Райков: Ще внесем законови промени в енергетиката
Марин Райков (д) и Асен Василев в Народното събрание   
Източник: БГНЕС
201

Преди края на мандата на служебния кабинет, ще внесем законодателни промени в сектор енергетика.

Това каза в парламента министър-председателят Марин Райков при дебатите за състоянието на сектор енергетика, предаде Агенция "Фокус".

"При наличие на функциониращо Народно събрание, ние ще можем да внесем законопроект. Това ще бъде направено преди края на мандата на това правителство", заяви Райков.

"В нито един момент не съм казвал, че цените са пазарни. Казах, че ако ние декретираме размера на такса пренос, ще бъдем обвинени в намеса на държавата в пазара", посочи министър-председателят.

"От първия ден се занимаваме с анализ на ценообразуването по цялата верига. Правим го и с помощта на нашите европейски партньори. Ние сме направили анализ на дейността на държавните дружества. Успяхме да открием резерв от над 200 млн. лв. Има липса на ефективност в управлението. Това е констатация за държавните дружества. Анализът на частните дружества се прави от ДКЕВР", посочи още премиерът.

"Заварихме система, която беше пред финансов банкрут, заради неправилно ценообразуване. Проблемите в енергетиката са трупани две десетилетия, а не само четири години", заяви пред депутатите в парламента министър-председателят Марин Райков.

Той напомни на депутатите, че те отлично знаят за реалните проблеми в енергетиката, а служебното правителство е заварило една система с тежки диспропорции, която е била пред срив заради свръхпроизводство.

Народното събрание се занима днес със състоянието на сектор енергетика и цените на електрическата енергия.

Изслушани бяха премиерът Райков, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова, изпълнителният директор на НЕК Иво Лефтеров и изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов.

Заседанието се излъчваше пряко по БНТ и БНР.


"България в момента има производство 12 000 мегавата, а цялото потребление заедно с износа е около 5000,

заяви Райков.

"Ние заварихме дългосрочни договори за изкупуване на енергия на изключително високи цени. Цените, заради които българските граждани излязоха на протест. Заварихме един огромен дълг на НЕК, свързан с изграждането на АЕЦ "Белене", който имаше падеж вчера и беше успешно рефинансиран.

Всичко това допълнително усложнява и без това тежкото положение на НЕК.

"На път сме да овладеем свръхпроизводството, което е в основата на всички проблеми в енергийната система. Заварихме законова база, която регламентира начина на събиране на зелената и кафявата добавка, което не позволи нито на МИЕТ, нито на ДКЕВР да преструктурира ценообразуването, така че да отпушим износа", каза Райков. Поискахме и получихме съдействие от ЕК, припомни той.

Той говори за доставянето на евтин ток от язовирите. "За първи път в системата участниците в сектора седнаха на една маса и започнаха обсъждането на проблемите с цел тяхното разрешаване.

Това стана не без участието на Обществения съвет към Министерството на икономиката. Тези заседания бяха много бурни, но привлякоха участниците в общите решения, нищо не е скрито зад гърба на хората.

ДКЕВР прие три наредби за въвеждането на третия енергиен пакет, сега на последно публично обсъждане е последната наредба от пакета.

Така ние

разсекретихме 200 договора в областта на енергетиката и ги качихме на сайтовете",

заяви служебният министър-председател.

Преди това депутат от БСП настояваше, че служебното правителство не е предприело мерки, за да огласи истината в енергетиката.

"За възстановяването на пазарите на ток ние зададохме европейско ограничение на износа за Турция по технически причини. От капацитет 1200 мегавата по европейско ограничение с Турция можехме да използваме само 266 мегавата, работихме с европейските институции и успяхме да го увеличим на 366 мегавата.

Възможностите за износ са налице и се надявам, че турската страна ще приеме да се сключат такива споразумения, които позволяват износ на ток", изрази надежда Райков.

Той каза, че правителството е заварило и изключително тежки неефективности в държавните предприятия, но само за два месеца синдикатите и директорите успели да открият 235 млн. лв.

"Разбирате какъв резерв е имало заради неефективност. Положихме максимални усилия. На път сме да овладеем свръхпроизводството, което е в основата на всички проблеми в енергетиката", посочи министър-председателят.

Асен Василев - министър на икономиката, енергетиката и туризма, съобщи,че

министерството работи с ДКЕВР по предложението на депутата Янаки Стоилов то БСП да се премине от пропорционална към твърда такса за пренос на електроенергия.

