимум с 5% трябва да се увеличат пенсиите от 1 юли 2010 г. Дано да има възможност и за повече, зависи от приходите в бюджета.

- Какво да очакват хората, на които предстои пенсиониране в близките години - кои от предвидените промени в пенсионната система ще влязат в сила в краткосрочен план?

- Пенсионната реформа беше направена в цялостния си вариант преди 10 години, през тях много неща се промениха, изместиха се някои акценти. Изключително тежката демографска криза и застаряването на населението ни накараха още преди три месеца да създадем специален консултативен съвет към МТСП. В него участват представители на синдикати, работодатели, експерти в социалното осигуряване, частни пенсионни фондове и част от пенсионерските организации.

Целта е да се погледне по-мащабно как можем да направим реформата, така че след 20 години проблемите, свързани с пенсионното осигуряване, да бъдат постепенно изчистени.

Много ми се иска да мислим в дългосрочен план, т.е. не само за сегашното поколение, сегашната ситуация и близките няколко години, а с перспектива 10-20 години напред. Иска ми се да предприемем такива реформи, които да дадат възможност следващите поколения да се възползват от пенсионния модел, който сме направили.

След 20 януари работните групи ще са приключили работа, ще систематизираме това, което са подготвили и ще започнем широко обществено обсъждане с гражданите, синдикатите, общините и парламента.

- Кога реално ще се повиши възрастта за пенсиониране?

- Преди да отмине кризата, т.е. до следващите една-две години, смятам, че не е редно да се предприемат такива действия. Но след това, след 2011 г., в един по-дългосрочен период, да речем от 10 години, може да се мисли за плавно повишаване на възрастта за пенсиониране, за да може да не се почувства толкова драстично от хората, да могат и хората, и бизнесът да знаят оттук нататък каква е схемата, която се предлага.

- Какво имате предвид под плавно повишаване?

- Например след 2011 г., в следващите десет години, ако се увеличи пенсионната възраст с година, година и половина или две години, как това да бъде разпределено плавно през тези десет години. Възрастта не трябва да се повиши изведнъж, защото това е непосилно за много хора. Осигурителният принос е изключително важен за дохода от пенсии, който ще се получи след време.

 Затова смятам, че и таваните на пенсиите трябва да бъдат премахнати постепенно, защото това е един от стимулите хората да се осигуряват върху реалната си заплата.

- Какво бихте казали на хората, които панически изтеглиха вложенията си от частните пенсионни фондове, заради кризата и моментното "стопяване" на средствата им?

- Не бих ги съветвал да правят това, защото за родените след 1960 г. се даде възможност да се осигуряват допълнително в универсалните пенсионни фондове, а които имат желание - да правят и допълнителни вноски в третия стълб - доброволното пенсионно осигуряване.

Мисля, че когато започнат да се получават първите пенсии от втория стълб, т.е. от универсалното пенсионно осигуряване след 13 години, тогава заместващият доход от пенсии може да достигне 70-75% от заплатата - когато се съберат доходите от задължителното, допълнителното и доброволното пенсионно осигуряване.

В България е крайно време да започнем да мислим и в посока в какви инструменти трябва да инвестират частните пенсионни фондове своите средства или една част от тях, за да може те да гарантират по-висока доходност на хората, осигурени в тях.

Ние предлагаме част от тези над 3 млрд. лева, акумулирани от частните пенсионни фондове, да бъдат използвани за инвестиции в българската икономика, с пълна гаранция от държавата. Когато държавата гарантира инвестицията на тези средства, по този начин ще дадем възможност и на хората, които се осигуряват в тези фондове, да получат след време по-висока доходност.

Моят съвет е да се използват частните пенсионни фондове, те са напълно контролируеми от държавата, така че няма опасност за техните средства.

- Очаква се да отпадне предвиденото въвеждане на подоходен критерий за интеграционните добавки на хората с увреждания, това по какъв начин ще се отрази на бюджета?

- Много се радвам, че премиерът и президентът се разбраха да няма подоходен критерий за хората с увреждания и средствата, които са около 25 млн. лева, ще бъдат гарантирани за следващата година. Мисля, че това е много правилно решение. Смятам, че политиката за хората с увреждания трябва да бъде ориентирана не толкова в парични средства, колкото в предоставянето на специални социални услуги за тях - рехабилитация, допълнителна помощ и обслужване, балнеолечение, които планираме през 2011 г. Мисля, че това е правилният път, това е и европейската практика.

- Кога реално ще започне закриването на домовете на хора с увреждания и за децата, лишени от родителска грижа, в сегашния им вид?

