Първи телевизионен дебат Плевнелиев - Калфин
Ивайло Калфин (л), Росен Плевнелиев   
Източник: БГНЕС
453

Първият телевизионен дебат между кандидатите за президент - на БСП Ивайло Калфин и на ГЕРБ Росен Плевнелиев - се състоя тази вечер в студиото на ТВ7.

Водещият, журналистът Николай Бареков, покани футболния съдия Антон Генов да хвърли жребия кой да говори пръв и последен. Спечели Плевнелиев, избра да говори първи и така остави на опонента си правото на последна дума.

Ивайло Калфин още с първото си изречение нападна премиера Бойко Борисов

и продължи да отправя атаки все в тази посока - правителството и неговия министър-председател.

Няколко пъти той подчерта, че Бойко Борисов е наложил едноличен режим, на който Плевнелиев не е в състояние да се противопостави.

"Ако е президент, той ще бъде кукла на конци и само ще подава ножицата на своя премиер, за да реже лентички на обекти, построени от предишното правителство", заяви Калфин и нарече изпълнителната власт цинична.

Той показа червена папка и с нея връчи на водещия данъчните си декларации от последните години. Поиска същото да стори и Плевенелиев.

Плевнелиев отговори като напомни, че избори никога не са били печелени с папки, а с ясни послания и намерения. Той заяви, че неговите данъци са публични, декларирани и платени в две държави - Германия и България. Такива декларации не се разнасят по телевизионни студия, а се подават в данъчната администрация, напомни кандидатът за президент.

Независимо от темата и въпросите, Ивайло Калфин беше изградил стратегията си да говори агресивно. Най-често той казваше, че истинските проблеми на България са бедността, ниските доходи, нарастващият брой безработни, 30-те процента деца, които напускат училище без да завършат образование, непрекъснатото рязане на ленти.

"Със сегашното управление България е обречена,

нестабилна, затънала е в мизерия и безработица", каза Ивайло Калфин. И не един път подчерта, че "Борисов е абсолютно неграмотен".

Росен Плевнелиев напомни, че дебатът е за мястото и ролята на президента и защити убеждението си, че институциите не създават работни места, създава ги икономиката и той би настоявал за такава политика.

Опонентите трябваше да отговарят на всеки въпрос за една минута, репликите им също бяха по една минута.

Първата тема на дебата беше:

Президентът - обединител или баща на нацията?

Според Плевнелиев държавният глава категорично е обединителят, лидерът, който дава дългосрочна посока, изгражда план за развитие на държавата и гарантира неговото изпълнение.

"Прагматичният президент ще очаква национално отговорните политици да постигнат съгласие по националната програма за развитие и година по година да постигат конкретни резултати, а аз ще ги контролирам.

Няма да допусна, ако магистралите са приоритет на България, а те са вече такъв приоритет, някой да го замени с "Цанков камък" на цената на две магистрали. Така че ще крещя", заяви Плевнелиев.

Първата атака на Плевнелиев беше, когато напомни на Калфин, че е декларирал, че ще приеме гласовете на Ахмед Доган. "Но Доган иска предсрочни парламентарни избори. Това означава ли, че вие подготвяте, ако бъдете избран, незабавна криза в държавата?", попита кандидатът на ГЕРБ.

Отговорът на Калфин: "След Катуница за мен ще гласуват и циганите, и турците, и всички които искат свобода и демокрация!"

Остро атакувайки премиeра Борисов и вътрешния министър Цветанов, Калфин каза, че властите държат Кирил Рашков от Катуница в затвора, за да го защитят от правосъдието и за да пречат на разследването по трагичните инциденти в Катуница.

"Институциите не работеха след Катуница", няколко пъти повтори кандидатът на БСП.

Тогава Плевнелиев каза: "Ние веднага казахме, че това е криминален случай и попитахме другите политици - ще политизират ли или ще дадат възможност на властите да си свършат работата.

Какво направихте вие, БСП, през последните 20 години там? На последните избори цялата Катуница е гласувала за БСП, Кирил Рашков беше на свобода. Кое правителство първо вкара т. нар. "цар Киро"  зад решетките?

В продължение на двата часа дебат два пъти

Ивайло Калфин нарече Росен Плевнелиев лъжец,

Плевнелиев заяви, че няма да влезе в стила и тона на кампанията на социалистите. Той се защити с факти и обвини противника си в тотална некомпетентност по въпросите на европейските фондове и въобще отношенията с Европейската комисия и другите европейски институции.

Една от атаките на Калфин беше за използването на специални разузнавателни средства. "Как ще гарантирате свободата и достойнството на гражданите при положение, че вие сам се съгласихте да бъдете подслушван? Знаете, че само в София всеки ден се дават 40 разрешения за подслушване. Имаме ли 40 престъпници всеки ден хванати в София? - попита кандидатът на БСП.