Стабилизирането на енергийната система на страната минава задължително през законодателни промени, подчерта министърът.

"Отпушването" на износа също трябва да стане през законодателни промени. Сред нещата, които предстои да се направят, е предоговаряне на договорите с централите "Марица Изток" - "1" и "3", посочи министърът и добави, че когато има свръхпроизводство, някои мощности ще могат да произвеждат, само ако намерят пазар извън страната, в противен случай те ще трябва да спрат производството.

Министърът каза, че са водили разговори с всички участници в производството и разпределението на електрическа енергия, за да установят всички проблеми и да започнат търсене на решения как тя да стане стабилна и устойчива, без цената да бъде поета от гражданите.

Намерили са 235 млн. лева неефективности в държавните предприятия, за които хората няма да трябва да плащат през следващата година.

"Българите плащат допълнително 200 млн. лева, защото неправилно е транспонирано европейското законодателство", посочи министърът.

Според Асен Василев основният срив в потреблението се дължи на икономическата криза, намаленото потребление на ток от индустрията и гражданите. Той прогнозира, че потреблението ще продължи да "пада" с повишаването на енергийната ефективност. Мерките за енергийна ефективност водят до намаляване на потреблението на ток, съответно до сметките. По думите му трябва да се смени методологията при събиране на такси за износ, за да сме конкурентоспособни на международните пазари.

Министърът посочи, че са избрали да решават проблемите занапред, а не да ровят назад - кой какво направил, кой какво не направил; защо се е стигнало до проблемите. По отношение на цената на електроенергията е можело да наредят на ДКЕВР да намали цената, но така са щели да нарушат принципа на независимост, който се отнася за комисията.

Можехме да помолим Евгения Харитонова да отложи ценовия период от 1 юли на 1 септември или 1 октомври и да прехвърлим проблема на следващото правителство, поясни Василев и добави, че това са лесни, но изключително погрешни подходи.

"По въпроса за преминаване от пропорционална към твърда цена пренос трябва да се направят сметки, за да се знае дали наистина ще се намалят цените или ще се увеличат. Реализуемо е предложението за въвеждане на две тарифи за електроенергия", заяви председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова.

Изпълнителният директор на НЕК Иво Лефтеров заяви, че са започнали преговори с централите с дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия.

Лефтеров посочи, че финансовото състояние на НЕК не е добро. Той го определи като най-лошото от създаване на компанията. Загубите за миналата година са 99 млн. лв., като на консолидирано ниво загубата е 192 млн. и 234 млн. лв. загуба от оперативна дейност преди определянето на данъците.

Дългосрочните задължения на НЕК към края на март са 617 млн. лв., а краткосрочните над 1 млрд лв.

Според него ликвидността на компанията също е изключително влошена - близо до нула и това се дължи основно на факта, че студения резерв, който се полага на НЕК не е плащан от началото на годината.

Лефтеров добави, че едно от електроразпределителните дружества е отказало да приеме методологията отпусната от ДКЕВР и съответно да се запазят добавките за зелена енергия.

"НЕК не фалира, защото вчера успешно беше рефинансиран заемът с БНП "Париба",

каза Лефтеров.

Изпълнителния директор на БЕХ Михаил Андонов посочи, че холдингът е приключил 2012 г. с 356 млн. печалба, а на консолидирано ниво с 15 млн. печалба преди данъците. Три от дружествата в БЕХ са приключили годината на печалба - АЕЦ "Козлодуй" с 156 млн. лева печалба, Мини "Марица Изток" с 16 млнлв., а ТЕЦ "Марица Изток" 2 с 46 млн. лв.

Със загуба 2012 г. са приключили НЕК с 99 млн. лв. и ЕСО с 39 млн. лева.По отношение на заема с БНП "Париба", Андонов поясни, че БЕХ е провел процедура за избор на финансираща банка, за облигационен заем след получаване на кредитен рейтинг на ФИЧ 2+. "От шест банки беше избрана "Сити груп", поясни той и допълни, че банката е обезпечила финансиране в размер на 195 млн. евро.

Заседанието продължи с въпроси на депутати - главно от БСП и ДПС. Димчо Михалевски  от БСП поиска двутарифна скала за отчитане на тока, разширяване на получателите на енергийни помощи и увеличаване на състава на ДКЕВР от 7 на 13 души - с нови 6 членове, изцяло гражданска квота.

