През септември ще е ясно колко работим за пенсия
През септември ще е ясно колко работим за пенсия   
Източник: БГНЕС
25

През септември ще са ясни промените в пенсионната система, коментира управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева в интервю за БНР.

Според нея вдигането на стажа за пенсия с 3 години ще е стимул хората да се осигуряват и да излязат от сивата икономика.

Излизането от сивата икономиката ще стане и чрез увеличаване на стажа, защото когато едно лице знае, че трябва да има 37 години стаж - жените, и 40 години - мъжете, ако това се приеме, той вече ще си помисли дали да работи без трудов договор, в сивата икономика, защото иначе няма как да натрупа този стаж, каза Митрева.

За да се ограничат разходите, планира се от следващата година да се спре с практиката хора, които получават пенсия, да взимат и втора за инвалидност.

"По-добре интеграционните добавки да са по-високи и по-добре е да са от една система, примерно от социалното подпомагане, където наистина може да се прецени дали лицето има нужда от такъв вид добавка, отколкото това, което се случи в системата на социалното осигуряване - хора на по 80 години да доказват, че са инвалиди.

Това е нещо, което вече може да отпадне от системата на социалното осигуряване, защото то не е свързано с осигурителен принос", посочи управителят на НОИ.

Увеличаването на осигурителния стаж за пенсиониране ще се дискутира на поредица от кръгли маси този месец.

За обществено обсъждане са предложени четири варианта,

подготвени от експертите на Консултативния съвет по пенсионната реформа, създаден през 2009 г. по инициатива на министъра на труда и социалната политика.

Социалните партньори очакват с промените да се гарантира дългосрочна финансова стабилност на българската пенсионна система и подобряване адекватността на пенсиите, се посочва в съобщение на НОИ.

Увеличаване с три години на осигурителния стаж при пенсиониране, е първият от вариантите за реформа.

В него се предлага  да се запази сегашната възраст за пенсиониране - при жените 60 г. и при мъжете 63 г.

Вместо необходимия по текущото законодателство брой "точки", съответно 94 и 100, се въвежда изискване за минимален осигурителен стаж - 37 г. за жените и 40 години за мъжете.

Предвижда се тези, които са навършили 65-годишна възраст, но нямат необходимият брой години осигурителен стаж, да се пенсионират с намалена пенсия при условие, че имат минимум 15 години действителен осигурителен стаж.

Навършилите пенсионна възраст,  на които не им достигат до 3 години осигурителен стаж, ще имат право на пенсия в намален размер.

За всяка година недостигащ осигурителен стаж размерът на пенсията се намалява с 2.4% (или с 0.2% на месец).

Предвижда се бонус с по 2,4% на година, за тези, които продължават да работят без да им е отпусната пенсия, но имат изискуемите условия за възраст и осигурителен стаж.

По мнение на експертите този вариант е по-приемлив за хората и е по-изпълним в сегашните условия на базата на здравното състояние на населението.

Според друг от вариантите се предвижда

от 2012 г. пенсионната възраст да се увеличава постепенно -

за жените с 4 месеца за година до достигане на 63 г. през 2019 г. От 2021 г. да започне увеличаване на пенсионната възраст за жените и мъжете с по 4 месеца на година до достигане на 65-годишна възраст.

Право на пенсия да се придобива при 37 г. стаж и за двата пола.  Според експертите този вариант предлага по-плавен преход към нарастване на пенсионната възраст.

С третия вариант се предлага право на пенсия за осигурителен стаж и възраст за мъже и жени да се придобива

при навършване на 65 години при 15 години действителен осигурителен стаж.

Създават се преходни разпоредби за родените преди 1 януари 1960 г.

Родените преди тази дата, според този вариант, придобиват право на ранна пенсия за осигурителен стаж и възраст при следните условия: жени - при навършване на 60 годишна възраст и сбор от възрастта и осигурителния стаж не по-малко от 94; мъже - при навършване на 63 години и сбор от възрастта и осигурителния стаж не по-малко от 100.

Пенсията им се намалява с 2.4% за всяка година по-ранно пенсиониране до 65 годишна възраст. Намалението на пенсията отпада след навършване на 65 годишна възраст.

Пенсията на придобилите право на ранна пенсия, но невъзползвали се от това право, се увеличава с 2.4% за всяка година отложено пенсиониране.

Ежегодно в Закона за бюджета на ДОО се определят диференцирани минимални размери на пенсията за осигурителен стаж и възраст в три групи - за тези с осигурителен стаж до 20 години, от 20 до 30 години и над 30 години.

Според предложението, в Кодекса на труда трябва да отпадне правото на работодателя да освобождава работника или служителя при придобиване право на пенсия или поне това право да не се отнася за придобиване на права по преходните разпоредби за ранно пенсиониране.

Четвъртият  вариант предвижда да се започне с

постепенно увеличаване възрастта за пенсиониране на жените,

за да се преодолее дискриминационният елемент в условията за пенсиониране.

Поради факта, че до края на 2009 г. възрастта за пенсиониране на жените нарастваше по предходно решение, е необходим по-дълъг гратисен период преди да се пристъпи към ново увеличаване на пенсионната възраст на жените, отчитат експертите.

Според тях по-подходящ и по-безболезнен вариант е този, при който се предлага увеличаване продължителността на осигурителния стаж. Могат да се търсят механизми за пълна или частична пенсия, ако се освобождава място за млад човек, който да заема мястото на възрастния работник, според предложението.

Предвижда се повишаване на възрастта за пенсиониране на работилите при първа категория труд с три години, т.е. ранното пенсиониране за тях да бъде 5 години по-рано, а не 8 години, както е в момента.

Преходният период за ранното пенсиониране от професионалните пенсионни фондове ще бъде удължен до 31 декември 2012 г.

От 1 юли 2011 г. да се въведат по-строги критерии за придобиване право на пенсия от служителите по Закона за отбраната и въоръжените сили на  България, Закона за МВР, Закона за съдебната власт и другите служители от специалните ведомства, както чрез повишаване на изискуемия общ брой години стаж, така и чрез повишаване на годините изискуем действителен осигурителен стаж, например минимум 30 години осигурителен стаж, от които 20 години на кадрова военна служба, предвижда реформата.

Сред предложенията за промени е и въвеждане на механизми за определяне и актуализиране на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и на максималния осигурителен доход са сред предложенията за промени.

Добавките за старост на хората над 75 години да се обвързват с подоходен тест, при който да има различен праг на доходите, предлагат експертите.

Прилагане на гъвкав механизъм за осъвременяване на пенсиите, при отчитане на инфлацията, динамиката на БВП, на осигурителния доход и на промените в очакваната продължителност на живот са сред намеренията за реформа, която да осигури адекватност на пенсиите, посочват от НОИ.

В съобщението се посочва още, че целта на започващите кръгли маси е до юли да има готови предложения за пенсионна реформа, които в последствие да бъдат приети от Министерския съвет, а септември гласувани и от Народното събрание. 

Коментари 25
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

25 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 2 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 3 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 6 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 7 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 8 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 8 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 8 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 8 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 8 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 9 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 9 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 9 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 9 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 9 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 10 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете