Радослав Чеглайски оглави Съвета на директорите на "Напоителни системи"
Бившият директор на "Напоителни системи" Георги Харизанов (л) и министърът на земеделието Мирослав Найденов   
Източник: Гергана Костадинова, БГНЕС
38

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще изпрати свидетелството за съдимост на бившия председател на Съвета на директорите на "Напоителни системи" Георги Харизанов за проверка в Софийска градска прокуратура, съобщиха от ведомството.

Харизанов е представил свидетелство за съдимост при назначаването си, в което пише, че е неосъждан, се посочва в съобщението.

Днес беше съобщено, че Радослав Чеглайски е избран за председател на Съвета на директорите на "Напоителни системи". Людмил Денев, който също беше предложен за председател, ще е член на съвета на директорите.

Радослав Чеглайски от 1 ноември 2011 г. до сега е бил зам.-председател на Съвета на директорите на "Напоителни системи". Той е строителен инженер по хидроенергийно строителство.

Председателят на "Напоителни системи" Георги Харизанов си отива, защото е премълчал за подновените от 2001 г.

обвинения към него - за кражба на 50 хил. долара

от офиса, в който е работил и за отправени заплахи, за което е знаел още на 13 януари тази година.

Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на извънредна пресконференция днес.

През 2001 г. Харизанов е бил свидетел по делото за кражбата и е издържал на полиграфа. 11 години по-късно - на 13 януари 2012 г., той е привлечен от прокуратурата като обвиняем по делото.

Председателят на "Напоителни системи" категорично отрече да е виновен и по двете повдигнати обвинения с думите: "Нямах и нямам никакви притеснения относно двете жалби".

Министър Найденов каза, че Георги Харизанов е бил длъжен да го уведоми за подновените обвинения, което той не е направил, и заради това сега понася последствията.

"Аз и премиерът не приемаме тези действия",

каза Найденов. Като цяло той даде висока оценка на работата на Харизанов като човек, който е изправил на крака дружеството "Напоителни системи", върнал е заплатите на 2 хил. служители в него и е осигурил цялата организация по преодоляване на кризата в бедстващите райони.

По думите на земеделския министър има странни обстоятелства около това, че едно дело от 2001 г. се подновява през 2012 г. и добави, че ще иска обяснения за това.

По отношение на образователния си ценз, Харизанов каза откровено, че

не е завършил образованието си в полувисшия институт

по маркетинг, търговия и мениджмънт известен като Датски колеж. Той дори се извини за това и каза, че е в процедура по възстановяване на студентските си права.

Харизанов, освен двете висящи дела, има и влязла в сила присъда от 2005 година - тя е за изнудване. Той е обвинен в кражба в особено големи размери, извършена в съучастие с неизвестни засега лица. Обвинението е повдигнато на 14 ноември 2011 г., на 13 януари тази година е връчено на Харизанов, съобщи говорителят на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова.

Обвинението има данни затова, че кражбата е извършена от повече от един човек, другите извършители обаче все още не са установени. Кражбата е от 2001 г., в нощта на 9-ти срещу 10-ти май са разбити две каси на фирми "СТОА Монолит". В нея като търговски директор е работил Георги Харизанов. За кражбата имало образувано досъдебно производство, но то е било спряно, тъй като не е установен извършителят.

От местопрестъплението разследващите установили

четири отпечатъка,

по-късно единият от тях е установен, че съвпада с този на Георги Харизанов. Това е установено едва през 2010 г., тъй като тогава Харизанов се сдобива и с криминална регистрация. Срещу него започва да се води дело за заплаха. По него има обвинителен акт и то се води в Софийски районен съд, а следващото заседание по него е на 13 март 2012 г. Така след тази криминална регистрация е установено съвпадение с един от отпечатъците, снети през 2001 г.

Така през октомври 2010 г. делото за кражба се възобновява. Оттогава са правени експертизи и са разпитани други свидетели. Харизанов е разпитан едва след като е обвинен.

От прокуратурата имат данни, че Харизанов е минал полиграф, но все още нямат информация за резултата от него. В момента Харизанов е с мярка за неотклонение "подписка". По-късно от прокуратурата уточниха, че Георги Харизанов, освен двете висящи дела, има и влязла в сила присъда - тя е за изнудване.

По тази присъда той има наложено наказание от две години условно с три години изпитателен срок. Присъдата е влязла в сила на 15 април 2005 г. По нея на Харизанов е наложена и глоба от 1000 лева.

"Не се занимават с бившия председател на Борда на директорите на "Напоителни системи" Георги Харизанов,

целта на атаката

е моята скромна особа, заяви министър Найденов.

"Това не е случайна атака. Атаката започна преди известно време, но случайни неща няма. Аз не мога да си обясня как се възстановява нещо от преди 11 години. Това е засягане на огромни финансови интереси. "Напоителни системи" се оказаха на първа линия и денонощно точно служители на това дружество работиха да възстановят дигата край Свиленград. Има определено някаква атака", смята министърът.