Алиосман Имамов от ДПС заяви, че всички мерки, които трябва да бъдат предприети, трябва да имат една цел - да отпушат износа на електроенергия. Това означавало да се премахнат всички непазарни елементи при формирането на цените на тока. "Проблемът с невъзможността на хората да плащат сметките си в по-голяма част е свързан с ниските доходи, отколкото с високите цени", каза Имамов.

Заради заседанието на Министерския съвет в парламента със забавяне пристигнаха премиерът и икономическия министър, а преди това Волен Сидеров нервно настояваше депутатите от "Атака" да отидат до сградата на правителството "и да ги доведат".

По-късно народните представители от ГЕРБ напуснаха пленарната зала, недоволни от председателстващият заседанието Мая Манолова, която не им даваше думата. В пленарна зала за кратко останаха единствено депутатите Бойко Борисов и Вежди Рашидов. След кратко отсъствие народните представители от ГЕРБ се върнаха в залата.

Коментари 201
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

201 коментара
 
- Господине, провеждаме анкета. Може ли да Ви зададем няколко въпроса? - Може! - Прекалявате ли с алкохола? - Да! - Играете ли комар? -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Свят Преди 15 минути

Напрежението в Близкия изток се отразява пряко на международните цени на петрола, заяви той

<p>Шолц се срещна със Си Цзинпин, какво обсъдиха&nbsp;</p>

Си Цзинпин: Китай и Германия ще търсят "допирни точки"

Свят Преди 26 минути

Тридневната визита на Шолц в Китай е първа за него, откакто правителството му постави миналата година началото на стратегия за "намаляване на риска"

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Технологии Преди 40 минути

От помощник, технологията може да стане вредител

Комисията за Нотариуса прави втори опит да изслуша Сарафов, Гешев и Цацаров

Комисията за Нотариуса прави втори опит да изслуша Сарафов, Гешев и Цацаров

България Преди 55 минути

На заседанието са поканени и трима адвокати, които се споменават в схемата на Мартин Божанов

Съдът решава да остави ли в ареста бившия шеф на Агенция "Митници“

Съдът решава да остави ли в ареста бившия шеф на Агенция "Митници“

България Преди 1 час

Тя е обвинена за участие в организирана престъпна група, търговия с влияние, контрабанда и подкупи

Истинската история зад меча в камъка (ВИДЕО)

Истинската история зад меча в камъка (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Независимо дали Артур е бил историческа личност или творение на фолклора, митът продължава да преминава през вековете

Нинова: Откъде накъде Борисов реди служебния кабинет

Нинова: Откъде накъде Борисов реди служебния кабинет

България Преди 7 часа

Нинова: Борисов призна, че служебният кабинет е негов

Християна Лоизу грабна първата си победа в „Като две капки вода“

Християна Лоизу грабна първата си победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 8 часа

Следващата седмица специален гост на любимото шоу ще бъде италианската звезда Ал Бано

Израелската армия се оправда за удара в Дамаск

Израелската армия се оправда за удара в Дамаск

Свят Преди 8 часа

Хагари: Това бяха хора, участвали в терористични действия срещу държавата Израел

<p>Поддръжник на Тръмп: Тръмп или смърт</p>

Започна наказателният процес срещу Доналд Тръмп в Ню Йорк

Свят Преди 9 часа

Тръмп: Процесът срещу мен е нападение срещу Америка

Задържаха 15-годишен за нападението в Сидни

Задържаха 15-годишен за нападението в Сидни

Свят Преди 10 часа

Инцидентът стана два дни след като мъж с нож уби шестима души в търговски център

Василев: Не очаквам на следващите избори да си взаимодействаме с ГЕРБ

Василев: Не очаквам на следващите избори да си взаимодействаме с ГЕРБ

България Преди 12 часа

По думите му причината е, че ГЕРБ са ги подкрепяли, докато реформите са били на хартия

<p>Борисов поиска смяна на външния министър</p>

Борисов планира да издигне Йорданка Фандъкова за депутат

България Преди 12 часа

Борисов: Тя свърши огромна работа за София

Тежка катастрофа, загинаха двама души

Тежка катастрофа, загинаха двама души

България Преди 13 часа

По предварителна информация челно се сблъскали два автомобила

Фезер призова за пълно членство на България в Шенген

Фезер призова за пълно членство на България в Шенген

България Преди 13 часа

Тя бе придружавана от служебния вътрешен министър Калин Стоянов

Огромна приливна вълна приближава руския град Курган

Огромна приливна вълна приближава руския град Курган

Свят Преди 13 часа

Вече частично е наводнена дясната крайбрежна част на Курган