Плевнелиев отговори така: "Слушах предизборния клип на БСП и много се впечатлих. Там се казва, че се срамуват, че се подслушват журналисти.

Само да напомня, че журналисти се подслушваха при скандала "Галерия", който стана, когато Станишев беше министър-председател, Данаилов беше министър на културата, а г-н Калфин беше вицепремиер по икономическите въпроси. Тогава се подслушваха журналисти.

Г-н Калфин, уважаеми господа от БСП, ако ние искаме да правим наистина честни избори, ако ние искаме да дадем на българите за пръв път правото в тази държава да гласуват "за", а не "против", защото в последните 20 години те винаги са гласували "против", ако искаме да им дадем алтернатива, тогава извън дребнотемието, извън папките, които са подхвърляни и непроверени от компетентните институции, ние трябва да направим така, че хората да чуят нашите решения."

В хода на дебата се появиха огромни разлики в сумите, идващи като помощи от Брюксел, за които кандидатът на ГЕРБ и кандидатът на БСП говореха. Стигна се и до там двамата да се обзаложат, защото в твърденията им се получи разлика от около половин милиард евро.

Калфин каза, че България никога няма да ги получи, Плевнелиев твърдеше обратното, че те вече идват и с тях се плаща за изграждането на инфраструктура.

Калфин няколко пъти нападна Плевнелиев с упрека, че не е политик и самият той не може да разбере защо му е да става президент.

В отговор Плевнелиев заяви, че се гордее, че през последните 20 години не е бил част от политиците, които "бяха много на брой, но не бяха държавници".

В отговор на въпрос, зададен от Желю Желев, първия демократично избран президент на България, дали намират за достатъчни правомощията, определени в конституцията за държавния глава, кандидатите отговориха така:

Плевнелиев: Не търся допълнителни правомощия, възможно е да се работи и ще работя в рамките на Конституцията.

Калфин: Президентът трябва да помогне за премахване на сегашната тенденция към налагане на тоталитаризъм, на диктат на мнението на един единствен човек. Ще настоявам за промени в Конституцията без да се свиква Велико Народно събрание.

Един тематичен кръг се оформи около въпроса социален или не трябва да е държавният глава.

"Президентът трябва да бъде човек, който изразява гласа на народа, който изразява народното единство. Трябва да изисква от институциите да прилагат дневния ред на българските граждани, а днес дневният ред на българските граждани е свързан със социалните въпроси.

Президентът Първанов направи изключително много по отношение на вета, дискусии, благотворителни инициативи, които са изключително важни и показват солидарност" - каза Калфин.

И атакувайки отново Борисов, допълни: "Нито един премиер, в нито една европейска държава, не може да си го позволи - да каже Европа да си направи пенсиите и заплатите като нашите. След един час няма да е премиер".

Плевнелиев напомни, че

президентът не раздава пари - заплати и пенсии,

но отговаря за условия, при които хората сами да могат да си изкарват парите.

"Важното за нашата страна е да не работим от днес за утре, на парче и затова аз бих държал на изпълнението на Националния план 2020 - в икономиката, здравеопазването, образованието, културата..."

Кандидатът на ГЕРБ изложи тезата си за съответни експертни съвети към президента, които да разработват въпросите на икономическото развитие, инфраструктура и пр.

"Това, което прави един политика социален, е не което обещава, а което върши", заяви Плевнелиев.

Репликата на Калфин беше, че "това са общи и празни приказки, такива съвети при президента има и сега, а Плевнелиев  нищо не е свършил като министър, всичко, с което се хвали е било направено преди него".

Плевнелиев отмина тези думи на Калфин без коментар.

Енергийните проекти на президента Георги Първанов, наречени от него преди години "голям шлем", очаквано предизвикаха размяна на остри реплики.

"Тези проекти няма да се случат не защото са руски, но ще се случат, само ако в тях цялостно е защитен българският  интерес. От "Бургас-Александруполис" щяхме да вземаме 30 млн. на година. Толкова влизат в държавата от туризма за един ден", каза Плевнелиев.

Остри реплики бяха хвърлени и когато бе зададен въпрос за политиката в областта на здравеопазването. Ивайло Калфин настояваше, че парите на здравната каса отиват за строеж на магистрали.

"Това просто не е вярно. Това е некомпетентно", каза Плевнелиев. "Парите идват 80% от Оперативна програма "Транспорт" и 20% от Европейската инвестиционна банка.

По същия начин плашите българските пенсионери - едни достойни хора, че техните пари отиват за магистрали, което абсолютно не е вярно", добави кандидатът на ГЕРБ.

И двамата кандидат-президенти се обявиха за запазване на валутния борд.