- Още от следващата година. През следващите четири години сме планували, ако може почти всичките институции, където са настанени хора с увреждания, деца с увреждания и сираци, да бъдат закрити и на тяхно място да се изградят защитени жилища и дневни центрове, където да се осигурят условия, близки до семейната среда. Средства могат да се използват от общините по програмата "Регионално развитие". Там са заделени над 20 млн. евро за тази цел и се надявам голяма част от общините да се възползват от тези възможности.

Коментари 33
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

33 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Търговците на гъби и трюфели на протест в центъра на София

Търговците на гъби и трюфели на протест в центъра на София

България Преди 14 минути

Те се обявиха против законовите промени, които регламентират дейността им

Свитък, открит край Везувий, свидетелства за последните часове на Платон

Свитък, открит край Везувий, свидетелства за последните часове на Платон

Свят Преди 26 минути

Изворът описва как гръцкият философ е слушал музика, свирена на флейта от тракийска робиня

<p>Протест&nbsp;срещу войната между Израел и &quot;Хамас&quot; в Тексас (СНИМКИ)</p>

Физически и вербални сблъсъци: Протест срещу войната между Израел и "Хамас" в Тексас

Свят Преди 38 минути

В Тексаския университет в Остин най-малко 40 демонстранти са били арестувани снощи по обвинения в нахлуване и нарушаване на обществения ред

<p>Ето кой е най-приятно ухаещият европейски град</p>

"Тържество за сетивата": Атина е най-приятно ухаещият европейски град

Свят Преди 48 минути

Изследователите разглеждат фактори, сред които чистотата и делът на магазините за цветя, пекарните и парфюмериите

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Свят Преди 1 час

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че Вашингтон "не подкрепя" разследванията

<p>Развитие по казуса със служителя на ДАИ, свалил номерата на репатрак</p>

Развитие по казуса със служителя на ДАИ, свалил номерата на репатрак, вдигнал неправилно паркираната му кола

България Преди 1 час

Вътрешната проверка се е забавила, тъй като той веднага след случая е излязъл в болничен

Коклюшът у нас: Продължават да растат случаите на заразени

Коклюшът у нас: Продължават да растат случаите на заразени

България Преди 1 час

Вече има регистрирани в повечето области, а за последната седмица заболелите са се увеличили двойно

Амелия Дайър: Забравената серийна убийца от зловещата "ферма за бебета"

Амелия Дайър: Забравената серийна убийца от зловещата "ферма за бебета"

Любопитно Преди 1 час

Как и защо Амелия Дайър е убивала стотици бебета четете в следващите редове

<p>Сексомния: Сексуалното безсъние, което може да съсипе живота</p>

Сексомния: Смущаващо разстройство на съня, за което никой не иска да говори

Любопитно Преди 1 час

Какво е сексомания и може ли да се излекува четете в следващите редове

Нов руски ракетен удар срещу Одеса взе жертви

Нов руски ракетен удар срещу Одеса взе жертви

Свят Преди 2 часа

Загинали са три жени и един мъж, а 28 души са ранени

<p>Аферата &quot;Митници&quot;: Един от задържаните иска да излезе на свобода</p>

Аферата "Митници": Марин Димитров от Хасково иска да излезе на свобода

България Преди 3 часа

Той беше арестуван при акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия в началото на април

САЩ: Груби нарушения на човешките права от страна на Израел още преди началото на войната в Газа

САЩ: Груби нарушения на човешките права от страна на Израел още преди началото на войната в Газа

Свят Преди 3 часа

Това е първият случай, в който Вашингтон стига до подобно заключение за израелските сили

Велики вторник е! Ден за поучения и последни нравствени наставления

Велики вторник е! Ден за поучения и последни нравствени наставления

Любопитно Преди 3 часа

На този ден в църквата се чете освен притчата за талантите и тази за десетте девици

Google е блокирала над 2 млн. приложения за Android

Google е блокирала над 2 млн. приложения за Android

Технологии Преди 3 часа

Системите за сигурност засичат все повече рискове

Хутите нападнаха четири кораба в Индийския океан и в Червено море

Хутите нападнаха четири кораба в Индийския океан и в Червено море

Свят Преди 3 часа

От ноември насам подкрепяните от Иран бойци нанасят многократни удари с безпилотни самолети и ракети в Червено море, в пролива Баб ел Мандеб и в Аденския залив

В колелото от задължения и стрес: Колко опасен е Burn On

В колелото от задължения и стрес: Колко опасен е Burn On

Любопитно Преди 3 часа

Постоянният стрес, без възможност за истинска почивка, води до емоционално прегаряне и депресия