9

Съюзът на съдиите (ССБ) приветства призива на министъра на правосъдието Маргарита Попова към Висшия съдебен съвет (ВСС) да извърши равносметка на миналото.

Очакваме да започнете работата си след съдебната ваканция със създаване на гаранции за бъдещето, посочват от ССБ в писмо до висшите магистрати.

"С отрова, интриги и раздори реформи не се правят", каза министърът на правосъдието Маргарита Попова пред ВСС на 11 септември, като обясни, че е визирала избора на заместници на административния ръководител на различни магистратски постове. Попова постави сериозни въпроси за кадровата политика на ВСС.

Съюзът на съдиите поставя в писмото следните въпроси:

"Вярно ли e, че на заседанията на ВСС се създава привидност за вземане на решения, които вече са ви внушени?
Вярно ли е, че съществува приятелски кръг, който от години кадрува в съдебната система?Вярно ли е, че системите за автоматично разпределение на делата позволяват определени дела да отидат при конкретни, отнапред известни съдии, за да се постигне конкретен резултат?
Вярно ли е, че големи адвокатски кантори оказват натиск върху дейността на съда?
Ще извършите ли проверка дали прокуратурата се е сезирала да провери данните, че на съдия Жаклин Комитова е била предложена предварителна подкрепа за избора й за заместник на председателя на Софийския градски съд?".

Повод за писмото е изказването на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев през юли пред ВСС: "Съдиите не вярват, че най-важните кадрови въпроси на съдебната система се решават около тази маса, от тези 25 човека. Те имат впечатлението, че това жадувано мнозинство от 13 гласа се формира около маса с бяла покривка в един приятелски кръг.

Става дума за членове на този Висш съдебен съвет и други по-висшестоящи или по-низшестоящи юристи, които от години кадруват в съдебната система, от години плетат пъзела на съдебната система и които знаят, че в момента са ни поставили в невъзможност да изберем".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@