"Накъде в Европа?"

беше третият тематичен кръг въпроси на дебата.

И двамата казаха, че ако бъдат избрани първото им посещение ще е в Брюксел. Но поддържайки избрания тон, Калфин заяви: "Само че аз няма да отида там, за да се представя, а за да се видя с колеги и приятели..."

Плевнелив не остана длъжен и на това захапване: "Не знам какви приятели има там г-н Калфин, но на правителството, в което той беше вицепремиер, му спряха всички пари от еврофондовете..."

"Лъжец! За да може той да ходи в Брюксел, аз работата съм я свършил преди него...", извика в този момент Ивайло Калфин.

Те бяха на едно мнение и по въпроса за приемането на Турция в ЕС - тогава, когато съседната страна изпълни всички поставени критерии.

При въпросите за националната сигурност Калфин обеща, ако бъде избран, до края на 2012 г. да върне българският военен контингент от Афганистан.

Плевнелиев напомни, че България има ангажимент към своите съюзници от НАТО при необходимост българите да останат там до края на 2014 г.

Въпроси бяха задавани и от симпатизанти на двамата кандидати, дошли в студиото, от Гоце Делчев, родния град на Плевнелиев, и от зала в "София прес", където бяха хората на Калфин.

Коментари 453
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

453 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Apple iPhone 12

Apple може да добави повече реклами в iPhone

Технологии Преди 32 минути

Компанията иска да утрои приходите от тази дейност

Над 40 държави призоваха Русия да изтегли военните си от Запорожката АЕЦ

Над 40 държави призоваха Русия да изтегли военните си от Запорожката АЕЦ

Свят Преди 8 часа

Искането беше отправено от името на всички страни от ЕС, както и от името на САЩ, Великобритания, Норвегия, Австралия, Япония, Нова Зеландия и други

Сръбски автобус с деца катастрофира на „Тракия”, има много ранени

Сръбски автобус с деца катастрофира на „Тракия”, има много ранени

България Преди 9 часа

Всички пострадали са отведени в медицински заведения, за щастие няма загинали

Кола помете кашпа на "Витошка", шофьорът избяга

Кола помете кашпа на "Витошка", шофьорът избяга

България Преди 9 часа

Номерът на автомобила му обаче е останал на мястото на инцидента

<p>Поискали сме удължаване на срока на офертата за втечнения газ от САЩ</p>

България е поискала удължаване на срока на офертата за втечнения газ от САЩ

България Преди 10 часа

В същото време продължават и усилията да се пусне газовата връзка с Гърция

Полша възнамерява да ограничи визите за руски граждани

Полша възнамерява да ограничи визите за руски граждани

Свят Преди 11 часа

Страната обмисля да последва примера на Естония и Латвия

Жители на пернишко село излязоха на протест заради липса на вода

Жители на пернишко село излязоха на протест заради липса на вода

България Преди 11 часа

Хората негодуват, че са на режим през лятото

Мъж се вряза с кола в барикада пред Капитолия, след което се самоуби

Мъж се вряза с кола в барикада пред Капитолия, след което се самоуби

Свят Преди 11 часа

След това той започнал да стреля във въздуха от горящия автомобил, преди да се простреля смъртоносно

<p>Почина &quot;кралят&quot; на израелската поп музика</p>

Почина популярният израелски певец и композитор Цвика Пик

Свят Преди 12 часа

Той си отиде на 72 години след продължително боледуване

Астрономи разкриват далечното бъдеще на Слънцето

Астрономи разкриват далечното бъдеще на Слънцето

Любопитно Преди 12 часа

Те са създали подробна хронология на живота му, която се основава на наблюдения на други слънцеподобни звезди в Млечния път

Полша мобилизира военните да чистят река Одер

Полша мобилизира военните да чистят река Одер

Свят Преди 12 часа

Във водите ѝ измряха над 10 тона риба

Това ли е енергийното бъдеще на Европа

Това ли е енергийното бъдеще на Европа

Свят Преди 13 часа

През последните години вятърните електроцентрали се превърнаха в неизменна част от пейзажа на много райони от света

<p>Почина известен турски актьор</p>

Почина известният турски актьор Сюрея Гюрсел Еврен

Свят Преди 13 часа

Той е паднал от тераса на третия етаж на жилищен блок в квартал Санджактепе в Истанбул

.

„В добра форма”: Упражнение за укрепване на краката (ВИДЕО)

Любопитно Преди 13 часа

Ефективната тренировка вижте във видеото

Кола с мигранти предизвика серия от катастрофи по пътя Созопол - Бургас

Кола с мигранти предизвика серия от катастрофи по пътя Созопол - Бургас

България Преди 13 часа

Шофьорът се е опитал да избегне полицейска проверка