"Дейността по възстановяване на баланса на хидросъоръженията започна с този борд на директорите и там е закопано кучето, защото, когато се възстановят, ще се види колко милиони са източени, без да има документи за тях и заради това изчезна цялата документацията на Агенцията по хидромелиорации", допълни той.

"На тях им е ясно, че ако няма политическата воля в мое лице няма да се възстановят белите полета в балансите на хидросъоръженията. Много милиони са изтекли. Единственият начин да бъдат засечени къде са отишли е да се довърши това, което съм възложил на сегашния борд на директорите - да възстановят в пълния обем финансовия баланс на хидросъоръженията.

Те целят мен, но аз няма да спра.

Срокът това да се случи е средата на годината и наближавайки средата на годината, много хора ги е страх и когато се види разликата от излезлите пари, които са отишли някъде и ги няма, тогава ще се разбере защо е била атаката", коментира Найденов.

"Аз съм изключително ядосан на Харизанов, защото той на 13 януари не дойде и не ми каза, че са му повдигнали обвинение. Ако беше дошъл на 13 януари, щях да застана до него в този труден момент. Заради това че мълча месец и половина той си отива днес. Моето вътрешно убеждение е, че той в края на краищата ще излезе невинен, но той сърба попарата на това, което сам е надробил заради това, че не ми каза", заяви министърът.

Найденов е посъветвал Харизанов да обжалва постановлението, с което е привлечен като обвиняем пред апелативната прокуратура.

"Ако Софийската апелативна прокуратура отмени постановлението на прокурора, който му е повдигнал обвинението, той ще бъде възстановен", категоричен е Найденов.

Коментари 38
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

38 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дяволското гърло - Есента на демона

Пореден зловещ удар на серийния убиец в „Есента на демона“

Любопитно Преди 10 минути

Какво ще се случи с Ирина – отвлечената дъщеря на Десподов?

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

България Преди 24 минути

В допълнение на правилата, уредени с Хагската конвенция, се въвеждат нови процедури при връщане на дете при международно отвличане

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

Свят Преди 1 час

Поддържащата фигура на Лари Барфлай дебютира в сериала през декември 1989 г.

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Свят Преди 1 час

Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от ЕП на Китай

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

България Преди 1 час

"Нито ще се откажем, нито ще се предадем", заяви съпредседателят на обединението Кирил Петков

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

България Преди 1 час

Най-малко 568 прозореца и 33 коли са понесли щети

<p>Изненадващо Стоичков пя на концерта на&nbsp;братя Аргирови (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Христо Стоичков се появи на сцената на концерта на братя Аргирови

Любопитно Преди 1 час

Навръх рождения си ден, дуетът изпя 15 от най-големите си хитове в зала 1 на НДК

<p>Заместникът на Шойгу остава в ареста&nbsp;</p>

Оставиха в ареста руския заместник-министър на отбраната, обвинен в корупция

Свят Преди 1 час

Съдът наложи на Иванов мярка за неотклонение "задържане под стража" за период от два месеца

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Свят Преди 1 час

Рапърът Крис Кинг бе прострелян смъртоносно на 20 април

<p>Кога ще бъде забранен TikTok?</p>

Заради връзката н Китайската комунистическа партия: САЩ готви удар на TikTok

Свят Преди 1 час

Принудителната продажба на TikTok е предприета заради връзките ѝ с Китайската комунистическа партия

<p>&quot;Тези пудели, влачещи пачки&quot;: Пеевски с коментар за съвместна работа на ДПС и ПП-ДБ</p>

Пеевски отвърна на Денков: ПП-ДБ саботираха съдебната реформа с това, че направиха да няма ротация

България Преди 1 час

Бойко Рашков няма място в политиката, а „видяхме къде има място за него - по трапезите“, коментира още председателят на ДПС

3D Мапинг на "театър 199"

Монументално пано на входа на „Театър 199“ оживява с 3D мапинг

България Преди 2 часа

Събитието е на 26 април между 21:00 ч. и полунощ

<p>Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ</p>

Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ, има ли повод за тревога

Свят Преди 2 часа

По данни на Министерството на земеделието в САЩ до момента са засегнати 33 стада

<p>Фармацевти отчитат повишено търсене на ваксини за коклюш&nbsp;</p>

Фармацевт: Няма ваксини за коклюш нито в складовете, нито в аптеките

България Преди 2 часа

През определен период пациентите трябва да се реваксинират, обясни фармацевт

Забравете за малките зелени човечета: Извънземните са лилави

Забравете за малките зелени човечета: Извънземните са лилави

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за извънземния живот може да прочетете в следващите редове

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

България Преди 2 часа

Росен Желязков изчете указа на президента Румен Радев, с който се правят структурни промени в служебния кабинет